Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Josep Algueró, presidente de Atef
"En matèria tecnològica, la flexografia té un futur prometedor"

Entrevista a Josep Algueró, president de Atef

Javier García26/04/2010

26 abril 2010

L'Agrupació Tècnica Espanyola de Flexografia ( Atef ) compta amb prop de 60 empreses associades, entre impressors i subministradors. El seu president, Josep Algueró, analitza en aquesta entrevista al sector de flexografia i explica el que va donar de si la jornada tècnica que l'agrupació va celebrar el passat 22 d'abril a Sant Just Desvern (Barcelona).
Josep Algueró, president de Atef
Josep Algueró, president de Atef.

La tecnologia ha marcat profundament la manera d'entendre les arts gràfiques. Què destacaria dels últims avenços en flexografia?

Els últims avenços van dirigits a l'estalvi de recursos per dos motius: sostenibilitat i costos. A la preimpressió s'han desenvolupat programes informàtics que faciliten la fase del disseny i la seva preparació cap a la impressió flexogràfica. Quant a la realització de les planxes s'ha invertit en processos més àgils i fiables. En les màquines d'impressió s'han reduït els temps de canvi: automatitzant operacions de neteja de les tintes, simplificant els canvis d'anilox i els clixés a través de camises amb sortida lateral, perfeccionant l'ajust dels paràmetres per al següent treball amb el consegüent estalvi de materials, entre altres millores. També s'està evolucionant en estalvi d'energia tant en el funcionament de la màquina com en el assecatge. Així mateix trobem millores en la preparació de les tintes, en els aparells de control de les diferents variables que intervenen en el procés com els viscosímetres, els densitòmetres, els espectrofotòmetres, els més sofisticats vídeos de detecció de desviació de color, aparició de taques, ratlles , que lògicament ajuden a reduir molt la minva i els costos de no qualitat. Un altre apartat que té molta incidència són els suports que es van a imprimir. En aquest camp s'està treballant en la reducció de gruixos i en el seu comportament en màquina.

¿I pel que fa a la sostenibilitat?

A més d'aquests esforços a disminuir el consum de recursos tant de materials com de temps com d'energia, també s'han dedicat a tecnologies que són més sostenibles perquè respecten totalment el medi ambient, com les tintes sense dissolvents i sistemes de curació que no contaminen l' atmosfera, encara que per les tintes amb dissolvents s'han desenvolupat sistemes de recuperació o d'incineració que també aconsegueixen complir amb les estrictes normatives mediambientals.

Quins són al seu entendre les tendències actuals que marcaran el futur?

Les tendències que marcaran el futur estan molt relacionades amb l'evolució de la tecnologia. En primer lloc, totes les innovacions respecte a la sostenibilitat i el respecte al medi ambient com acabem d'explicar, i en segon lloc la formació. Per poder extreure el màxim rendiment a totes les novetats tecnològiques haurem invertir molt en formació, ja que el control de les variables ja no dependrà de l'habilitat de la persona sinó dels seus coneixements per fixar els paràmetres adequats a cada suport i dificultat d'impressió, utilitzant menys el tacte i més el cervell.

Això ens portarà a la tan desitjada 'repetitivitat', és a dir, a anar eliminant les sorpreses. Tot el procés estarà molt més controlat. I serà imprescindible tenir a uns col·laboradors que hauran de treballar en equip amb aquesta exigència mútua.

A la II Jornada Tècnica de Flexografia van assistir 130 professionals del sector
A la II Jornada Tècnica de Flexografia van assistir 130 professionals del sector.

En quina mesura ha afectat la crisi global al sector de la flexografia?

En general, podríem dir que ens ha afectat com a qualsevol altre sector, amb reduccions de consum dels nostres clients, amb pressions per rebaixar preus, és a dir, amb menys volum i menys marge. Però s'ha de tenir en compte que la flexografia s'adapta millor als tiratges curts que altres sistemes, de manera que dins el panorama negatiu de la crisi, el nostre sector té algun avantatge competitiu que ha pal·liat una mica aquests efectes.

Quin és l'estat de salut del sector?

Com tecnologia, té un futur prometedor amb expectatives de creixement, un cop superada la crisi, respecte als altres sistemes d'impressió. Però pel que fa als diferents mercats en els quals està present la flexografia veuríem un ventall molt variat d'escenaris, des dels que estan en el sector de les bosses de plàstic d'un sol ús amb una disminució molt forta de la demanda, encara que amb alternatives com les dels plàstics oxodegradables o compostables o de derivats del blat de moro i de la patata, fins als que estan en el sector de l'alimentació però en marques de la distribució que han tingut una mica de creixement. Seria impossible aquesta anàlisi exhaustiva de cada un dels segments de mercat on la flexografia té presència. En resum, com a tecnologia l'estat de salut és envejable, però com a sectors econòmics hi hauria una gran varietat de situacions que fan impossible una valoració global.

Quins són els punts forts d'aquesta indústria?

La seva adaptabilitat a tiratges curts i molts suports diferents, amb una innovació constant en cadascuna de les fases del procés.

I els febles?

S'ha de continuar millorant en la repetitivitat (capacitat de treballar amb els paràmetres adequats per a les repeticions d'una mateixa impressió).

Què li queda d'artístic a les arts gràfiques?

La part del disseny, de la creació d'un producte. La resta del procés funciona a nivell industrial, buscant la qualitat a través de la tecnologia i del control de les variables o paràmetres. Aquesta és la tendència, però encara queden instal·lacions on l'habilitat del maquinista té molta importància, on el tacte, la precisió dels ajustaments manuals podrien considerar-se com 'artístiques'.

¿Rep algun tipus d'ajuda aquest sector?

No hi ha cap suport diferenciat per part de les administracions al sector. En tot cas, estem subjectes als programes d'incentius a la innovació, d'ajudes a les millores competitives, de subvencions per a la formació que van dirigits a tota la indústria en general.

I n'hi ha prou?

No, perquè a més dels aspectes que he esmentat anteriorment, tenim problemes de finançament, no arriben els diners que el Govern ha facilitat a les entitats financeres per a les empreses. Però aquí entraríem a debatre qüestions que afecten totes les empreses industrials, no només al sector de la flexografia.

Com a president de l'agrupació, quina és la preocupació o queixa que més sent dels seus associats?

Actualment, la preocupació se centra en com continuar afrontant la crisi, quant temps trigarà i quin pla d'acció s'ha de desenvolupar per després de la crisi.

II Jornada Tècnica de Flexografia

El passat 22 d'abril, la sala d'actes de Escola de Formació Professional Antoni Algueró, de Sant Just Desvern (Barcelona), va acollir la II Jornada Tècnica de Flexografia, una iniciativa organitzada per Atef que va reunir a 130 professionals del sector, entre impressors i subministradors, amb un enfocament marcadament tècnic. "La jornada va dirigida a les àrees de producció en el sentit més ampli, abastant tot el procés des de les matèries primeres, la preimpressió i la impressió", explica Algueró.

Quin és l'objectiu d'aquesta jornada de flexografia?

Definir els darrers avenços tecnològics i les noves tendències a través dels principals subministradors del sector. I, a més i molt important, promocionar el contacte entre tots els actors d'aquest procés, que puguin compartir experiències, que incrementin el seu coneixement mutu perquè finalment, mentrestant terme tecnològic, les que seran protagonistes del futur seran les persones.

La jornada va comptar amb diverses ponències que van presentar les principals novetats tecnològiques del sector
La jornada va comptar amb diverses ponències que van presentar les principals novetats tecnològiques del sector.

Què destacaria del programa d'aquest any?

La qualitat de les ponències, tant des del punt de vista tecnològic com didàctic. Totes les conferències van ser molt interessants ja que van destacar les principals novetats tecnològiques de les fases que componen tot el procés flexogràfic i, encara que no puguem aplicar totes les idees que van suggerir els ponents, és fonamental aquest coneixement per poder desenvolupar un bon pla de negoci.

I quines idees van aportar aquestes conferències?

Es va oferir formació sobre la posició de la flexografia respecte als altres sistemes d'impressió en cada un dels segments de mercat en els quals és protagonista; sobre les tendències de creixement favorables a la flexografia; sobre el programari més evolucionat per automatitzar l'entrada i transmissió de dades en les diferents fases de la preimpressió, i sobre els últims avenços dels fabricants de màquines d'impressió flexogràfica, amb noves qualitats en les planxes que permeten una definició de la impressió que supera, en molts casos, al gravat en relleu i al offset . A més, es va informar sobre les impressions a partir de set colors estandarditzats (estalviant el canvi de les tintes entre d'altres avantatges) i les característiques de les novetats en els cilindres anilox.

Atef i la flexografia

L'Agrupació Tècnica Espanyola de Flexografia (Atef) va iniciar la seva activitat a principis dels anys 80, en el si de l'Associació Graphispack, que reuneix a la indústria gràfica, la del procés, envàs i embalatge i la publicitat en el lloc de venda ( PLV). L'objectiu de l'agrupació és promocionar la flexografia, difonent les novetats tecnològiques i apostant per donar èmfasi a la qualitat dels treballs que es realitzen actualment en flexografia. Per a això, l'agrupació té dues eines: la jornada de flexografia i un concurs. "Aquestes activitats les organitzem de manera que es van alternant perquè cada any hi hagi un esdeveniment destacat en el nostre sector", explica Algueró. L'any del concurs s'organitza un lliurament de premis que s'aprofita com a punt de trobada de totes les persones que treballen al voltant de la flexografia.

L'agrupació compta amb uns quinze impressors i uns quaranta-cinc subministradors. "Aquestes xifres, relativament baixes, ens mostren que estem vivint un dels moments més complicats de la història de l'associacionisme, ja que és considerat com un valor intangible i ara la prioritat està en la reducció de costos", sosté el president de Atef.

Empreses o entitats relacionades

Graphispack Asociación

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Envase y Embalaje

    25/07/2024

  • Newsletter Envase y Embalaje

    18/07/2024

Enllaços destacats

EasyLinneFundación Andaltec I+D+i

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis