Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La Galería de Innovación de Genera 2014 confirma su apuesta por la tecnología y los avances en renovables
Un jurat d'experts ha seleccionat 17 projectes que destaquen per la seva eficiència, sostenibilitat i la seva contribució al progrés de les energies renovables

La Galeria d'Innovació de Genera 2014 confirma la seva aposta per la tecnologia i els avanços en renovables

Redacció Interempresas28/03/2014

L'avantguarda tecnològica i l'optimització en les energies renovables són els senyals d'identitat dels 17 projectes que formaran part de la Galeria d'Innovació de Genera 2014, Fira Internacional d'Energia i Medi ambient, organitzada per Ifema. A través d'aquest espai, Genera reconeix el treball de recerca i desenvolupament d'empreses i institucions públiques que promouen l'ús eficient i responsable de l'energia. Com en anteriors edicions, el jurat, format per reconeguts professionals del sector, ha seleccionat aquelles propostes que destaquen per un alt grau d'innovació en matèria d'eficiència energètica, el seu compromís amb el medi ambient i la seva contribució al sector de les energies renovables.

En la seva setena convocatòria, la Galeria d'Innovació atorga un especial protagonisme als avanços digitals, que s'apliquen en instal·lacions tèrmiques de biomassa, sistemes de reg o en el control de les vàlvules termostáticas, entre uns altres. D'igual forma, presenta solucions que conjuminen disseny, eficiència i estalvi. Així es mostraran instal·lacions autosuficients per als sectors domèstic i terciari, solucions que permeten el treball en àrees aïllades i sense recursos energètics convencionals o sòls fotovoltaics transitables. Al costat d'això, l'obtenció d'energia de forma més eficient i menys contaminant centra varis dels projectes triats, que aborden aspectes claus com la combustió neta de carbons de baixa qualitat i residus de refineria o la importància de la compensació de potència reactiva.

Genera 2013

Genera 2013.

A continuació es detallen els 17 projectes que estaran presents en la Galeria d'Innovació de Genera 2014:

Agència Extremenya de l'Energia

Biotool és un simulador que ofereix el dimensionament i estudi econòmic d'instal·lacions tèrmiques de biomassa. Aquesta aplicació pretén oferir un procés sistemàtic, senzill i àgil que reforci les decisions tècniques d'instal·ladors i projectistes de calderes de biomassa, evitant les males pràctiques degudes a les peculiaritats d'aquesta tecnologia i a les diferències amb les instal·lacions convencionals.

Si bé es concep com una eina lliure amb titularitat de l'Agència Extremenya de l'Energia, està especialment dissenyada per ser d'utilitat a empreses i professionals del sector de la bioenergia i, entre altres objectius, persegueix promoure l'ús de la biomassa, impulsar l'ocupació en aquest camp i facilitar el procediment de legalització de les instal·lacions.

Cade Solucions d'Enginyeria

El projecte de ‘Gasificació de Biomassa en Aigua Supercrítica’ pot resultar molt interessant en la valorització energètica de biomasses residuals sense que la humitat sigui un factor limitant. Part de la construcció d'una planta pilot a escala i la realització de proves per a la conversió hidrotérmica supercrítica de la biomassa residual en un gas de síntesi (syngas). L'alt poder calorífic d'aquest gas pot ser utilitzat en processos de generació energètica o fins i tot en sistemes avançats com les piles de combustible.

Gasificació de Biomassa en Aigua Supercrítica
Gasificació de Biomassa en Aigua Supercrítica.

La gasificació de la biomassa en aigua en condicions supercríticas (per sobre del seu punt crític, que correspon a una pressió de 22,1 MPa i una temperatura de 374 °C) permet obtenir un gas amb un alt contingut en hidrogen, sense la necessitat d'etapes prèvies destinades a l'eliminació de l'aigua, tal com succeeix en la resta de tecnologies termoquímiques. A més, el procés es duu a terme en un temps de reacció molt més tallo que amb les alternatives de digestió anaeròbia habituals i sense les restriccions de composició que es presenten en ambdues.

Danfoss

Enfront de les vàlvules termostáticas mecàniques per a radiador, que funcionen amb un control proporcional i obren o tanquen només en funció de la temperatura, les vàlvules digitals Living by Danfoss incorporen l'electrònica perquè cada radiador emeti calor només quan sigui estrictament necessari. El control electrònic ajuda a limitar el consum energètic per millorar el confort i reduir la despesa. Així, permet estalviar fins a un 23% respecte a les vàlvules termostáticas tradicionals i un 46% respecte a les manuals.

Com a complement a aquestes vàlvules, la companyia compta amb Danfoss Link, una pantalla tàctil que connecta inalámbricamente totes les vàlvules Living by Danfoss perquè l'usuari pugui programar el sistema des d'un sol dispositiu de forma fàcil i senzilla.

Elcogas

La planta de Gasificació Integrada en Cicle Combinat (GICC) d'Elcogas s'engega en 1992 en Puertollano (Ciudad Real), amb l'objectiu de produir energia elèctrica a partir de la combustió neta de carbons de baixa qualitat i residus de refineria. En aquest sentit, la planta respon a les exigències mediambientals per reduir l'impacte de les centrals tèrmiques en l'entorn, aprofita els últims avanços tecnològics en el camp de les turbines de gas i en la combustió de combustibles fòssils i contribueix, d'aquesta manera, a la generació d'energia de forma sostenible.

Ús sostenible de combustibles autòctons, biomassa i residus
Ús sostenible de combustibles autòctons, biomassa i residus.

La planta destaca també per emprar una innovadora tecnologia en l'àmbit de la generació d'energia elèctrica, amb una elevada eficiència energètica enfront d'altres centrals tèrmiques convencionals. Utilitza, així mateix, una àmplia gamma de combustibles sòlids a més del carbó autòcton, coc de petroli, biomassa i altres residus, la qual cosa garanteix el proveïment elèctric gràcies a aquesta flexibilitat en l'alimentació.

Elinsa

El consum d'energia reactiva està penalitzat en el rebut elèctric. Per evitar aquesta penalització, Elinsa ha dissenyat i implantat un sistema de compensació dinàmica de potència reactiva a través de sistemes electrònics de potència com són els tiristors. L'aplicació de tiristors suposa una millora econòmica, menors necessitats de manteniment i redueix els problemes d'harmònics en relació amb altres alternatives.

El projecte respon, a més, a la necessitat de millorar el comportament elèctric de les instal·lacions de manera que no es produeixi el sobredimensionamiento dels elements existents com a transformadors, interruptors, línies; es redueixin les pèrdues en les línies elèctriques; s'eviti la caiguda de tensió en la línia; s'eludeixin sobretensiones que puguin danyar els generadors elèctrics i s'augmenti la potència activa disponible.

Endef Engineering

Endef ha dissenyat i fabricat uns panells solars híbrids que presenten una eficiència energètica superior als panells híbrids actuals al mercat. Aquests panells tenen la singularitat de produir energia elèctrica i tèrmica de manera simultània, amb un àrea molt inferior a la necessària (fins a un 40% menys de superfície) en comparació de panells fotovoltaics i tèrmics. Si es compara amb altres panells híbrids del mercat necessiten un 12% menys de superfície per generar la mateixa energia, gràcies a un innovador disseny que augmenta l'eficiència (CTA, coberta transparent aïllant).

Panells híbrids solars Ecomesh
Panells híbrids solars Ecomesh.

La reducció d'àrea de captació necessària ho converteix en un producte molt adequat per a edificis de les ciutats on l'espai escasseja. La valorització econòmica de la generació simultània d'energia, juntament amb la millora del rendiment que aconsegueix aquest panell, fa que es rendibilitzi sense necessitat de cosines.

Escola d'Arquitectura / Universitat de Navarra

L'Escola d'Arquitectura de la Universitat de Navarra ha desenvolupat un nou sistema de condicionament higrotérmico (Sistema de Climatització Termoelèctric-SCT), que funciona simultàniament com a màquina de climatització i com a tancament exterior. Es tracta d'un equip de transferència de calor basada en cèl·lules Peltier, que a partir d'un corrent contínua generen calor i fred, estant dissenyat per aconseguir un elevat nivell de benestar per als usuaris del local.

Aquesta instal·lació pot utilitzar-se per refredar o calefactar; ofereix confiabilitat i precisió en el control de temperatura i conforma un element prefabricat, per la qual cosa solament és necessària una reserva d'espai en la façana de l'edifici per a la seva col·locació i una connexió elèctrica.

Així mateix, manca d'elements mecànics com a bombes o compressors, amb el que es redueixen les possibilitats de fallades, la necessitat d'instal·lacions auxiliars i el nivell de soroll. Finalment, a més de tenir uns costos de manteniment propers a zero, pot connectar-se a uns panells fotovoltaics, sense convertidors doncs les cèl·lules Peltier treballen en corrent continu, i sense emissions de CO2.

Fahemar Energy

El Mòdul Captor Energywave és un absorbent puntual que capta l'energia cinètica i potencial transportada per les ones marines i la converteix en energia elèctrica. El sistema es basa en una boia que es mou, alternativament ascendint i descendint, surant sobre l'ona de l'ona.

Projecte Energywave
Projecte Energywave.

Aquest mòdul disposa de tres càmeres estances i totalment independents entre si i presenta una sèrie de característiques singulars, com la conversió directa del moviment lineal de la boia en energia elèctrica, sense necessitat de convertir-ho en un moviment rotatiu; la possibilitat de situar-ho en ‘stand by’ en una posició segura; un rendiment superior al de les màquines que s'estan assajant; elements modulars compactes, de petita grandària i volum i una generació que es produeix en el mateix element captor.

Foment de Construccions i Contractes (FCC)

FCC presenta dos equips elèctric – híbrids sèrie, amb tracció sempre elèctrica i recarrega a través d'un motor tèrmic propulsado per gas natural comprimit com a combustible. Aquests equips estan preparats per treballar en serveis de recol·lecció de residus urbans, un de càrrega posterior i un altre de càrrega lateral de manera que faran el seu servei complet en manera 100% elèctric (motor tèrmic de gas natural aturat) i sent, per tant, vehicles ZEV (Vehicle amb Emissions Zero). El baix nivell de soroll produït es confon amb el de fons, fins i tot en la recollida nocturna, atès que no funciona el motor tèrmic, i no hi ha emissió alguna de gasos contaminants.

Una vegada completats els seus itineraris i plens de residus compactats, aquests vehicles es traslladen a abocador en manera híbrida sèrie -amb motor de gas natural en funcionament para recarrega de bateries d'ió Liti- i en tracció elèctrica.

Al costat del conjunt de prestacions que ofereixen, la programació dels xassís i carrosseries permeten disposar d'uns vehicles amb optimització energètica màxima pel que fa als vehicles convencionals.

GecoHomeProject

Un habitatge confortable, respectuosa amb el seu entorn i el medi ambient, i amb unes altes prestacions energètiques que li confereixen la Qualificació energètica ‘A’ so les característiques que defineixen GecoHomeProject. La residència, rehabilitada dins del casc urbà de Carcaixent (València) es dissenya en altura, entre mitgeres, sota l'exigència d'habitatge passiu i bioclimàtica amb coberta verda, amb alta eficiència energètica, amb zero emissions de CO2 i autosuficient.

GecoHomeProject
GecoHomeProject.

Entre altres aspectes, en aquest projecte destaca que l'enderrocament es va fer de forma selectiva a mà, la qual cosa va permetre reciclar i recuperar fins al 90% del material demolit. Al costat d'això, com a fórmula de calefacció i refredament, posseeix diversos elements com el Mur Cortina Actiu i el Recuperador de Calor-Termodinàmica, aconseguint que les necessitats d'energia per a l'escalfament i refredament de la casa siguin de menys de 15 kWh/m2/any. Consta, així mateix, d'una coberta verda en el qual s'ha instal·lat una piscina calefactada, solárium, jardí, estany de peixos i pèrgola amb barbacoa.

Instal·lacions i Muntatges Elèctrics del Valle Aguayo

Aquest projecte es basa en el desenvolupament d'un algorisme de control, que permet gestionar la càrrega accessòria a subministrar des de la xarxa a una central solar fotovoltaica aïllada quan el sol no és suficient per carregar les bateries. Destinat al consum domèstic en habitatges unifamiliars i similars, el SmartPower consta d'un element compacte que alberga uns acumuladors de gel sense manteniment. Estan integrats en un calaix metàl·lic amb refrigeració per aire que en la part superior alberga l'electrònica de control.

El sistema es connecta a la xarxa, als panells solars i al consum, sense que existeixin cablejats addicionals fos de l'equip, i s'ha dissenyat per treballar per penetració. Això possibilita que a l'estiu es pugui cobrir tota la demanda de l'habitatge per la central solar, mentre que segons avancen les estacions més fredes s'utilitzi més energia de la xarxa, fins al màxim hivernal.

El consum de la xarxa es realitza únicament de nit i es limita la potència a tan sol 2 kW, amb el que el terme de potència a contractar amb la xarxa es redueix i s'aprofita el menor cost de l'energia nocturna.

Juan Cusidó

El projecte ‘Solar tèrmica-Equip per a extracció d'aigües profundes’ facilita l'obtenció segura d'aigua a grans profunditats, utilitzant l'energia tèrmica del sol. Està especialment indicada per a zones desèrtiques i aïllades i en àrees distants de població que manquin d'estesa elèctrica o subministrament habitual de combustibles, així com de manteniment. Per les seves característiques, l'equip d'impulsió és idoni per a la seva aplicació a habitatges, assentaments, cultius, abrevaderos, oasi artificial, etc.

Solar Tèrmica-Equip per a extracció d'aigües profundes
Solar Tèrmica-Equip per a extracció d'aigües profundes.

El projecte aglutina dos sistemes, un de captació solar amplificada (SCPA) amb una temperatura de treball propera a 90 °C i un altre Termodinàmic, que dóna lloc a la impulsió de fluids a elevada pressió. La tècnica utilitzada permet l'extracció d'aigües a una profunditat no limitativa.

Kalhidra

Gemah Block és un equip compacte, dissenyat per al sector de la rehabilitació, capaç de generar l'aigua calenta sanitària (ACS) necessària en un habitatge de manera eficient i renovable, a més de permetre la reutilització de les aigües grises de l'habitatge.

Aquest sistema basa el seu funcionament en energia hidrotérmica i està compost per un dipòsit calent que genera i acumula l'ACS, un dipòsit fred que capta l'energia de les aigües grises i una bomba de calor que facilita l'intercanvi de calor entre els dos dipòsits. La innovació resideix en la simultaneïtat de l'estalvi energètic i d'aigua, en un equip compacte i de fàcil instal·lació. A més, a través de Gema Block se subministra el 100% d'ACS per a l'habitatge, sense necessitat de cap suport.

Onyx Solar Energy

Onyx Solar ha creat el primer sòl fotovoltaic transitable i antilliscant del món. Aquesta solució compleix amb les normatives d'antideslizamiento (resbaladicidad classe 3 segons el mètode del pèndol) i suporta 400 kg en les proves de càrrega puntual. La seva instal·lació és molt senzilla, doncs es col·loca com un sòl tècnic, amb plots.

Primer sòl fotovoltaic transitable del món
Primer sòl fotovoltaic transitable del món.

El sòl de vidre fotovoltaic pot integrar-se en qualsevol projecte i ambient sense que això suposi renunciar al disseny ni a l'estètica. A més, combina elements passius (la seva implantació en una coberta, per exemple, millora l'envolupant tèrmica de l'edifici) amb elements actius (generació d'energia in situ). D'altra banda, el seu disseny ofereix una àmplia gamma de configuracions en color, grandària o grau de transparència a més de la possibilitat de poder retroiluminarlo amb llums LED. Aquest sòl fotovoltaic es pot instal·lar en les cobertes transitables dels edificis substituint als panells convencionals que ocupen espai i no mantenen l'estètica de l'edifici.

OpenDomo Services

OpenDomo sorgeix de la necessitat de controlar de forma intel·ligent qualsevol instal·lació. Per aconseguir-ho, aquesta empresa ofereix solucions de monitoratge i control d'instal·lacions en cloud, amb la finalitat d'optimitzar-les i consumir només el que es necessita. L'eina, a més de monitorizar i analitzar diverses variables, inclou l'automatització (scada) per eliminar de forma automàtica les ineficiències detectades.

Entre altres aspectes, el dispositiu ajuda a mantenir sota control el consum energètic (suposant estalvis de fins a un 40%), garanteix confort i seguretat en les seves instal·lacions, i compleix amb les normes relatives a eficiència energètica.

Sistemes de Reg Solar

Aquest projecte planteja un sistema de reg que manté una pressió constant sense necessitat d'emmagatzematge d'energia mitjançant bateries ni de grans quantitats d'aigua, i no requereix tampoc de cap altra font d'energia convencional.

D'aquesta forma, se solucionen les deficiències dels mètodes de bombament solar, que tenien limitada la seva aplicació al bombament fins a una bassa, ja que estaven subjectes als problemes de l'oscil·lació de pressió provocats per les variacions de radiació solar.

Bombament solar directe d'alta potència amb pressió i cabal constant
Bombament solar directe d'alta potència amb pressió i cabal constant.

La instal·lació és totalment autònoma, íntegrament alimentada amb energia fotovoltaica i no precisa de suport. Al costat d'això, pot ser gestionada de forma remota des del dispositiu mòbil de l'agricultor, mitjançant una aplicació pròpia, i ofereix la possibilitat de configurar el reg d'acord a les necessitats requerides pel cultiu. La seva implantació pot significar una disminució del cost energètic de fins a un 80% respecte a les fonts d'energia actual. La primera aplicació del mateix es durà a terme en Tordesillas (Valladolid).

Universitat de Valladolid

L'edifico val·lisoletà LUCIA (Llançadora Universitària de Centres de Recerca Aplicada) està qualificat com ‘Zero Energia’ i ‘Zero CO2’, gràcies a la reducció de la demanda energètica i a la integració d'energies renovables produïdes ‘in situ’.

A l'edifici, destinat a laboratoris i centres de recerca, s'han implantat formes de disseny, estratègies bioclimàtiques, tècniques constructives i sistemes de producció que aconsegueixen importants reduccions en demandes d'il·luminació (61%), calefacció (90%) i refrigeració (41%).

Una vegada reduïda la demanda, tota l'energia que es consumeix a l'edifici, inclosa la requerida per l'equipament, s'aconsegueix mitjançant energies renovables. Un equip de cogeneració a petita escala basada en gasificació de biomassa, juntament amb una màquina d'absorció, cobreix la major part de les demandes elèctriques (100 kWe) i tèrmiques de l'edifico (180 kWt). A això s'afegeix un dispositiu de geotermia terra-aire i energia solar fotovoltaica integrada en lucernarios i doble pell de la façana sud.

L'actualitat sectorial a debat en Genera

En paral·lel a la celebració de la Galeria d'Innovació i a l'oferta comercial, Genera 2014, que se celebra del 6 al 8 de maig en Fira de Madrid, acollirà un Programa de Jornades Tècniques. Aquest espai de divulgació científica està organitzat en col·laboració amb les diferents associacions que recolzen la Fira i en ell s'analitzaran en profunditat temis de gran rellevància i actualitat entorn de les renovables, l'eficiència en el sector i la gestió sostenible del medi ambient. En aquest marc, també tindrà lloc la celebració de Fòrum Genera, una trobada en el qual s'abordarà detalladament algunes de les novetats i solucions presents en el Saló.

Al costat d'això, Genera 2014 tornarà a ser escenari de la jornada de transferència de tecnologia en Energia i Medi ambient, promoguda per la Direcció general d'Universitats i Recerca, a través de la Fundació Madrid+d. L'esdeveniment que compleix el seu 8ª edició, oferirà un programa de trobades i entrevistes bilaterals, que el seu objectiu és impulsar la comunicació, la cooperació i les oportunitats de negoci entre empreses, universitats, centres tecnològics i centres d'i+D+I.

Organitzada per Ifema, en col·laboració amb l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), Genera veurà reforçat el seu poder de convocatòria gràcies a la coincidència amb Sicre, Setmana Internacional de la Construcció i Rehabilitació Eficient, l'esdeveniment en el qual s'integren els salons Veteco, Saló Internacional de la Finestra i el Tancament Acristalado; SCS, Saló Internacional de Solucions per a la Construcció Sostenible, i Pedra, Fira Internacional de la Fira Natural. D'aquesta manera, Genera obre noves oportunitats de negoci i contacte professional.

Empreses o entitats relacionades

Genera - IFEMA

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Energía

    25/07/2024

  • Newsletter Energía

    18/07/2024

Enllaços destacats

Profei, S.L.XIX Congreso Anual de CogeneracióniClimaAWA Show2beMatelec - IFEMASalón de gas renovable

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis