Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a ‘Interruptor de viento’, una innovadora solución para protegerse de vientos extremos
Patent guardonada en els Premis madri+d

‘Interruptor de vent’, una innovadora solució per protegir-se de vents extrems

Redacció Interempresas05/04/2013
La Fundació madri+d ha concedit, en aquesta IX edició, un esment d'honor a la patent titulada ‘Interruptor de vent i el seu mètode d'ajust i tarado’, l'inventor del qual és Ginés I. García Navaixes, investigador de la Plataforma Solar d'Almeria, PSA-Ciemat, centre territorial del Ciemat. En la concessió del premi ha estat determinant l'aspecte relatiu a la transferència del coneixement ja iniciat per a l'explotació comercial dels resultats de recerca, dirigit fonamentalment al sector industrial.

La patent premiada consisteix en un sensor concebut per a la protecció de vents extrems de forma individual i personalitzada en camps d'helióstatos autònoms. En concret es tracta d'un sensor denominat ‘Interruptor de vent’ la missió del qual és, a baix cost, la detecció digital de velocitats de vent perilloses per a la integritat de grans estructures mòbils, tals com helióstatos, discos, col·lectors, aerogeneradors, grues, pescantes, tendals, persianes, etc., la qual cosa distribueix el risc i dota a les instal·lacions d'una major seguretat.

L'interruptor que pot veure's en les fotografies va ser instal·lat a la fi de l'any 2003 i el funcionament al llarg d'aquests gairebé deu anys ha...
L'interruptor que pot veure's en les fotografies va ser instal·lat a la fi de l'any 2003 i el funcionament al llarg d'aquests gairebé deu anys ha estat excel·lent.

Aquest ‘Interruptor de vent’ permet detectar les condicions de vent extremes a fi de que els equips mòbils exposats a l'aire lliure, propensos a sofrir danys, puguin reaccionar i protegir-se pels seus propis mitjans. L'acció del vent sobre una platina provocarà un desplaçament de la mateixa que generarà, mitjançant alteracions del camp magnètic, obertures i tancaments dels contactes ferrosos, donant lloc a una alarma per alt vent o un tret per molt alt vent. El dispositiu ha de funcionar activant-se en els llindars desitjats.

La primera aplicació d'aquesta patent ha estat en els camps termosolares, composts per concentradors amb grans superfícies mòbils que estan exposades a l'acció de vent, encara que pot ser emprat amb èxit en altres camps com l'eòlic, la domòtica, la construcció, etc. L'interruptor de vent permetria minimitzar el risc davant la presència de vents perillosos, fent possible la detecció i l'actuació de forma independent en cada concentrador. Això és especialment rellevant en camps d'helióstatos autònoms on aquests equips, en treballar de forma aïllada per mancar de cablejats, deuen gestionar la seva seguretat de forma autònoma.

Detall de el ‘interruptor de vent’ instal·lat en un helióstato, la qual cosa representa la filosofia d'aquesta patent...
Detall de el ‘interruptor de vent’ instal·lat en un helióstato, la qual cosa representa la filosofia d'aquesta patent, permetent que aquell sigui autònom en la seva protecció enfront del seu major enemic, el vent.

Els avantatges que fan competitiva aquesta patent són, entre unes altres: que en estar compost amb components passius aquests no requereixen alimentació elèctrica per al seu funcionament, fent més segur el mateix; la gran senzillesa i el baix cost, la qual cosa facilitaria la seva instal·lació en els equips que vulguin ser protegits per aquest sistema, sense incrementar significativament el cost dels mateixos; la gran robustesa i fiabilitat en la detecció ja que és la força del vent la que ho activa; el fàcil tarado i ajust; i la gran versatilitat ja que permet la detecció en diferents condicions i adreces del vent (podent establir-se diferents nivells d'alarma). Finalment, la major seguretat i dispersió del risc al no dependre de sistemes de control de planta, permetent una supervisió i salvaguarda de forma individualitzada per a cada equip.

Vista posterior de l'heliostato amb l'interruptor
Vista posterior de l'heliostato amb l'interruptor.
Premis madri+d

Els premis madri+d premien l'esforç dels grups de recerca en la transferència a la ciutadania dels resultats del seu treball. Els premis són convocats per la Direcció general d'Universitats i Recerca de la Conselleria d'Educació, Joventut i Esport de la Comunitat de Madrid, a través de la Fundació madri+d. Les patents que poden optar al premi han de ser patents concedides a universitats o centres públics de recerca que formin part del sistema madri+d, la sol·licitud prioritària de la qual sigui espanyola, europea o patent internacional, que hagin estat presentades davant l'Oficina Espanyola de Patents i marques (OEPM).

En la valoració de les candidatures es consideren diferents aspectes: novetat del contingut científic-tecnològic de la solució aportada a un problema identificat; el mèrit inventivo; l'impacte de la transferència del coneixement, realitzada o potencial en relació amb les aplicacions industrials existents (amb especial consideració la col·laboració públic-privada en el desenvolupament de la invenció, així com la transferència de resultats a empreses mitjanes o petites); l'existència d'extensions nacionals o internacionals de la protecció i, per descomptat, la rellevància de la recerca.

Empreses o entitats relacionades

Centro de Investigaciones Energéticas, Medioambientales y Tecnológicas

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Soltec 2023: The future of the Sun

    Soltec 2023: The future of the Sun

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Energía

    05/09/2024

  • Newsletter Energía

    25/07/2024

Enllaços destacats

AWA Show2beSalón de gas renovableiClimaXIX Congreso Anual de CogeneraciónProfei, S.L.Matelec - IFEMA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis