Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista con José María González Vélez, Presidente de la Asociación de Productores de Energías Renovables

Entrevista amb José María González Vélez, President de l'Associació de Productors d'Energies Renovables

Nerea Gorriti01/10/2006

Necessitem un model econòmic més sostenible en què les energies renovables siguin l'espina dorsal

L'Associació de Productors d'Energies Renovables, Appa, agrupa més de dues-centes noranta empreses que operen en el sector de les energies renovables. L'organisme, creat el 1987, és l'única associació del sector d'àmbit estatal i hi estan representats socis de totes les comunitats autònomes. Appa la conformen societats dels sectors hidràulic, eòlic, fotovoltaic, biomassa i biocarburants. L'Associació de Productors d'Energies Renovables agrupa més de dues-centes noranta empreses que operen en el sector de les energies renovables.
Imagen

Des de quan existeix Appa i quantes empreses estan associades?

Appa és l'associació de referència en energies renovables d'Espanya. Està composta per més de 320 empreses i entitats que desenvolupen la seva activitat econòmica en el sector de les energies renovables. Destaca el pes que tenen els promotors, però també aglutina fabricants, entitats financeres, centres de recerca ...

Expliqui, si us plau, què entén exactament Appa per "energia renovable" i quines són les que engloba l'activitat de l'associació

Per Appa són fonts d'energia renovable aquelles que estan disponibles en un curt període temporal, és a dir, el sol, disponible tots els dies, les collites, disponibles cada any, el vent, etcètera. Les fonts d'energia fòssils no són renovables perquè la seva formació es fa en una escala temporal no humana, sinó geològica. La atòmica tampoc, perquè té origen mineral i és finita. En Appa, a més de les renovables habituals, entre les quals també s'inclouen les energies marines, estem oberts als vectors energètics nets, com l'hidrogen.

Quines són les accions concretes d'Appa en favor de les energies renovables? Es tracta d'un tipus de treball que es mou més en l'àmbit de la recerca o la seva activitat se centra més en la col·laboració amb institucions per afavorir el major ús d'energies renovables?

Appa té tres objectius primordials: defensar els interessos del sector, proporcionar informació específica d'una manera constant i oferir assessorament legal i criteris d'actuació. La nostra activitat fonamental és de lobby davant les autoritats i grups socials organitzats amb incidència en l'àrea d'activitat dels nostres associats: Administració, en tots els seus nivells; partits polítics; instituts i altres organismes d'investigació, tant públics com privats; col·legis professionals, grups ecologistes ... També, lògicament, col·laborem amb centres de recerca. La nostra representativitat i antiguitat, ja que vam néixer el 1987 i tenim presència a la CNE, el Ciemat i altres organismes i institucions, ens converteixen en el referent nacional en la matèria.

Quin és el panorama actual, segons ell, del consum elèctric a Espanya, Europa i el món? Quin paper ocupen les energies renovables?

El consum energètic està absolutament disparat. I això és una barbaritat, perquè un major consum no implica una major qualitat de vida. Les renovables encara no tenen el pes que mereixen en les fonts que utilitzem per abastir d'energia (a Espanya la seva evolució és negativa) i és important i urgent que això canviï, perquè necessitem un model econòmic més sostenible en el qual les renovables siguin l'espina dorsal.

Quin paper han d'ocupar segons el Pla d'Energies Renovables (PER)? Hi ha un pla que reculli quina capacitat ha de tenir Espanya de cadascuna de les energies renovables en el futur?

L'Per és un magnífic document que es troba als llimbs, perquè, tot i haver estat aprovat pel Consell de Ministres fa més d'un any, encara no s'ha incorporat a la normativa vigent. D'altra banda, l'aprovació, el juny, del Reial Decret Llei 7 / 2006 ha eliminat elements fonamentals de l'estructura retributiva de les renovables i, ara per ara, tot el que tenim és incertesa. Les inversions estan paralitzades i, fins i tot, està amenaçat el creixement del sector. Vist el vist, fins ara no ha existit cap pla en matèria de renovables per part dels responsables de la política energètica nacional.
Imagen

Pensen que els actuals objectius a curt termini són realistes?

Després de la reforma legislativa que he citat, no. És impossible complir si no es retornen al sector les garanties jurídiques que s'han eliminat. I si no es fa ràpid, es pot enfonsar una estructura socioeconòmica que és l'enveja de moltes altres nacions.

Appa va emetre recentment la notícia: El Parlament Europeu va atorgar les dues terceres parts del pressupost destinat a R + D de les energies no nuclears a la millora tecnològica de les renovables i l'eficiència energètica. Pot explicar les conseqüències d'aquesta notícia?

Caldrà veure què passa, perquè la Comissió Europea, en un insà exercici antidemocràtic, ha contradit al Parlament Europeu, sense proposar una dotació de fons alternativa. El Consell Europeu és el que ha de prendre la decisió final i Appa i altres associacions germanes del vell continent estem treballant perquè es recuperi la proposta del Parlament. És molt important, ja que permetrà un salt qualitatiu en la R + D en renovables, que són, majoritàriament, fonts joves que han de madurar més.
Appa té tres objectius primordials: defensar els interessos del sector, proporcionar informació específica d'una manera constant i oferir assessorament legal i criteris d'actuació

¿Considera que Espanya pot reduir la seva dependència de l'electricitat provinent d'altres països?

No importem molta electricitat, però sí petroli, gas natural, carbó i urani enriquit, recursos energètics amb els quals es produeix electricitat. Tenim una dependència energètica del 80 per cent, mentre que la mitjana de la UE és del 50 per cent. Podem reduir aquesta dependència sempre que apostem per les renovables.

¿Creu que el ciutadà del carrer és conscient de la importància d'estalviar energia?

En absolut. La majoria ni tan sols sap quant paga en el rebut de la llum. I és greu, molt greu, perquè sense consciència, és impossible que es valori l'estalvi.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Energía

    25/07/2024

  • Newsletter Energía

    18/07/2024

Enllaços destacats

AWA Show2beMatelec - IFEMAXIX Congreso Anual de CogeneraciónSalón de gas renovableProfei, S.L.iClima

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis