Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Las renovables ahorran más de 32.500 millones de euros al sistema eléctrico
Pitjor xifra d'ocupació en el sector en cinc anys

Les renovables estalvien més de 32.500 milions d'euros al sistema elèctric

Mª Carmen Fernández24/12/2013

El passat 16 de desembre, la Associació de Productors d'Energies Renovables (APPA) va organitzar una trobada en el qual es va analitzar l'impacte macroeconòmic de les energies renovables a Espanya l'any 2012. En aquest esdeveniment es va concloure que el sector de les energies renovables va produir uns estalvis al sistema elèctric de 6.756 milions d'euros l'any 2012 i un total de 32.538 milions d'euros en el període 2005-2012 com a conseqüència de l'abaratiment que va provocar la seva entrada al mercat diari.

Imagen

La jornada 'Estudio de l'Impacte Macroeconòmic de les Energies Renovables a Espanya en 2012', organitzada per l'Associació de Productors d'Energies Renovables (APPA), va estar presentada pel seu president, José Miguel Villarig, i pel director general de la mateixa, Jaume Margarit. Aquest estudi recull l'aportació de les energies renovables de Règim Especial al nostre país en termes econòmics i socials.

Segons APPA, a aquest estalvi anteriorment esmentat cal afegir l'impacte econòmic derivat de la incidència de les renovables en la reducció de la nostra balança energètica, que va ascendir a 15.368 milions, i a evitar emissions de CO2 per valor de 3.095 milions. D'aquesta manera s'estima que les renovables en Règim Especial van generar un estalvi de 51.001 milions d'euros al sistema energètic espanyol.

Font: Associació de Productors d'Energies Renovables (APPA)

Font: Associació de Productors d'Energies Renovables (APPA).

Màxim de contribució al PIB, mínim en nivell d'ocupacions

Segons l'estudi, les renovables van aportar al PIB un total de 10.563 milions d'euros l'any 2012, la qual cosa suposa un augment de l'1,7% pel que fa a l'any anterior. Aquesta xifra suposa una rellevància en termes del PIB del 1%. La contribució directa també ha augmentat pel que fa a 2011, aconseguint els 7.411 milions d'euros, un 8,4% més. No obstant això, la contribució induïda ha descendit fins als 3.152 milions com a conseqüència a la paralització industrial que sofreixen les renovables a causa d'una menor activitat en la construcció de noves centrals.

Quant a ocupació, les renovables van registrar en 2012 un total de 113.899 ocupacions, 8.618 menys que l'any anterior, la pitjor dada dels últims cinc anys. Segons APPA, el 22% de la destrucció d'ocupació total correspon a l'ocupació directa i el 78% a l'ocupació indirecta.

Balança comercial positiva, aportació fiscal i innovació

Per segon any consecutiu, en 2012 es van augmentar les exportacions netes. Les renovables van produir exportacions de béns i serveis per valor de 3.067 milions d'euros i les importacions van aconseguir els 2.343 milions (el saldo net exportador va ser de 724 milions).

Quant a la balança fiscal, les renovables han estat contribuidor fiscal net. L'any passat, la diferència entre els impostos pagats i les subvencions rebudes va ser de 569 milions d'euros. D'altra banda, la inversió en R+D+i respecte al PIB va aconseguir un 4,23% l'any 2012, més del doble que la mitjana europea, 2,03%, i més del triple que la mitjana espanyola, 1,30%.

Dèficit de tarifa i estalvis en el pool

Segons l'estudi, el sector de les energies renovables ha reduït el dèficit tarifari. Durant el 2012, les renovables van produir uns estalvis al sistema elèctric de 6.756 milions d'euros (estalvi en importacions, estalvi per reducció d'emissions de CO2 i estalvis per reducció del preu del pool), superiors en 620 milions a les cosines que van rebre per la seva generació d'electricitat.

Les cosines rebudes van ascendir a 6.136 milions d'euros l'any passat, un 22% més que l'any anterior com a conseqüència de l'entrada en funcionament de noves instal·lacions. D'altra banda, els estalvis per reducció del preu del pool revelen que les renovables han abaratit el preu del mercat diari d'OMIE en 4.056 milions d'euros. Aquesta quantitat ha suposat un estalvi total de 18,12 euros per cada MWh adquirit al mercat diari.

Font: Associació de Productors d'Energies Renovables (APPA)

Font: Associació de Productors d'Energies Renovables (APPA).

Expectatives de les renovables a Espanya

Malgrat l'augment d'un 1% de les renovables al PIB, dada que consolida al sector com a dinamitzador de l'economia espanyola, la nova reforma que proposa el Govern va en contra del desenvolupament d'aquest sector. Aquesta mesura insta al sector al fet que recuperi aviat un marc regulatori estable que acabi amb la incertesa i detingui la deterioració del teixit industrial i inversor creat entorn de les energies renovables.

L'estudi revela que en 2012 no s'ha aconseguit l'objectiu previst per 2010 d'arribar a un consum total d'energia primària del 12% provinent de fonts d'energies renovables, fixat en la Llei 54/1997 del Sector Elèctric. D'altra banda, l'objectiu establert per a Espanya en la Directiva Europea 2009/28/CE és d'aconseguir el 20% de consum final brut d'energia l'any 2020. Les energies renovables van representar el 16,2% del total d'energia final bruta consumida a Espanya l'any passat, la qual cosa suposa un augment de tres desenes respecte a 2011.

Empreses o entitats relacionades

Asociación de Productores de Energías Renovables

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Energía

    25/07/2024

  • Newsletter Energía

    18/07/2024

Enllaços destacats

AWA Show2beMatelec - IFEMAXIX Congreso Anual de CogeneraciónSalón de gas renovableProfei, S.L.iClima

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis