Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a "La serigrafía es un sistema de impresión en constante crecimiento gracias a la continua aparición de nuevos materiales"
Entrevista a Enric Vidal, vicepresident de Graphispag 2003

"La serigrafia és un sistema d'impressió en constant creixement gràcies a la contínua aparició de nous materials"

Marta Torres01/02/2003
La serigrafia i la tampografia van fent-se un forat cada vegada més gran dins el món gràfic. Aquesta tendència ha pres forma aquest mes de febrer al Saló Internacional de les Indústries i Comunicacions Gràfiques, Graphispag, el major esdeveniment que el sector gràfic que se celebra a Espanya (Fira de Barcelona). La serigrafia, la tampografia i el seu entorn digital han tingut una destacada participació tant en l'exposició comercial com en les diferents activitats paral·leles. Cal recordar que aquestes especialitats gràfiques també celebren cada quatre anys la seva pròpia fira monogràfica, Serigraph, la pròxima edició està programada per a l'any 2005.
Imagen

A tall d'introducció, pot explicar en què situacions és més avantatjosa la impressió serigràfica sobre un altre tipus d'impressions?

La serigrafia és un sistema d'impressió molt versàtil, ja que a diferència dels altres sistemes permet imprimir sobre múltiples superfícies que poden ser planes, corbes o buides, i sobre infinitat de suports que van des de la ceràmica, el metall, el vidre, el paper, els teixits o el plàstic. Aquesta polivalència fa que sigui un sistema d'impressió utilitzat en més d'una cinquantena de sectors industrials que l'han incorporat a les seves cadenes de producció.

Depenent dels suports i les tintes utilitzats, els colors reproduïts en els impresos en serigrafia poden ser mats, de baixa intensitat o summament brillants, amb gran poder de recobriment, o lleugerament intensos. En serigrafia, a més, es poden barrejar diverses classes de tintes: mates, brillants, transparents i opaques. La serigrafia també garanteix una major resistència als elements exposats a la intempèrie, per això s'utilitzi majoritàriament en cartelleria, retolació i altres publicitat i senyalització exterior.

La serigrafia és un dels sectors amb més potencial de creixement dins de les arts gràfiques?

Efectivament, la serigrafia és un sistema d'impressió en constant creixement gràcies a la contínua aparició de nous materials-sobretot en el terreny dels suports plàstics. Per raons mediambientals o de costos, entre altres, el mercat demanda aquests nous suports que troben en la serigrafia el millor aliat per projectar elements de comunicació gràfica.

Com afecta el sector serigràfic la tendència a les tirades cada vegada més curtes, de vegades personalitzades? Què ha de fer un taller de serigrafia per ser competitiu en aquest entorn?

És cert que, en general, al mercat gràfic, hi ha una tendència creixent cap a la demanda de tirades cada vegada més curtes i de major qualitat. La serigrafia, lògicament dins d'uns límits que comercialment rendibles a l'impressor i al client, també pot reduir les tirades en funció de les necessitats que es plantegen. Tecnològicament, el serigrafia està preparat per realitzar freqüents canvis de treball i aturades en les màquines, de manera que perfectament pot donar resposta a qualsevol programa de tirades curtes.

I respecte a la competitivitat, les empreses de serigrafia estan adaptant les seves instal·lacions i maquinària, alhora que formen als seus empleats, a fi de flexibilitzar i optimitzar els seus procediments productius, satisfent les demandes que exigeix el mercat.

A grans trets, quins reptes tècnics afronta el sector de la serigrafia?

Com reptes a nivell tècnic jo destacaria la creixent aplicació de les noves tecnologies digitals sobretot en el procés de preimpressió i la creixent automatització dels equips. El nostre sector necessita una maquinària molt versàtil i flexible que permeti adaptar-se a diferents tipus de treball amb agilitat. El mercat va generant noves demandes, per la qual cosa hem de ser capaços de donar respostes eficients. Potser es doni també una major tendència a l'especialització, el que redunda en benefici de la qualitat.

Cada vegada més, moltes empreses que imprimeixen en offset, per exemple, incorporen màquines serigràfiques al final del seu procés productiu (per afegir rivets daurats, per exemple), això fa disminuir el nombre de tallers exclusivament dedicats a la serigrafia?

Tant el offset com la serigrafia són sistemes complementaris. Un producte gràfic imprès en offset pot utilitzar la serigrafia per afegir determinats efectes de diferenciació que donen com a resultat un acabat d'alta qualitat i lència.

Per exemple, el fet de poder ressaltar determinats colors, aplicar brillantor o negres com l'or, la plata o la purpurina és possible gràcies a la serigrafia. Però cal dir que la serigrafia és molt més que aquesta participació en el món del offset, de manera que aquesta complementarietat no afecta el nombre de tallers serigràfics, ja que molts d'ells enfoquen la seva producció cap comandes i tirades no necessàriament vinculades al món editorial , sinó que ho fan orientats a planificacions de treballs de tipus industrial (regal, tèxtil, ornamentació, rellotgeria, etc.).

Quins avantatges aporta al sector de la serigrafia, tampografia i el seu entorn digital el fet de participar en una manifestació firal de les dimensions de Graphispag?

La participació, com a expositor i sobretot com a visitant comprador, del sector de la serigrafia, tampografia i el seu entorn digital a Graphispag, el major esdeveniment que celebra la indústria gràfica al nostre país, pot ser molt beneficiosa per als interessos dels que tenim en aquestes especialitats nostre àmbit d'activitat habitual. Al meu entendre, i en concret, a causa de:

Primer, per l'elevat poder de convocatòria de professionals tant de dins com de fora de les nostres fronteres. S'esperen més de 66.000 visitants [dades provisionals] i això suposa una excel lent oportunitat per donar a conèixer les aplicacions i possibilitats de la serigrafia, la tampografia i el seu entorn digital a nous sectors de demanda. A més el saló és una plataforma que pot acostar potencials mercats d'interès als nostres expositors, ja que és elevat el nombre de compradors d'altres països europeus i llatinoamericans que tradicionalment va a Graphispag.

Segon, perquè permetrà comprovar l'estat de renovació tecnològica del nostre sector, i les últimes tendències que es van imposant en les empreses serigràfiques del nostre país.

I tercer, perquè Graphispag és un punt de trobada que ens permet als professionals de la serigrafia i la tampografia analitzar i debatre les principals problemàtiques que ens afecten i els reptes a afrontar per no perdre competitivitat. En aquest sentit, en el marc de Graphispag se celebra una conferència magistral a càrrec de Ricardo Rodríguez, president de FeSP, que avança alguna de les tendències que marcaran el desenvolupament de la serigrafia en els propers anys. També Graphispag serà l'escenari on es mostra l'excel·lència i la qualitat dels productes impresos exclusivament en serigrafia, tampografia, impressió digital de gran format o en combinació amb altres sistemes d'impressió gràcies a l'exposició de treballs del Concurs Serigraph, a més de les demostracions que s'efectuen en els propis estands dels proveïdors.

Què sorpreses tecnològiques creu que ens ofereix aquesta fira?

Graphispag permet comprovar les millores que ha introduït la digitalització en els processos gràfics sobretot en l'apartat de la preimpressió. A la serigrafia, els suports informàtics han revolucionat la fase de la preimpressió i en Graphispag podem veure les últimes novetats en equips de 'computer to screen', tintes i suports. També la impressió digital és protagonista a Graphispag, ja que aquesta és una de les tècniques complementàries que el serigrafia ha de tenir present, ja que pot obrir-li nous i interessants nínxols de mercat i atractives oportunitats de negoci.

Quin balanç fa del sector de la serigrafia i tampografia?

El sector de la serigrafia i la tampografia, com la resta del sector gràfic, és particularment sensible a la recessió econòmica que estem vivint, ja que, encara que sembli contraproduent, els clients el primer que redueixen és el pressupost de promoció i publicitat quan les coses no van tan bé. No obstant això, el nostre sector ha sabut aprofitar els anys de bonança econòmica per a equipar les seves instal·lacions amb la finalitat de flexibilitzar treballs i obrir noves línies de negoci. Les dades de l'any passat van ser molt favorables i dotats de considerables augments de la producció i del nivell d'exportació (la nostra qualitat és reconeguda internacionalment), de manera que la clau per no perdre el ritme del creixement durant el 2002 residirà en el poder d'adaptació a aquesta nova situació-esperem que transitòria-que tinguin les empreses gràfiques i aquelles que també incorporen els nostres processos d'impressió en sectors industrials, en alguns espais de la línia, retolant, marques, instruccions, o altra informació d'interès, en sectors tan importants com els de l'automoció, l'electrònica, la línia blanca i marró, el regal d'empresa, la decoració o l'embalatge

Una personalitat en serigrafia

Enric Vidal és vicepresident de Graphispag 2003, i expresident de Serigraph 2001. A més, també és president de la Comissió Sectorial de Subministradors per a la Serigrafia, la Tampografia i el seu entorn Digital (una secció de ASAG, que al seu torn, és una agrupació de l'Associació Graphispack entitat principal de la qual és secretari del Comitè Executiu i de la Junta Directiva).

Empreses o entitats relacionades

Equiplast, Expoquimia, Eurosurfas. Fira de Barcelona
Graphispack Asociación
Graphispag - Fira Barcelona

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Envase y Embalaje

    25/07/2024

  • Newsletter Envase y Embalaje

    18/07/2024

Enllaços destacats

EasyLinneFundación Andaltec I+D+i

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis