Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Almería acoge la primera planta que descontamina agua con energía solar
Té una capacitat de procés de 21.600 tones de residus per any

Almeria acull la primera planta que descontaminació aigua amb energia solar

Redacció PU15/10/2004
Imagen
La localitat d'Almeria de Níjar compta ja amb una planta de recollida i reciclatge mediambiental d'envasos plàstics de productes fitosanitaris mitjançant fotocatàlisi solar. Les instal·lacions rentaran i triturar els envasos de productes fitosanitaris, considerats residus perillosos, obtenint, en aquest procés, aigua contaminada, que serà tractada mitjançant fotocatàlisi solar fins la seva completa descontaminació, permetent una posterior reutilització. També s'obtindrà plàstic triturat que es reciclarà per a l'obtenció de productes de polietilè.
Avui dia la principal activitat econòmica d'Almeria és l'agricultura intensiva, un sector que creix de forma exponencial cada any. No obstant això aquest tipus d'agricultura necessita una aplicació de pesticides superior a l'agricultura tradicional, el que porta a que un cop aplicats sigui necessari el seu evacuació, sent el problema que amb ells també es rebutgen petites quantitats de productes innocus.

Fins ara aquests envasos es cremaven, s'abandonaven o s'enterraven, amb el risc que les restes de pesticides puguin penetrar a terra i aconseguir aigües subterrànies per la seva alta estabilitat química, la seva resistència a la biodegradació i la seva alta solubilitat en aigua.

Una solució per aquest problema sorgeix davant la possibilitat del reciclatge plàstic d'aquests envasos per a altres usos. Però es presenta el problema que, després d'una recollida selectiva, els envasos han de ser rentats abans de processar el material per a la seva reutilització, donant lloc a una aigua contaminada amb una barreja de diferents pesticides que han de ser tractats.

Com a conseqüència d'això es va pensar en una tecnologia simple i assequible per al tractament "in situ" d'aquesta aigua. Davant aquesta problemàtica es presenta com una aplicació prometedora el procés de fotocatàlisi solar per a la degradació de contaminants, també denominat com detoxificació solar, aprofitant l'energia aportada per la radiació ultraviolada de l'espectre solar.

Aquesta tècnica proporciona una solució adequada en una zona d'alta insolació com és la província d'Almeria. Per demostrar la viabilitat del procés, es va abordar a la Plataforma Solar d'Almeria (PSA), en col·laboració amb diferents empreses i organismes públics, la realització d'un estudi sobre això que permetés un primer dimensionat d'una possible planta de tractament. El 1994 es va posar en funcionament una planta pilot per dur a terme el procés.

Aquesta tecnologia va ser desenvolupada pel Ciemat, en conjunt amb un consorci d'empreses, que fa possible la implementació pràctica del procés d'utilització de la llum solar per a la destrucció fotocatalític de contaminants orgànics persistents dissolts en aigua.

L'evidència d'aquest problema va portar a Albaida Recursos Naturals i Medi Ambient, SA, a la tramitació d'un projecte LIFE-Medi Ambient n º: LIFE00 ENV/E/000483, denominat: "Recollida i reciclatge mediambiental d'envasos plàstics de productes fitosanitaris mitjançant fotocatàlisi solar ", presentat a la Comissió Europea el 2001.05.30. Sent la decisió de la Comissió el 2001.08.14, la concessió d'una ajuda financera d'acord amb l'article 4 del Reglament (CE) n º 1655/2000 del Consell (LIFE-Medi ambient) a favor d'aquest projecte.

Tecnologia del procés

El procés de reciclatge d'envasos consta d'una primera unitat de triturat i rentat industrial, el que dóna com a resultat una aigua contaminada amb fitosanitaris en una concentració de centenars de mg / l de COT (Carboni Orgànic Total). Els envasos es reben a la planta en una tremuja i d'aquí, mitjançant una cinta transportadora, passen a un molí de trituració, que treballa amb aigua de reg. El triturat (mida del triturat: 2 cm) es descarrega en una tremuja amb aigua des d'on és elevat mitjançant un cargol sense fi, a una rentadora industrial, a l'interior té un sistema d'agitació. En aquest equip es pot controlar el temps de rentat, la velocitat de gir del sistema d'agitació, en funció del grau de contaminació dels envasos.
Imagen
Imagen
Des d'aquí, i mitjançant un altre cargol sense fi, el plàstic és elevat fins a la centrífuga on es realitza l'assecat d'aquest. D'aquí surt el plàstic net i sec, a punt per a la seva ensacat.

L'aigua de rentat, contaminada amb els residus de compostos orgànics que pogués haver en els envasos, passa a un tanc d'emmagatzematge. Abans d'entrar en el camp de col·lectors solars, l'aigua de rentat pateix un tractament físico-químic. Els sòlids que pugui contenir són eliminats mitjançant un filtre o tamís. Després, en el tanc de condicionament se li afegeixen els oxidants i el catalitzador (confés 4, 7H 2 O, H 2 O 2 i H 2 SO 4), necessaris per poder dur a terme la reacció fotocatalitica major.

En el tanc es mesura la concentració de COT (Carboni Orgànic Total). Si no s'assoleixen aproximadament 100 mg / l no comença el procés de fotocatàlisi o detoxificació solar, que es dóna per finalitzat quan a la sortida dels col·lectors es tenen 10 mg / l de COT.

Imagen
El camp solar està compost per diversos fotoreactores o col·lectors solars col locats en sèrie, pels que l'aigua anirà circulant. Cada mòdul CPC (col·lectors parabòlic compostos) mesura 1,22 m d'ample per 1 m de llarg. Té 8 reflectors CPC en paral lel amb receptors tubulars transparents a la radiació ultraviolada. L'angle d'obertura dels col·lectors és de 60 º respecte a la normal. S'usa alumini com a material reflectant per la seva alta eficiència en el rang UV i per als tubs absorbidors s'empra un polímer fluorat, ja que és un material inert i té una excel lent estabilitat i transmissivitat UV.

La llum solar es concentra sobre un tub de vidre que és transparent a la llum ultraviolada, per on circula l'aigua a tractar. Els mòduls estan muntats sobre una plataforma fixa que permet la seva inclinació a 37 º. Els mòduls estan connectats en sèrie i l'aigua flueix directament d'un a un altre i finalment a un tanc. Una bomba centrífuga fa retornar l'aigua als col·lectors.

Aquest sistema de detoxificació solar basat en la simple i eficaç concentració solar amb col·lectors solars parabòlics compostos, sembla la millor solució tecnològica ja que també capten la radiació difusa. La radiació UV no és absorbida pel vapor d'aigua de l'atmosfera i quan hi ha núvols una part important arriba a la terra com a llum difusa. Això implica que el sistema funciona en dies ennuvolats.

Abans d'entrar en el camp de col·lectors solars, l'aigua de rentat pateix un tractament físico-químic
El procés de detoxificació solar consisteix en una oxidació avançada basada en la generació d'uns radicals orgànics, que mitjançant l'addició d'oxigen originen radicals intermedis que acaben, a través de successius passos oxidatius, en diòxid de carboni, aigua i sals inorgàniques. Una de les possibilitats existents per generar radicals hidroxil, espècie fortament oxidant, és mitjançant la participació d'un semiconductor (fotocatàlisi), que absorbeix radiació solar.

Els aspectes més destacables d'aquest procés són que permet una oxidació completa dels contaminants a temperatura ambient, l'oxigen necessari per a la reacció s'obté de l'atmosfera i, finalment, l'energia es pot obtenir d'una font inesgotable com és el sol.

En aquest procés fotocatalític s'utilitzarà el sistema Photo-Fenton, en el qual els ions Fe 2 + són oxidats amb H 2 O 2 produint un radical hidroxil. El Fe 3 + obtingut o els seus complexos absorbeixen radiació produint radicals lliures mentre el Fe 2 + és regenerat.

El reactiu de Fenton (descrit per HJH Fenton a finals del segle XIX) consisteix en una dissolució aquosa de peròxid d'hidrogen i ions ferrosos que proporciona una important font de radicals hidroxil. Sota condicions àcides (pH 2-4), aquest reactiu és un poderós oxidant de compostos orgànics. D'altra banda, les velocitats de degradació de compostos orgànics augmenten significativament en complementar el procés amb radiació UV / visible, cridant-se llavors procés o mètode Photo-Fenton. En aquest cas, el procés es converteix en catalític ja que l'ió Fe 2 + oxidat a Fe 3 + en la reacció de Fenton es redueix de nou a Fe 3 + per acció de la radiació, de manera que es té ja un procés fotocatalític. Ambdues reaccions generen radicals hidroxil.

La utilització de Fe 2 + / Fe 3 + davant d'altres catalitzadors, com òxid de titani, té l'avantatge que és més gran la seva sensibilitat a la llum, que creix fins a una longitud d'ona de 600 nm, el que podria suposar més aprofitament de l'energia solar que amb altres catalitzadors. A més, en tenir una solució homogènia, el catalitzador està dissolt en l'aigua, la penetració de la llum és més gran i es controla mitjançant l'ajust correcte de la concentració de ferro. Un altre avantatge és que el contacte amb els contaminants és total. Com a desavantatge té el baix pH requerit (<3) per evitar la precipitació d'hidròxids de ferro i la necessitat de separar el ferro després de la reacció.

Quan l'aigua surt del camp solar es comprova si en el procés han disminuït considerablement les concentracions de COT existents en l'aigua de tractament, si no és així es produiria un retorn d'aquesta aigua al camp solar, perquè torni a patir el procés de detoxificació solar. Quan es considera que la mesura de COT (inferior a 10 mg / l de COT) a la sortida dels col·lectors és l'apropiada es dóna per finalitzat el procés de detoxificació.

L'aigua pot ser recirculada fins que aconsegueix una conductivitat de 10 dS / m Una vegada assolit aquest valor es procedeix a l'emmagatzematge. Les característiques que presenta aquesta aigua la fan apta per a reg de cultius a la comarca prèvia barreja amb aigua amb una salinitat menor.

Imagen

L'empresa

Albaida, Recursos Naturals i Medi Ambient, neix l'any 1999 amb la vocació de proporcionar un servei complet, que inclou el disseny, el finançament, la construcció i l'explotació d'infraestructures per al desenvolupament rural i la conservació del medi natural.

Els principals objectius que es planteja Albaida, Recursos Naturals i Medi Ambient són:

  • Gestió integral de l'aigua: modernització de regadius, sanejament, depuració i reutilització d'aigües residuals, abastament a nuclis rurals, aigües subterrànies, sistemes de telegestió i serveis municipals de gestió de l'aigua.
  • Gestió de residus: residus sòlids agrícoles i urbans, logística de recollida, deixalleries i plantes de transferència i tractament i reciclatge en plantes.
  • Gestió del medi natural: recuperació paisatgística, gestió i ús públic d'espais naturals.
  • Desenvolupament rural: infraestructures agràries, explotacions agràries i equipament rural.
  • Producció d'energies renovables: gasificació de residus vegetals procedents d'hivernacles i energia solar fotovoltaica.
Per al desenvolupament d'aquests objectius, Albaida compta amb un equip multidisciplinari format per 75 persones.

Les perspectives futures d'Albaida, Recursos Naturals i Medi Ambient passen per la consolidació i expansió de la seva activitat al sud-est peninsular, així com l'estudi i la innovació de noves tecnologies relatives als objectius presents en aquest article.



Bibliografia

  • J. Blanco Gálvez; S. Malat Rodríguez. Tecnologia de fotocatàlisi solar. Utilització de la radiació solar per al tractament de contaminants industrials. Quaderns Monogràfics. 31. Institut d'Estudis Almeria de la Diputació d'Almeria; Ciemat. 1996.
  • J. Blanco Gálvez; S. Malat Rodríguez; P. Fernández Ibáñez; J. Cácerez Vázquez; A. Camps Rodríguez; A. Carrión Muñox. Optimització de la mineralització fotocatalítica de pesticides en una planta solar mitjançant addició d'espècies inorgàniques oxidants: aplicació al reciclatge d'envasos de pesticides. Informes Tècnics Ciemat. Febrer 2000.
  • Tractament d'aigües residuals, escombraries i enderrocs en l'àmbit rural. Sèrie Tècnica. Tragsatec; legi Oficial d'Enginyers Agrònoms de Centre i Canàries. Editorial Agrícola Española, SA 1993.
  • Els residus agrícoles al ponent d'Almeria. Grup ecologista mediterrani. Almeria GEM 1999.

Empreses o entitats relacionades

Centro de Investigaciones Energéticas, Medioambientales y Tecnológicas

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Soltec 2023: The future of the Sun

    Soltec 2023: The future of the Sun

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Energía

    05/09/2024

  • Newsletter Energía

    25/07/2024

Enllaços destacats

AWA Show2beSalón de gas renovableiClimaXIX Congreso Anual de CogeneraciónProfei, S.L.Matelec - IFEMA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis