Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La exportación y el I+D caracterizan la industria del packaging en España
La fira Hispack serà l'escenari de presentació del Llibre Blanc de l'Envàs i Embalatge

L'exportació i el I + D caracteritzen la indústria del packaging a Espanya

Redacció PU01/02/2006
En la passada presentació de la fira Hispack als mitjans de comunicació a Barcelona, la fira va donar un avanç del capítol 3 del Llibre Blanc de l'Envàs i Embalatge que està dedicat a les dades generals relatius al sector de l'envàs i l'embalatge a Espanya el 2005 . Una facturació mitjana propera als sis milions d'euros per empresa, un preu mitjà de 1.25 euros per quilo d'envàs, unes 1.650 empreses amb una mida mitjana d'uns 33 empleats i uns 175.000 euros de facturació per empleat. Aquesta és la part més visible del sector del packaging a Espanya. L'exportació i el I + D són els dos aspectes que presenten una tendència a l'alça sostinguda en els 6 últims anys, i producció i facturació els dos elements claus de la prosperitat del sector. El Llibre Blanc es presenta a Hispack.
A aquestes xifres s'haurien d'afegir les petites produccions de moltes empreses, potser unes 3.000 més que dediquen part de la seva activitat al packaging. Podria afegir també la producció d'envasos realitzada en les cadenes de producció de fabricants de productes de gran consum, que s'expandeixen, per exemple, petits tubs de plàstic per donar forma a les seves ampolles. Es podria parlar d'un mercat que ronda els 15.000 milions d'euros.

El major nombre d'empreses correspon al sector de maquinària, per bé que aclareixen que no es tracta tant de fabricants com de distribuïdors, però l'evolució dóna un índex potent del grau de de desenvolupament del sector a Espanya. Les empreses del sector del packaging que se segueixen renovant. A més de la maquinària, la major facturació l'aporten el cartró ondulat i el plàstic, entre ambdues poc més d'un 50 per cent de la facturació total d'envasos del sector i uns 2 / 3 de la producció.

La mida de l'empresa és més aviat petit i mitjà, amb l'excepció dels sectors de cartró complex i vidre.

El sector del plàstic és el que major canvi ha sofert pel que fa a l'estimació del nombre d'empreses.

Quant a la distribució de la facturació per sectors, el del plàstic va suposar el 2004 el 19 per cent del total dels sectors, després del de la maquinària amb un 20 per cent i el primer, el cartró ondulat que va suposar un 23 per cent .

Àmbits de comercialització

Pel que fa als àmbits de comercialització dels productes generats pel sector, un 44,5 per cent del total de la producció de les empreses consultades, es comercialitza actualment en mercats locals o dins de les mateixa comunitat autònoma on van ser generats: un 39, 4 per cent de la producció de les empreses consultades va dirigida a comunitats autònomes fora del lloc de producció (mercat nacional) i un 16,1 per cent de la producció es destina o s'exporta a mercats exteriors, tenint activitat exportadora el 60 per cent de les empreses consultades. Els subsectors més exportadors són els de la maquinària i el metall, seguits de plàstic i vidre.

La importància del comerç exterior en els diferents subsectors del packaging en plàstic ascendeix en el subsector del plàstic a 18 punts, per sobre de la mitjana del total (maquinària, metall, plàstic, vidre, fusta, paper / cartró combinat i cartró ondulat) que és a 16,1 punts. El principal és el de maquinària amb 28,7 punts.

Principals destinacions de les exportacions

Els països més propers de la CE i del nord d'Àfrica, segueixen sent els principals destinataris de l'exportació. França va ser la primera destinació de les exportacions de la indústria del packaging amb un 48,4 del total el 2005 tot i haver disminuït el flux de productes que va des d'Espanya al país veí el 2002 (59,2 per cent). El segon, per proximitat també, és Portugal amb el 23,4 per cent del total el 2004 a la vegada que també ha registrat una disminució d'un 21,3 per cent des de 2002. El tercer país, que en canvi ha experimentat un creixement del 8 per cent en 2002 al 14,5 per cent en 2004 és Regne Unit, seguit d'Alemanya (va acusar un descens del 14 per cent). Els següents països als quals es van dirigir les exportacions el 2004 van ser el Marroc (amb un increment significatiu), Algèria, Mèxic, Bèlgica.
Imagen
L'exportació i el I + D són els dos aspectes que presenten una tendència a l'alça sostinguda en els 6 últims anys, i producció i facturació els dos elements claus de la prosperitat del sector

Presència del sector de l'embalatge en altres sectors econòmics

Els sectors industrial i agroalimentari són els principals destinataris del sector del packaging, destacant també el sanitari-farmacèutic, cosmètics i begudes.

Per matèries primeres, o subsectors de packaging, els més destacats per sector destinatari són:

• Industrial: cartró, plàstic, metall i maquinària.

• Agroalimentari: metall, plàstic, paper, cartró, fusta i maquinària.

• Sanitari-farmacèutic: metall, paper, plàstic i vidre.

• Cosmètic: metall, maquinària, plàstic, paper.

• Begudes: maquinària, vidre, metall, plàstic, cartró complex.

• Automoció: metall, plàstic, paper.

• Construcció: metall, plàstic, maquinària, fusta.

• Drogueria: maquinària, paper, plàstic, metall.

• Tèxtil / calçat: paper-cartronet.

• Mobiliari: cartró ondulat.

• Pesquer: metall, paper, vidre.

• Informàtica: cartró ondulat, paper.

• Transport: fusta, plàstic.

Tendències del sector per als propers 3 anys

L'exportació i el I + D són els dos aspectes que presenten una tendència a l'alça sostinguda en els 6 últims anys, i producció i facturació els dos elements claus de la prosperitat del sector. La balança comercial, com expectativa, sembla que va a millorar donada una previsió d'augment de les exportacions, decididament superior a les importacions.

D'altra banda no es preveu increments sensibles a l'apartat de recursos humans, de manera que l'increment de producció haurà de recolzar necessàriament en un augment net de productivitat, cosa que-una vegada més-va lligat a una decidida inversió en R + D , que possiblement mereixi les ajudes de l'Administració, però també la clara posada en comú d'un sector que factura de manera directa o indirecta, uns 15 mil milions d'euros.

Imagen

Sector de l'envàs, embalatge i el seu grafisme en xifres (maquinària i productes)

A nivell global les importacions equips i productes estudiats, superen lleugerament a les exportacions en els anys 2003 i 2004. L'equilibri de la balança tant per a maquinària d'envàs i embalatge com per als productes (envàs i embalatges) queda reflectit de la següent manera:

• Total importacions 2004 (maquinària + productes): 1688373340 euros

• Total exportacions 2004 (maquinària + productes): 1661584820 euros.

Per subsectors diferencien que el de la maquinària d'envàs, embalatge i el seu grafisme és comprat a l'exterior i ha augmentat el percentatge d'importacions de 2003 a 2004. No obstant això, en el de productes d'envàs i embalatge les exportacions només són lleugerament superiors a les importacions (51 per cent i 49 per cent respectivament), si bé entre 2003 i 2004 les importacions han crescut i les exportacions s'han reduït.

Europa es troba al capdavant com a principal client / proveïdor per a les operacions comercials exteriors tant en maquinària com en productes d'envàs i embalatge a gran distància de la resta d'àrees geogràfiques. Cal destacar que després d'Europa, ha estat Àsia l'àrea on més han crescut les vendes a l'exterior el 2004.

La maquinària per a envasat i embalatge aglutina més del 65 per cent del volum d'importacions / exportacions que es realitzen en el sector de la maquinària de l'envàs, l'embalatge i el seu grafisme. Per productes, són els envasos de plàstic dels que més pes tenen.

A partir de dades recollides referides a 1,650 empreses, s'han verificat l'existència de 1.171 pàgines web pertanyents a empreses del sector i així mateix s'han identificat 793 empreses que ofereix com a forma de contacte (sola o més d'altres) el correu electrònic.

Imagen

Aimplas investiga el desenvolupament de fibres de plàstic 100% biodegradables per al sector de l'envàs i l'agricultura

Picus és un projecte Craft finançat per la Comissió Europea sota el 6è Programa Marc que té com a objectiu principal desenvolupar una fibra de plàstic 100 per cent biodegradable per a ser utilitzada en cordes enfiladisses per a cultius d'hivernacle i xarxes d'embalatge.

El consorci d'aquest projecte està format per un grup de 6 pimes de diferents països europeus (Alemanya, Itàlia, França, Regne Unit), 3 pimes espanyoles, i tres centres de recerca, Unipi (Itàlia) Pera (Regne Unit), i Aimplas que actua com a coordinador del projecte.

Picus busca trobar una solució ecològica a la gestió dels residus plàstics generats per les cordes enfiladisses i les xarxes sintètiques, l'ús s'ha incrementat exponencialment en els últims anys.

Les cordes enfiladisses de plàstics sintètics emprades actualment no permeten que el residu generat, un cop finalitzada la collita, s'utilitzi per al compostatge, ja que el resultat seria un compost contaminat amb restes de plàstic no biodegradable. Per aquest motiu, en moltes ocasions es gestionen aquests residus mitjançant alternatives poc respectuoses amb el medi ambient com són cremar o enterrar els residus de plantes contaminats, o dipositar-los en abocadors.

La solució que s'aporta des del projecte és el desenvolupament de cordes per a cultius d'hivernacle que combinin la biodegradabilitat i baix cost d'eliminació de cordes fetes amb fibres naturals, amb un excel·lent ràtio de "resistència a tracció" / "densitat", més possibilitats de disseny, i els avantatges de la tècnica de processat (flexible i barata) de les cordes sintètiques.

Les xarxes sintètiques per a embalatge de baix pes (fins a 5 kg) també poden afectar negativament sobre el medi ambient. Habitualment es tiren barrejades amb altres residus domèstics orgànics, causant posteriors problemes en la gestió de RSU (Residus Sòlids Urbans). El resultat és, de nou, un compost contaminat amb baix valor comercial. Per evitar aquesta situació, des del projecte Picus es desenvoluparan fibres biodegradables per a productes agrícoles, productes marins i productes no comestibles, amb les mateixes propietats mecàniques que tenen les xarxes fetes amb fibres sintètiques, però sense els seus problemes d'eliminació de deixalles.

Per tant, la nova corda i xarxa biodegradables tindran les propietats físiques i mecàniques que es requereixen per a un ús i producció òptims però patiran una biodegradació completa en condicions de compostatge, oferint així una millor solució mediambiental.

Empreses o entitats relacionades

AIMPLAS - Instituto Tecnológico del Plástico
Equiplast, Expoquimia, Eurosurfas. Fira de Barcelona
Graphispack Asociación
Hispack - Fira de Barcelona

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Envase y Embalaje

    25/07/2024

  • Newsletter Envase y Embalaje

    18/07/2024

Enllaços destacats

EasyLinneFundación Andaltec I+D+i

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis