Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Pilar Navarro, Directora de Expoquimia / Equiplast / Eurosurfas en Equiplast 2005

Entrevista a Pilar Navarro, directora d'Expoquimia / Equiplast / Eurosurfas a Equiplast 2005

Nerea Gorriti01/11/2005

'Els tres salons toquen alguna cosa que per a mi és molt important: la matèria grisa'

Pilar Navarro, directora d'Expoquimia / Equiplast / Eurosurfas explica Plàstics Universals els detalls dels tres salons, les expectatives, novetats i tendències del sector. El certamen, que se celebra a la Fira de Barcelona del 15 al 18 de novembre de 2005, compta en aquesta ocasió amb una major oferta de productes i serveis, més expositors i una superfície expositiva ampliada i millorada.
Imagen

Les fires Expoquimia / Equiplast / Eurosurfas se celebren per primera vegada sota la seva direcció. ¿Provenia vostè de sectors similars?

La meva trajectòria professional va començar en el món de màrqueting fa molts anys en empreses enfocades al consum i va continuar en llocs de direcció de màrqueting en empreses de telecomunicacions i "internet service providers", els IFPS, a nivell europeu. Posteriorment vaig entrar a treballar en el món firal amb la direcció dels salons professionals relacionats amb les arts gràfiques, Graphispag, Seriegraph i Graphintro.

Fa quatre anys treballant amb aquests mercats i amb les ofertes firals que representen. Fa dos anys, se'm va encarregar la direcció d'Expoquimia / Equiplast / Eurosurfas per donar un enfocament complementari al món industrial, estructurar i oferir una visió client-mercat. La meva experiència és força dilatada i profunda en àmbits de màrqueting, de comercialització de productes, serveis i salons.

Amb què s'ha trobat?

Des del punt de vista firal, el que més destaca és veure com els propis mercats configuren un saló depenent de la seva fase o moment particular. En el cas d'Expoquimia, tot i que ha sofert diverses transformacions, totes elles basades en la fase científica del desenvolupament orientat tant a la matèria primera com al procés de transformació o de producte final, trobem un mercat molt sòlid. És una fira molt enfocada al sector de la R + D + i.

Aquesta mateixa similitud la trobem en altres àmbits, com el saló Equiplast, encara que està més orientat a la transformació pròpiament dita

Quines altres similituds hi ha entre els tres certàmens?

En tots ells, hi ha trets comuns. Les normatives europees estan actualment marcant pautes d'actuació. Per tant, es pot dir que els tres es troben en fase de transformació per adaptar-se i tenir una resposta molt més efectiva davant les noves directrius mediambientals.

Els tres mercats passen per diferents processos i vies de desenvolupament i innovació tecnològica. Tots toquen alguna cosa que per a mi és molt important: la "matèria grisa". Els tres mercats estan treballant a nivell d'innovació i científic tant per adaptar-se a la nova normativa com per a ser competitius en el mercat.

Creu que per a la propera edició de 2008, amb més temps, es podria millorar algun element?

Jo considero que una fira és una fotografia d'un mercat en un moment determinat. En aquest cas, la fira retrata el mercat de la química aplicada al llarg de la mediterrània i de forma horitzontal. El 2008 ens adaptarem al moment, veurem l'evolució del mercat i intentarem fer-les més ajustada a realitat, tant a nivell d'oferta expositiva com a nivell de jornades tècniques i actes paral·lels, tal com estem fent en 2005.

No és una qüestió de millora, és una qüestió d'adaptació. Cada fotografia ha de ser fidedigna a cada mercat en un precís moment.

A més de la presència habitual d'empreses expositores, hi ha alguna cosa destacable propi d'aquesta nova edició?

Cal destacar un nou fenomen que s'està donant aquesta edició a Expoquimia respecte a les "spin off". Creix de manera destacable la representativitat de les persones o entitats que, sota diferents paraigües com ara centres tecnològics o plataformes científiques, estan donant a conèixer nous i interessants productes amb un elevat valor afegit.

És un fenomen nou d'aquesta edició? ¿Quines altres novetats incorpora Expoquimia, Equiplast i Eurosurfas en la seva edició de 2005?

Una altra novetat d'Expoquimia és la creació d'un nou espai dedicat al món dels composites. Sota el nom de Compositech hem desenvolupat un nou sector amb una important rellevància, ja que els compòsits són una matèria primera que s'utilitza en múltiples processos productius.

A més de Compositech, destacaria les plataformes tecnològiques de desenvolupament. També hem arribat a un acord amb el Cidem per a tot el relacionat amb els IRC a nivell europeu, de manera que tindrem professionals de desenvolupament científic.

Pel que fa a jornades tècniques tenim les tradicionals, les d'instrumentació i el congrés de la Mediterrània, però també hem incorporat algunes novetats. Tenim una jornada tècnica dedicada a la seguretat, molt important en aquest moment en el món químic. En aquesta segona edició, a més, es donarà molta més importància a les noves normatives que afecten als tres sectors.

La principal novetat serà el Premi Expoquimia I + D + i, un reconeixement a la realitat d'una patent. La persona que hagi tingut una idea sobre una tesi doctoral, que ja sigui una realitat en el món de la indústria, rebrà un guardó de R + D + i al desenvolupament ia la implementació. Es premia el valor dels científics i productes propis en un mercat dominat per les grans multinacionals. Aquesta és la nostra petita contribució al desenvolupament del món científic a Espanya.

Si no ens equivoquem és la primera vegada que se celebren tots els salons junts al recinte de Gran Via Com ho valora? Té alguna importància?

Estem molt contents de poder celebrar el certamen al recinte de Gran Via, ja que creiem que ofereix unes possibilitats molt àmplies per a un desenvolupament espectacular tant a nivell dels expositors com de visitants. Tenir tota l'oferta de la química aplicada de la Mediterrània concentrada en un espai-temps-lloc, suposa avantatges molt importants per al visitant. L'assistent trobarà a Expoquimia / Equiplast / Eurosurfas totes les fases del procés productiu, des de les més avançades tecnologies fins a l'aplicació pura i dura.
Els tres mercats passen per diferents processos i vies de desenvolupament i innovació tecnològica

Expoquimia es trasllada però Equiplast / Eurosurfas ja se celebraven allà ...

Sí Hem de donar gràcies als expositors per confiar en nosaltres. De moment estem molt contents del nivell d'acceptació. Evidentment són dos recintes molt diferents perquè el recinte de Montjuïc a Plaça d'Espanya és una instal·lació molt emblemàtica, però cal tenir en compte que les facilitats del recinte de Gran Via, ofereixen més avantatges per a les fires industrials.

Entenem que el canvi d'ubicació pugui provocar recels en aquells expositors que participen a la fira des del 65, la primera edició d'Expoquimia fa 40 anys. No obstant això, estem convençuts que, una vegada visitades les noves instal·lacions, ja no dubtaran de l'èxit de la convocatòria.

El recinte de Gran Via compta amb nombroses portes d'interconnexió que redueixen el procés de muntatge, cosa que també suposa una important reducció de costos per als expositors, sobretot en la contractació de personal. A més, el nou recinte permet tenir autobusos gratuïts des del centre de Barcelona i transportar des de l'aeroport a visitants internacionals. Totes les vies d'accés que es poden arribar a fer en aquest recinte s'estan fent. Portarem a tots els seus visitants de forma ràpida i còmoda per que el 2008 repeteixin sense cap dubte.

Quins països estan més representats?

A Equiplast en aquest cas, entre un 10 i un 15 per cent dels expositors procedeixen d'Itàlia. Sabem que Itàlia té una important oferta expositiva i amb un gran valor afegit, que sens dubte atraurà a un gran nombre de clients. En aquest sentit, Equiplast els serveix de plataforma expositiva molt clara.

Si parlem d'expositors directes, a Expoquimia el principal país representat és Espanya perquè les grans multinacionals del món químic tenen subsidiàries a Espanya. Però, si considerem l'origen, el principal país és Alemanya, li segueix Regne Unit i després, Itàlia.

Les fires espanyoles, encara trucades internacionals, tenen un alt component "local", almenys pel que fa a visitants es refereix. ¿Està d'acord amb aquesta afirmació?

Nosaltres com Expoquimia / Equiplast / Eurosurfas som una fira d'alts components bàsics que representa una gran aèria d'influència i atracció, des del punt de vista econòmic. A nivell espanyol cobrim tots els segments. De fet, comptem amb un gran nombre de visitants procedents de França, nord d'Àfrica, Itàlia i Portugal. També sorprenentment vénen molts visitants alemanys, i del Regne Unit.

Aquest any estem fent un esforç important pels països de l'Est perquè encara que semblin llunyans, són molt similars al mercat espanyol quant a tipologia de consum i d'estat de maduresa del mercat. Pel que fa a expositor-comprador-visitant d'Europa de l'Est, hem notat una demanda important. Evidentment de la Xina també.

En el nostre cas, cal tenir en compte que Expoquimia, amb la plataforma de les 3 E's, és la segona cita europea, després de la Achema alemanya, la qual cosa ens obliga davant el mercat a cobrir una part important de la internacionalització.

Però hi ha un efecte real i és que a les fires hi ha un alt component de proximitat. De tota manera penso que les empreses espanyoles tenen un potencial molt important en el mercat internacional.

Comenta que hi ha expositors xinesos i d'Europa de l'Est Ha crescut molt el nombre d'expositors davant d'altres edicions?

Evidentment, hi ha expositors xinesos però es manté la constant de l'edició anterior, no s'ha apreciat un increment que es podria donar. En aquest cas preveiem que hi hagi més intercanvi, visitaran més que s'exposaran.

D'altra banda, des del Comitè Organitzador i l'Organització estem contents per la gran representativitat d'Itàlia, el que es tradueix en termes de qualitat i fa que l'oferta sigui molt competitiva.

En quina mesura afecta la proximitat de fires com Fakuma i Europlast a Equiplast?

Fakuma, líder en el mercat alemany, està molt més centrat en la matèria primera, mentre que nosaltres a Equiplast estem més orientats al procés de transformació. Europlast, que representa el mercat francès a nivell firal, se celebra conjuntament amb la fira MIDEST, una fira de subcontractació, el que fa que la seva oferta expositiva es dirigeixi més cap a la indústria metall-metalúrgica.

En el mercat francès estan passant canvis que no deixen de sorprendre. En el cas químic, han deixat d'organitzar-algunes fires rellevants, de manera que Expoquimia té una gran influència a França. En celebrar Expoquimia / Equiplast / Eurosurfas de forma conjunta, atraiem una part de professionals francesos. Es tracta d'un visitant en el qual tenim molt d'interès.

Des del punt de vista expositiu no hem apreciat que Europlast ens tregui els nostres expositors, ans al contrari, ja que mentre aquesta fira s'orienta més al segment de matrius, nosaltres hem estructurat les ofertes per a tenir una àmplia representativitat en tots els mercats.

Com li sembla que està estructurat el panorama de fires europees? Molts expositors fa anys queixant-se que hi ha massa fires.

Jo crec que el mercat és savi i s'estructurarà en funció de les necessitats de cada segment. Evidentment nosaltres anem a mantenir la nostra posició de lideratge perquè Expoquimia / Equiplast / Eurosurfas representa un mercat prou extens perquè sigui atraient, però en definitiva, el que decideix o no la seva participació a la fira és el propi expositor en funció d'un mercat objectiu . És ell qui té la paraula.

Fira de Barcelona està fent una aposta important que es manifesta en la inversió en les seves instal·lacions. Què factor juguen les fires industrials en el conjunt de fires de Fira?

Per a Barcelona, les fires de caràcter industrial són la carta de presentació, un emblema de la ciutat. Fira de Barcelona entitat organitzadora de fires de caràcter industrial i professional líder a Espanya i una de les quatre primeres d'Europa en nombre d'esdeveniments.

Les arts gràfiques estan en tercera posició tot i l'àmplia competència existent. En el sector firal químic estem en el segon lloc. Som la fira referent per a diversos sectors i molt competitius en l'àmbit global. Fira de Barcelona compta fires industrials de màxim nivell com Construmat, Alimentària, Expoquimia, Hostelco, Graphispag o Hispack, entre altres.

Sota el meu punt de vista personal, una fira de consum té un temps i un moment determinat. Vénen donades per una oportunitat de mercat o un esdeveniment, mentre que les industrials es creen per la pròpia propulsió del mercat. D'aquí el seu caràcter biennal o triennal enfront de les convocatòries anuals de les fires de consum, més dedicades als hàbits de consum o d'oci de forma puntual. L'industrial té un posicionament diferent i que ens obliga a ser capaços de captar tot el mercat i plasmar a la foto que he esmentat abans.

Estem molt contents de poder celebrar el certamen al recinte de Gran Via, ja que creiem que ofereix unes possibilitats molt àmplies per a un desenvolupament espectacular tant a nivell dels expositors com de visitants

Com està organitzat el programa de jornades tècniques ". Hi ha alguna d'aquestes jornades dedicades als plàstics?

Equiplast no té jornades específiques, com passa a Expoquimia oa Eurosurfas. És el propi mercat el que diu que no cal. Però Feique, la patronal del món químic, ha organitzat una jornada sobre noves normatives que abastarà també temes relacionats amb el sector dels plàstics i el cautxú i que comptarà amb la presència amb professionals de Brussel·les per donar resposta als professionals de les tres fires .

En quina posició posaria Expoquimia dins de les fires de la seva especialitat? i ¿Equiplast?

La primera fira del sector és Achema i després Expoquimia. A Alemanya hi ha multitud de fires especialitzades però representen nínxols més petits del mercat.

Pel que fa al sector del plàstic la primera és la K de Düsseldorf, en segon lloc se situa Plast Milà i en tercer lloc, Equiplast. També ens avala pertànyer a la Euromap, la lliga de les principals fires europees de plàstic.

Quines són les línies de negoci amb més futur dins el sector que serveix de base a Equiplast?

En el sector del plàstic, almenys a Espanya, no hi ha tanta R + D + I com en el sector de la química, però es caracteritza per la importació de maquinària, per això el futur no està tan clar. Hi ha un factor important: el preu del petroli que sens dubte condicionarà el segment de la gran maquinària.

Empreses o entitats relacionades

Equiplast, Expoquimia, Eurosurfas. Fira de Barcelona
Euromap c/o VDMA, FV KuG
Federación Empresarial de la Industria Química Española
Graphispack Asociación
Graphispag - Fira Barcelona
Hispack - Fira de Barcelona
Hostelco - Fira de Barcelona

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Envase y Embalaje

    25/07/2024

  • Newsletter Envase y Embalaje

    18/07/2024

Enllaços destacats

EasyLinneFundación Andaltec I+D+i

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis