Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La apuesta por las energías renovables supone un ahorro neto para el sistema energético español en términos económicos
Deloitte-APPA: Estudi Macroeconòmic de l'Impacte de les Energies Renovables en l'Economia Espanyola en 2010

L'aposta per les energies renovables suposa un estalvi net per al sistema energètic espanyol en termes econòmics

Font: APPA27/10/2011

27 d'octubre de 2011

Les energies renovables es consoliden com un dels motors de l'economia espanyola, aconseguint el 0,94% del PIB nacional. El creixement d'aquest sector supera al de l'economia espanyola i al del sector energètic, tal com es desprèn de les dades llançades per el ‘Estudi de l'Impacte Macroeconòmic de les Energies Renovables a Espanya en 2010’, elaborat per la consultora Deloitte per la Associació de Productors d'Energies Renovables–APPA.

L'estudi presentat avalua la influència de les energies renovables en l'economia espanyola en termes econòmics, socials i d'assegurament energètic, amb dades actualitzades fins a 2010.

L'estudi ho van presentar José María González Vélez, president d'APPA, i Enrique Doheijo, de Deloitte...
L'estudi ho van presentar José María González Vélez, president d'APPA, i Enrique Doheijo, de Deloitte, a més de tres-cents representants dels diferents sectors de l'economia espanyola.

Creixement i contribució al PIB

Durant l'any 2010 s'ha frenat la reculada de l'economia espanyola, situant-se en una lleu evolució negativa del 0,1%. El sector energètic nacional també ha experimentat una millorança, recuperant els nombres positius i creixent un 3%. Les energies renovables van créixer un 8,2% durant 2010, superant tant a l'economia nacional com al sector energètic. No obstant això, convé assenyalar que aquest creixement és el menor experimentat pel sector des de l'any 2007. Aquesta evolució és fruit del contrast entre la tendència creixent de les energies renovables a tot el món i la ralentització que estan experimentant a nivell nacional.

Les energies renovables van representar en 2010 el 0,94% del Producte Interior Brut nacional, amb una contribució propera als 10.000 milions d'euros. Les energies netes superen a altres sectors tradicionals de l'economia espanyola, constituint un dels més importants casos d'èxit a Espanya en els últims anys. La contribució directa de les energies renovables al PIB aconsegueix els 6.744 milions als quals cal afegir 3.254 milions d'euros corresponents a el ‘efecte arrossegui’ que aquest sector produeix en altres àrees de l'economia, com la producció de maquinària, la indústria química o la fabricació de components elèctrics.

Imagen

Destruïts 20.000 ocupacions en els dos últims anys

Durant 2010 el sector va ocupar a 111.455 treballadors, entre ocupació directa i induït. El passat any, la construcció i engegada de centrals solars termoelèctriques han esmorteït el descens de l'ocupació en altres tecnologies. La greu incertesa regulatòria i els constants canvis legislatius, alguns d'ells retroactius, han dificultat excepcionalment la capacitat de finançament dels projectes, ralentint el creixement de les energies renovables a Espanya i destruint milers de llocs de treball.

La ralentització del mercat intern ha destruït en els dos últims exercicis prop de 20.000 ocupacions. Malgrat la reducció del nombre de treballadors, les energies renovables posseeixen un alt potencial de creació d'ocupació, tant en la fase de construcció com en la fase d'explotació. Aquest potencial ha de ser tingut en compte pel Govern que surti de les urnes el 20 de novembre, donat l'actual índex de desocupació del país i considerant que gran part d'aquests llocs de treball es creen en l'entorn rural, tradicionalment castigat per la desocupació.

Balança comercial i esforç en R+D+i

Durant 2010 han augmentat les exportacions i les importacions, si bé aquestes últimes en major mesura. Les exportacions de béns i serveis es van situar durant el passat any en 3.266 milions d'euros i les importacions en 2.569 milions, la qual cosa llança un saldo net exportador de 657 milions d'euros. La ralentització del mercat intern ha repercutit de forma negativa en la competitivitat dels agents espanyols al mercat exterior.

Les energies renovables han suposat un estalvi al mercat elèctric superior als 4.847 milions d'euros

La inversió del sector en R+D+i és més de tres vegades superior a la mitjana nacional. Aquest nivell d'inversió es produeix tant en les tecnologies menys madures com en aquelles que compten amb un grau de desenvolupament elevat. L'esforç en R+D+i del sector suposa el 4,5% respecte al PIB, i la mitjana de l'economia espanyola se situa en un 1,4%.

Renovables i dèficit de tarifa

L'Estudi elaborat per Deloitte desmunta alguns mites sobre el cost de les energies renovables. Un dels efectes que s'ha estudiat és l'abaratiment que produeixen les energies netes al mercat de l'electricitat i s'ha comparat aquest abaratiment amb l'import de les cosines percebudes, demostrant-se que les renovables suposen un estalvi net al sistema.

Les energies renovables entren a preu zero al mercat de l'electricitat pel que desplacen a unitats de generació convencional de cost marginal elevat, que fixarien preus marginals més alts. D'aquesta manera, la presència de les renovables produeix un abaratiment del preu final. Durant 2010, l'abaratiment efectiu del cost de l'energia al Mercat Diari d'OMEL va ser de 4.847 milions d'euros (21,92 /MWh).

En el període 2005-2010 l'estalvi net produït per les energies renovables del règim especial va ascendir a 9.173 milions d'euros. L'estalvi net suposa la comptabilització conjunta de l'efecte de l'abaratiment del mercat diari i les cosines rebudes per les energies renovables. Durant el mateix període, el dèficit tarifari ha ascendit a 24.582 milions d'euros, un dèficit que seria molt major si no existissin les energies renovables, atès que el seu efecte conjunt suposa un estalvi efectiu per al sistema.

El sector va créixer un 8,3% en 2010 a pesar que el seu creixement s'ha vist ralentit

També s'ha estudiat l'efecte de les energies renovables en els costos d'ajust i capacitat del sistema. Serveixi com a resum d'aquest estudi que, l'any 2004, amb una producció d'energies renovables del Règim Especial de 22.657 GWh, els costos d'ajust i capacitat suposaven el 19% del cost total de l'energia. En 2010, amb una producció de 60.012 GWh, prop del triple que en 2004, el percentatge dels costos d'ajust i capacitat va ser del 15%. A la vista d'aquestes dades, és evident que el cost dels serveis d'ajust no guarda relació amb l'augment del grau de penetració de les energies renovables en el sistema elèctric.

No s'ha complert l'objectiu del 12,1% d'energia primària renovable marcat per 2010

Emissions, salut i importacions energètiques

Només durant l'any 2010 es va evitar l'emissió de 32,3 milions de tones de CO2 a l'atmosfera gràcies a les energies renovables. Aquestes emissions suposen un estalvi quantificable en forma de drets d'emissió que va superar els 467 milions d'euros en el passat exercici.

En el període 2005-2010 s'ha evitat l'emissió de 145 milions de tones de CO2 i un estalvi de 2.483 milions d'euros. Segons els objectius establerts en l'esborrany del Pla d'Energies Renovables 2011-2020, les energies renovables evitaran l'emissió de prop de 60 milions de tones anuals en 2020 amb un valor benvolgut d'1.693 milions d'euros a l'any.

No obstant això, l'import econòmic no és l'únic efecte que tenen les emissions evitades. La substitució de combustibles fòssils per energies renovables va evitar la pèrdua de més d'1 milió de dies de vida (3.000 anys) i un estalvi en assistència sanitària per valor de 160 milions d'euros. S'espera que aquests valors es dupliquin en 2020.

La dependència energètica d'Espanya durant l'any 2010 va aconseguir el 88,7% tenint en compte totes les importacions energètiques, des dels combustibles fòssils fins al combustible nuclear, que també ha de ser importat. La generació elèctrica renovable va evitar durant 2010 la importació de 12,6 milions de tones equivalents de petroli (tep), valorades en 2.302 milions d'euros i que equivalen al 0,22% del PIB nacional. La utilització de biocarburants va evitar l'emissió de 3,79 milions de tones de CO2 i la importació de més d'1,4 milions de tones de combustibles fòssils.

Objectius incomplits

El Pla d'Energies Renovables (PER) 2005-2010 establia uns objectius concrets de penetració d'energies netes en el sistema energètic espanyol. Una vegada finalitzat el termini s'ha incomplit l'objectiu d'energia primària, xifrat en el PER 2005-2010 en el 12,1%, atès que únicament es va aconseguir l'11,8%.

De forma excepcional es va superar l'objectiu d'electricitat, ja que en l'últim any les energies renovables van generar el 33,3% de l'electricitat enfront d'un objectiu del 30,3%. Ha d'assenyalar-se el fet que 2010 va ser un any hidràulic excepcionalment bo. En un any hidràulic mitjà l'objectiu no s'hauria aconseguit. Per posar un exemple, el percentatge d'electricitat en 2009 va ser del 25,1%.

L'únic objectiu superat àmpliament és el d'emissions de CO2 evitades, la qual cosa demostra la gran capacitat de les tecnologies renovables per contribuir a aconseguir els forts compromisos mediambientals. L'objectiu marcat per al consum de biocarburants es troba també substancialment per sota del reflectit en el PER, amb un 4,79% en termes energètics en 2010 enfront d'un objectiu del 5,83%.

Imagen

Les energies renovables, una aposta de futur

El sector de les energies renovables s'ha consolidat com un dels pilars de la recuperació econòmica, amb un pes dins del PIB nacional proper al 1%. No obstant això, l'aposta per aquestes energies ha de ser molt més decidida. El cost de generació de les energies renovables en 2020 serà inferior a qualsevol tecnologia de generació fòssil, alguna cosa que ja succeeix als territoris extrapeninsulares.

Durant el període 2005-2010, les energies renovables van produir un estalvi net (abaratiment del mercat diari menys les cosines rebudes) superior als 9.173 milions enfront d'un creixement del dèficit tarifari de 24.582 milions. Això demostra que les energies renovables són un cost més del sistema però no són les culpables del dèficit tarifari.

El compliment de les metes vinculants recollides en la Directiva 2009/28/CE, reflectides en l'esborrany del Pla d'Energies Renovables 2011-2020, serà beneficiós en termes econòmics per a Espanya. La gran capacitat de generació d'ocupació, el seu caràcter autòcton i la seva reducció de preu en augmentar la demanda i la utilització, fan de les energies renovables una important aposta de futur per a Espanya, que necessitarà d'una regulació estable i a llarg termini que permeti abordar les importants inversions que han d'efectuar-se.

foto

Empreses o entitats relacionades

Asociación de Productores de Energías Renovables

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Soltec 2023: The future of the Sun

    Soltec 2023: The future of the Sun

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Energía

    05/09/2024

  • Newsletter Energía

    25/07/2024

Enllaços destacats

iClimaAWA Show2beSalón de gas renovableXIX Congreso Anual de CogeneraciónMatelec - IFEMAProfei, S.L.

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis