Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Pedro Melgarejo, responsable de la línea de negocio de Envase y Embalaje de Aimplas
“En el que referencia a envasos, és un reglament poc profund i només ressalta com a requisit que els envasos siguin apropiats per al contingut”

Entrevista a Pedro Melgarejo, responsable de la línia de negoci d'Envàs i Embalatge d'Aimplas

Esther Güell22/10/2013

El passat 11 de juliol va entrar en vigor el Reglament (CE) nº 1223/2009 del Parlament Europeu i del Consell, de 30 de novembre de 2009, sobre els productes cosmètics substituint així la Directiva 76/768/CEE. Entre els objectius d'aquest reglament es troben l'increment de les exigències quant a seguretat que han de complir els fabricants de cosmètics i l'obligació de detallar en major mesurada la informació sobre la composició d'aquests productes i els seus efectes perquè aquesta arribi de forma clara i directa al consumidor. Analitzem amb Pedro Melgarejo, responsable de la línia de negoci d'Envàs i Embalatge de Aimplas, els principals reptes que suposa aquesta normativa per al sector.

El passat 11 de juliol va entrar en vigor íntegrament el Reglament 1223/2009 del Parlament Europeu i del Consell, que implica una legislació sobre cosmètics única a Europa. Quins canvis representa respecte a l'anterior normativa espanyola?

És un reglament que unifica tots els requisits que han de complir els cosmètics. Anterior al mateix, la reglamentació de cosmètics era diferent depenent del país regulador, la qual cosa dificultava el mercat entre països. Aquest nou Reglament, a més d'aquest caràcter unificador, aporta la nova llista de substàncies prohibides per a cosmètics. També unifica els criteris d'etiquetatge, que abans eren diferents segons en quin país. Un exemple d'això són l'obligatorietat d'incloure el país d'origen quan sigui de fora de la UE, la data de caducitat de producte o el símbol PAO, precaucions d'ús i instruccions i pes o volum del contingut al moment del condicionament, entre uns altres.

“Encara que encara és una legislació poc desenvolupada a nivell de control de l'envàs...
“Encara que encara és una legislació poc desenvolupada a nivell de control de l'envàs, la qual cosa si s'està observant és una inquietud per part de les empreses de cosmètics per assegurar que l'aquest no transfereix al producte cap component que ho degradi o que sigui perjudicial per al consum o l'aplicació dèrmica”, explica Pedro Melgarejo.

Quant a envasos i embalatges per a cosmètics, En què afecta aquest reglament?

En el que referencia a envasos, la veritat és que encara és un reglament poc profund i l'únic aspecte que ressalta dins dels seus requisits és que els envasos siguin apropiats per al contingut que van a tenir, tant per a la conservació del cosmètic com per a l'ús del mateix. Encara que encara és una legislació poc desenvolupada a nivell de control de l'envàs, la qual cosa sí s'està observant és una inquietud per part de les empreses de cosmètics per assegurar que aquest no transfereix al producte cap component que ho degradi o que sigui perjudicial per al consum o l'aplicació dèrmica. Quan ocorre això, es poden realitzar dos controls. El primer és assegurar-se que l'envàs no aporta cap de les substàncies que apareixen llistades com a substàncies prohibides. Una altra opció és realitzar els controls segons la legislació de materials en contacte amb aliments, que encara que no s'assimili als efectes que això pugui tenir, en ser més restrictiu el control, pot ser vàlid.

Creu que tindrà algun efecte positiu sobre les empreses encarregades de la fabricació dels envasos per a cosmètics?

En efecte, cada dia es va a tenir més inquietud pel desenvolupament de legislacions i controls sobre els envasos para uso cosmètic. Per això des d'Aimplas organitzem juntament amb Ainia una jornada el dia 19 de novembre, per revisar tots aquests aspectes. La jornada comptarà amb la presència dels principals organismes representatius en matèria de legislació, els quals ens desvetllaran el futur dels envasos per a aquests productes i els reptes que han de superar.

Europa és el major mercat mundial de perfumeria i cosmètica, Creu que amb aquest nou reglament seguirà estant al capdavant, o posarà més impediments perquè el mercat segueixi creixent?

Aquest reglament no ha de ser una oposició al creixement d'Europa en aquest aspecte, al contrari, ha de ser un element que aporti seguretat al consumidor en saber que són estrictes les reglamentacions que vetllen per la seva seguretat, provocant que els fabricants adeqüin de manera apropiada, els envasos i els cosmètics amb les exigències de consum.

Per al responsable de negoci d'Envàs i Embalatge d'Aimplas...
Per al responsable de negoci d'Envàs i Embalatge d'Aimplas, “aquest reglament ha de ser un element que aporti seguretat al consumidor en saber que són estrictes les reglamentacions que vetllen per la seva seguretat”.

Creu que les empreses espanyoles dedicades a la fabricació d'envasos per a cosmètics estan preparades per complir el reglament? Si no ho estan, quanta inversió preveu que hauran de fer per complir-la?

Sota el meu coneixement, les empreses espanyoles estan totalment preparades per al seu compliment. Som coneixedors d'aquest aspecte, i com a centre tecnològic i experts en envasos de plàstic són molts els treballs i assessoraments que realitzem a les empreses per a l'adequació a aquestes exigències, dimensionándolas a un plànol de compliment òptim per al seu desenvolupament dins del plànol internacional.

Quines tendències hi ha sobre envasis cosmètics a Espanya, que ens diferenciïn de la resta d'Europa?

Els envasi cosmètics a Espanya, segueixen les mateixes tendències que a Europa. Actualment, és un mercat que està creixent, i això està provocant que les empreses d'envasos focalitzin els seus esforços a aportar solucions al mateix. Dins de les tendències emergents per aquest mercat, destaca el concepte de cosmètica natural i sostenible amb el medi ambient. En aquest sentit els envasos també tenen molt que expressar, i mostra d'això és el desenvolupament en envàs sostenible, que des d'Aimplas estem desenvolupant dins del projecte Biotubo en col·laboració amb Ainia, Ferro, Petroplast i Germaine de Capuccini. Es tracta d'un envàs biodegradable per a cremes cosmètiques fabricat a partir de midó de blat de moro, remolatxa i sucres. Aquest envàs flexible, que protegeix de la humitat i preserva l'aroma de la crema cosmètica, respectant la seva vida útil estimada en tres anys, és no obstant això capaç de descompondre's en matèria orgànica en sis mesos.

El mercat espanyol d'envàs cosmètic està creixent i entre les tendències emergents destaca el concepte de cosmètica natural i sostenible amb el medi...
El mercat espanyol d'envàs cosmètic està creixent i entre les tendències emergents destaca el concepte de cosmètica natural i sostenible amb el medi ambient. Foto: Slawomir Rodak.

Per finalitzar, com creu que està el mercat espanyol d'envasos, en una visió general, respecte a la de la resta d'Europa, o fins i tot, respecte a la resta del món?

El mercat espanyol de l'envàs, com deia, és un mercat amb alt grau de desenvolupament. En aquests moments, les empreses nacionals estan competint en aquesta matèria amb grans multinacionals que anteriorment tenien quotes de mercat superiors. Si bé s'està creixent en aquest sentit, no ens hem de descurar lloc que com ja sabem, existeixen mercats emergents que ens segueixen molt d'a prop, i aquests cada dia estan més presents a Europa. L'única forma de competir amb ells, és desenvolupant envasos que aportin valor afegit al consumidor, i això passa per la innovació. Innovació que ha d'anar en sentit d'aportar al mercat envasis més funcionals per al consumidor, més sostenibles amb el medi ambient i, en definitiva, envasos que creuen sensacions i facin seductor el consum del producte cosmètic. Per a això des d'Aimplas posem a la disposició de les empreses del sector cosmètic, un equip tècnic altament especialitzat que ajuda al desenvolupament de projectes en aquest sentit, ajudant i augmentant la competitivitat dels productes que posem dia a dia al mercat.

Empreses o entitats relacionades

AIMPLAS - Instituto Tecnológico del Plástico

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Envase y Embalaje

    12/09/2024

  • Newsletter Envase y Embalaje

    05/09/2024

Enllaços destacats

Fundación Andaltec I+D+iEasyLinne

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis