Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a "La impresión digital también abre nuevas posibilidades de impresión sobre el plástico"
Entrevista a Xavier Pascual, director de Graphispag 2007

"La impressió digital també obre noves possibilitats d'impressió sobre el plàstic"

Redacció PU15/03/2007

Fabricació d'envasos

El Saló Internacional de la Indústria i Comunicació Gràfica acaba de celebrar la seva desena edició, que va tenir lloc del 19 al 25 de febrer de 2007 al recinte Gran Via de Fira de Barcelona. Graphispag va mostrar la transformació tecnològica en què es troba immers el món gràfic. Hem parlat amb el director del saló, Xavier Pascual, per conèixer els continguts d'aquesta recent clausurada convocatòria.
Imagen
Perfil

Xavier Pascual, barceloní de 43 anys, va ser nomenat l'abril de 2005 director del saló Graphispag. Pascual, casat i amb dos fills, és diplomat en Ciències Empresarials per la Universitat de Barcelona, i compta amb formació complementària en les àrees d'investigació de mercats i direcció de màrqueting. La seva àmplia trajectòria professional està estretament vinculada a Fira de Barcelona des de gener de 1989. Al llarg d'aquests 17 anys, Pascual ha ocupat diferents càrrecs de responsabilitat al capdavant de més d'una dotzena de salons tant de l'àmbit industrial com de consum. Xavier Pascual és també director del Saló Internacional de l'Embalatge, Hispack. Com a curiositat, Pascual va ser la persona de l'equip de Xavier Castells que va gestionar, entre 1996 i 2001, la creació dels salons Graphintro i Serigraph, dos salons que el 2009 convergiran en un únic esdeveniment: graphispag_digital.

Com a nou director de Graphispag Què és el que més li ha cridat l'atenció d'una fira industrial d'aquestes característiques?

Graphispag és un saló industrial molt consolidat i amb un alt índex de fidelitat d'expositors. L'inqüestionable suport de les associacions i entitats sectorials és una altra de les característiques que defineixen el caràcter del nostre saló, que és líder en el mercat gràfic del nostre país. Crida l'atenció com tot el sector gràfic s'ha bolcat a la fira. És el gran esdeveniment sectorial de l'any. Graphispag ha generat grans expectatives de negoci que esperem que les empreses participants compleixin.

La seva periodicitat, cada quatre anys Com s'explica? És a dir, la veritat és que hi ha una sensació generalitzada que hi ha moltes fires en el món, però d'altra banda no és habitual que una fira se celebri cada 4 anys ...

La periodicitat de Graphispag, cada quatre anys, té sentit ja que la majoria de la maquinària exposada requereix grans inversions i processos d'amortització més amplis. La seva periodicitat fins al 2003 havia estat fins i tot superior, cinc anys. No obstant això, el fet de formar part del calendari de Eumaprint-una federació internacional que reuneix la principal associació de subministradors gràfics dels EUA i de diversos països europeus-ens va fer passar a celebrar el saló cada quatre anys perquè és la periodicitat que tenen els grans salons europeus d'arts gràfiques i està consensuada amb els representants sectorials. Per als productes i equips lligats a l'evolució tecnològica i que, per tant, requereixen una actualització major celebrarem el 2009 el saló graphispag_digital.

Aquesta edició va comptar amb els nous pavellons, va tenir també més expositors?

Pràcticament, Graphispag 2007 ha assolit uns registres de participació molt similars als de l'edició de fa quatre anys, superant lleugerament. El 2003 van participar 467 expositors directes i aquest any hem estat, com deia, al voltant de 480. No obstant això, el saló va canviar la seva ubicació ja que Graphispag va ocupar tres pavellons en lloc de dos com fa quatre anys, el que ens ha permès realitzar una millor sectorització de l'oferta i fer la visita més còmoda. D'aquesta manera, en el pavelló 2 es van incloure els materials-papers, cartrons, plàstics i suports, a més de tintes i consumibles-, els serveis auxiliars de la indústria gràfica i el nou sector graphispag_digital que va agrupar les especialitats d'impressió digital, preimpressió, serigrafia i tampografia. Al pavelló 3 es va situar el sector d'impressió-maquinària per imprimir i accessoris per a màquines d'imprimir-i al pavelló 4 les companyies que desenvolupen la seva activitat en el sector de transformació i acabats-enquadernació, conversió i manipulació de paper, cartró, plàstic i altres suports i emmagatzematge i distribució-.

Fira de Barcelona, com en altres salons, aposta per la internacionalitat, s'ha incrementat en el cas de Graphispag?

Els principals fabricants i subministradors internacionals participen a Graphispag a través de les seves filials o distribuïdors a Espanya. Al mateix temps, participen directament a Graphispag més de 65 empreses estrangeres, és a dir, amb estand propi. Aquesta xifra suposa un 15 per cent de participació internacional, percentatge superior al de fa quatre anys. No obstant això, en la relació d'empreses representades trobem companyies de més de 30 països. El nostre principal objectiu, pel que fa a internacionalitat no passa només per l'oferta. Pretenem augmentar el poder de convocatòria internacional del saló fora de les nostres fronteres sobretot en el mercat portuguès i francès.

Pel que fa a expositors directes, detállenos, si us plau, quins països han estat més representats i quins menys al saló.

Itàlia i Alemanya han concentrat pràcticament la meitat dels expositors directes estrangers del saló, seguit dels Països Baixos i Portugal. Amb una presència menor trobem empreses de França, Bèlgica, Luxemburg, Regne Unit, Suècia o Suïssa. D'altra banda, entre l'oferta del saló també ha destacat la presència d'empreses orientals procedents de la Xina, l'Índia i Taiwan.

A més de la presència habitual d'empreses expositores, hi va haver alguna cosa destacable propi d'aquesta edició?

A la zona expositiva m'agradarà destacar dos espais ubicats al pavelló 2: l'àrea anomenada "Punt d" que va donar a conèixer les possibilitats associatives, formatives, culturals i bibliogràfiques del disseny gràfic al nostre país i la Zona Sonimagfoto on es van presentar solucions gràfiques d'impressió digital per al sector fotogràfic. D'altra banda, Graphispag va comptar amb un interessant programa de jornades tècniques adaptades a les necessitats formatives del sector gràfic. Celebrem el Congrés graphispag_digital on tractem temes com el JDF, la gestió del color o la impressió digital, una jornada dedicada al disseny gràfic, la Jornada sobre serigrafia i impressió digital en mig i gran format, la Jornada d'impressió flexogràfica, la Jornada sobre tints de ASEFAPI, la Jornada Sonimagfoto, la Jornada d'optimització de fluxos de treball en impressió i packaging, a més de les jornades de formació i la Jornada Jove dirigides a professors i alumnes respectivament interessats en el món gràfic. Finalment, Graphispag va acollir les cerimònies de lliurament dels Premis Marc d'Or de serigrafia, tampografia i impressió digital i Premis Líderpack de packaging i PLV. El nostre saló va ser l'escenari de l'Assemblea de presidents i de secretaris generals de Eumaprint que va atreure a importants directius europeus i nord-americans de la indústria gràfica i també va ser el marc de l'Assemblea constituent de Globalprint, una extensió de Eumaprint cap al mercat asiàtic, ja que incorpora a la principal associació de Japó i la Xina. Aquesta nova entitat, pretén ampliar-se en un futur immediat a països com l'Índia, Brasil o Austràlia.
"Desapareixen impremtes tradicionals, però apareixen noves empreses vinculades al món gràfic a través de les noves aplicacions digitals"

Finançament dels béns d'equip, la impressió convencional enfront de les noves eines de difusió d'informació, la comunicació gràfica com a instrument per incrementar les vendes, aquests són només alguns temes comentats durant les tertúlies que han mantingut durant trobades sectorials previs al certamen, quina és la situació actual del sector?

Crec que el sector gràfic travessa un moment clau per al seu futur. La transformació tecnològica que ha patit la indústria gràfica en els últims anys no té marxa enrere. Els nivells d'inversió en maquinària han estat molt elevats en els últims anys i continuen augmentant al voltant un 10 per cent anual el que està provocant una sobrecapacitat productiva i un augment de la competència, on el preu és el factor decisori. El sector gràfic a Espanya està format per més de 12.500 empreses, majoritàriament pimes, en les quals treballen més de 135.000 empleats, i que mouen una xifra de negoci de 10.000 milions d'euros l'any. Estem, doncs, davant d'un sector industrial amb un pes econòmic molt important que en algunes CCAA ocupa el primer lloc en mà d'obra emprada.

La reduïda dimensió de les empreses i aquesta evolució tecnològica fa que sigui necessària una reconversió. Desapareixen impremtes tradicionals, però apareixen noves empreses vinculades al món gràfic a través de les noves aplicacions digitals. Davant d'aquesta conjuntura de canvi, les empreses han de modernitzar també les seves estructures directives i els seus sistemes de gestió.

En la seva opinió, quines són les línies de negoci amb més futur dins el sector que serveix de base a Graphispag?

Crec que el mercat ha de tendir a oferir serveis gràfics globals. L'aplicació de noves tecnologies com la impressió digital obre noves possibilitats de negoci. No obstant això, tots els sistemes d'impressió tenen el seu nínxol de mercat. Les empreses han de saber donar resposta als requeriments dels seus clients i per a això serà necessari arribar a acords de col·laboració o establir aliances empresarials que garanteixin aquesta flexibilitat d'adaptació a l'hora de donar resposta immediata als nous comandes.

Pel que fa al plàstic, quin paper ocupa en la impressió? Hi ha noves tecnologies aplicables a la impressió de plàstic?

És un suport molt utilitzat sobretot en la impressió de packaging. La serigrafia i tampografia són dos sistemes que utilitzen el plàstic com a suport d'impressió, però, la impressió digital també obre noves possibilitats d'impressió sobre aquest material.

En quina posició posaria Graphispag dins de les fires de la seva especialitat?

A Espanya i Portugal, Graphispag és la fira gràfica per excel·lència. A nivell internacional, al començament de 2000, Graphispag, a través de Graphispack Associació, va entrar a formar part de Eumaprint (European Committee of Printing and Paper Converting Machinery Manufacturers), una federació que reuneix la principal associació del sector gràfic d'Alemanya, França , Gran Bretanya, Itàlia, Espanya, Suècia, Suïssa i els Estats Units, representant en conjunt al 80 per cent de la producció mundial. Un dels objectius de Eumaprint és coordinar el calendari internacional de fires gràfiques en benefici dels interessos d'expositors i visitants. Graphispag, al costat de la Drupa de Düsseldorf, la IPEX de Birmingham, la Print de Chicago, i Graphitalia de Milà són els salons gràfics que marquen el calendari firal del sector a Europa i EUA Per aquest motiu, Graphispag es trobi a la primera divisió de salons gràfics del món.

Per acabar, quin missatge transmetre als participants de Graphispag?

Graphispag és l'aparador del mercat gràfic del nostre país per conèixer materials i suports d'impressió, maquinària per a la impressió en diferents sistemes, acabats i manipulats, així com l'última tecnologia i aplicacions gràfiques. Crec que Graphispag pot suposar un revulsiu per reactivar la indústria gràfica i facilitar la presa de decisions de moltes empreses pel que fa a incorporació de tecnologia. Paral·lelament, Graphispag és una excel lent escola per aprendre, compartir i debatre les últimes tècniques i tendències del sector. En aquest sentit, ens agradaria que els professionals gràfics aprofitessin al màxim les possibilitats que els ofereix el nostre saló.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Fabricantes de Pinturas y Tintas de Imprimir
Equiplast, Expoquimia, Eurosurfas. Fira de Barcelona
Graphispack Asociación
Graphispag - Fira Barcelona
Hispack - Fira de Barcelona

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Envase y Embalaje

    25/07/2024

  • Newsletter Envase y Embalaje

    18/07/2024

Enllaços destacats

EasyLinneFundación Andaltec I+D+i

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis