Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La plataforma tecnológica europea del hidrógeno ya está en marcha
La seva comesa serà elaborar una estratègia àmplia i de gran envergadura relativa a l'hidrogen i les piles de combustible

La plataforma tecnològica europea de l'hidrogen ja està en marxa

Redacció QU01/04/2004
La creació de la plataforma tecnològica europea de l'hidrogen i les piles de combustible va ser presentada recentment pel President Romano Prodi, juntament amb la vicepresident i Comissària d'Energia i Transport, Loyola de Palacio, i el Comissari d'Investigació, Philippe Busquin. El seu objectiu és consolidar la posició de la Unió Europea com a principal integrant a nivell internacional en el subministrament i aplicació de tecnologies de l'hidrogen.
Imagen
Els esforços de la Unió Europea per al desenvolupament i la consolidació d'aquesta tecnologia estan fragmentats i dispersos en diversos estats membres, sovint amb activitats coincidents. Per aquesta raó, la Comissió va decidir l'any passat crear un grup d'alt nivell.

L'informe prospectiu del grup va rebre un fort suport a la important conferència europea, "L'economia de l'hidrogen: un pont cap a l'energia sostenible". Entre les primeres recomanacions del grup destaquen la constitució d'una "associació europea sobre tecnologia de l'hidrogen i les piles de combustible", dirigida per un consell consultiu.

El resultat esperat d'aquesta plataforma tecnològica és l'elaboració, a escala comunitària, d'una estratègia àmplia i de gran envergadura relativa a l'hidrogen i les piles de combustible. El consell consultiu de la plataforma tecnològica està compost per 35 membres que representen a les parts interessades pertinents, i que es distingeixen pel seu lideratge en aquest sector.

La plataforma tecnològica tindrà l'oportunitat d'aconseguir un consens i encapçalar una estratègia europea coherent en matèria d'investigació i desenvolupament en el sector de l'hidrogen i les piles de combustible, que inclogui les associacions públiques-privades, els projectes far, les normes i els reglaments .

D'aquesta manera, construirà una massa crítica i reunirà a les parts interessades per fer d'Europa un protagonista de primer pla i un soci més fort a escala internacional.

Hidrogen: un vector energètic net

L'hidrogen, com l'electricitat, és un vector energètic net. Pot produir-se a partir d'una àmplia varietat de fonts d'energia primària. És possible descarburar els combustibles fòssils mitjançant la captura de carboni, permetent la producció d'hidrogen a partir d'aquests combustibles tradicionals amb emissions insignificants de carboni. Però, sobretot, l'hidrogen produït a partir d'una sèrie de fonts d'energia primària renovables com ara el vent, la biomassa i l'energia solar és ideal per a la substitució gradual de l'energia fòssil, especialment el petroli.

Una aplicació concreta: les piles de combustible

El principi de la conversió energètica en una pila de combustible és net i silenciós: l'hidrogen es combina amb l'oxigen de l'aire a la pila de combustible per a produir aigua i electricitat. Els processos de conversió electroquímica no estan limitats per les mateixes lleis físiques de la termodinàmica que regeixen els processos de combustió i ofereixen, per tant, un rendiment superior. Les piles de combustible utilitzen generalment l'hidrogen com a combustible però també poden utilitzar altres, com el gas natural i el metanol.

A llarg termini, les piles de combustible poden servir per reemplaçar una amplíssima proporció dels sistemes energètics actuals en tots els camps, des de les bateries dels telèfons mòbils fins a la propulsió de vehicles, passant per una producció elèctrica centralitzada o descentralitzada. També representen un canvi potencial en la nostra manera de produir i consumir energia.

La Unió Europea dóna suport a la investigació de les piles de combustible des de 1989, i la importància creixent d'aquest camp es reflecteix en l'augment substancial de l'ajuda financera a la seva investigació, des dels 8 milions d'euros en el programa de 1988-1992, a els 150 milions d'euros per 1999-2002.

En l'actualitat, després d'una primera licitació per al sisè programa marc de recerca ( FP6 2002-2006 ), la contribució de la UE a aquestes activitats és de 95.000.000 d'euros, abans de 2006 es convocaran dues noves licitacions. Al voltant de 300 milions d'euros haurien assignar a la investigació sobre l'hidrogen i les piles de combustible en el marc del FP6.

Imagen

El programa "Quick Start"

El novembre de 2003, la Comissió també va posar en marxa la "Iniciativa Europea de Creixement" per tal d'accelerar la recuperació econòmica de la UE. La iniciativa de creixement inclou un programa " Quick Start "per als projectes d'inversió pública i privada en infraestructures, xarxes i coneixement.

El seu objectiu és fomentar la creació d'associacions públiques-privades, en cooperació amb el Banc Europeu d'Inversions, per tal de donar un impuls a l'economia.

Aquest programa preveu una iniciativa important de deu anys a favor de la recerca vinculada a l'hidrogen, la seva producció i la seva utilització, amb un pressupost total orientatiu de 2.800 milions d'euros de finançament públic i privat. La plataforma tecnològica pot contribuir a concretar aquesta iniciativa, que ja ha rebut el suport polític dels estats membres al més alt nivell.

El marc internacional

També al juny de 2003, durant la cimera UE-EUA, l'hidrogen va ser motiu de debat. En una declaració conjunta amb els EUA, la Unió Europea es va comprometre a col·laborar a escala global en l'acceleració del desenvolupament de l'economia de l'hidrogen.

Darrere d'aquesta col·laboració s'amaga l'objectiu d'augmentar la seguretat del subministrament energètic, augmentar la diversitat de les fonts energètiques i millorar la qualitat de l'aire local i mundial.

Aquesta associació internacional inclou especialment a l'Índia i la Xina, que es convertiran en consumidors importants d'aquesta energia, doncs les seves economies estan creixent ràpidament. Això representa un pas endavant en la construcció d'una cooperació internacional sobre els assumptes tècnics, reglamentaris i polítics relacionats amb la matèria.

Entre els membres del consell consultiu de la plataforma tecnològica europea de l'hidrogen i les piles combustible ens trobem amb quatre espanyols, Javier Brey, director general d'Abengoa Hynergreen, César Dopazo, director general del Ciemat, Agustín Escardino, president de NTDA Energia i Pablo Fernández Ruiz, director de la DG RTD Direcció Energia de la Comissió Europea.

Empreses o entitats relacionades

Centro de Investigaciones Energéticas, Medioambientales y Tecnológicas
Meeting y Salones, S.A.U. - Salón Internacional de la Logística

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Soltec 2023: The future of the Sun

    Soltec 2023: The future of the Sun

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Energía

    05/09/2024

  • Newsletter Energía

    25/07/2024

Enllaços destacats

AWA Show2beSalón de gas renovableiClimaXIX Congreso Anual de CogeneraciónProfei, S.L.Matelec - IFEMA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis