Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Proyecto Smartza: hacia un espacio urbano más habitable y sostenible
Zamora se sumeixi a les smart cities amb un ambiciós projecte de R+D en l'àmbit de l'energia

Projecte Smartza: cap a un espai urbà més habitable i sostenible

Redacció Interempresas10/12/2012
El Ajuntament de Zamora, el Ciemat, la Universitat de Salamanca i un consorci d'empreses del sector energètic i tecnològic liderades per Cofely, van a desenvolupar en els propers anys a la ciutat de Zamora un ambiciós projecte de R+D que pretén millorar de forma substancial l'eficiència energètica, fomentar l'ús de les energies renovables i estendre l'aplicació de les TICS als serveis públics.

L'objectiu final del Projecte Smartza és aconseguir un espai urbà més habitable i sostenible tant des del punt de vista econòmic com a ambiental, aplicant solucions pròpies de les trucades Smart Cities.

Presentació del Projecte Smartza a l'Ajuntament de Zamora
Presentació del Projecte Smartza a l'Ajuntament de Zamora.

Les fases del projecte: de la investigació a la internacionalització

En el desenvolupament del projecte es poden distingir tres fases. La primera servirà per realitzar l'estudi de viabilitat i l'anàlisi tècnica i econòmic de les solucions que es volen implantar: rehabilitació energètica dels edificis; disseny de sistemes eficients de generació i distribució d'energia mitjançant xarxes integrades de calor i fred; gestió intel·ligent de l'enllumenat públic, transport urbà i altres serveis mitjançant l'ocupació de les TICS adequades. Aquests treballs de recerca es desenvoluparan en una instal·lació experimental amb projecció comercial de futur.

La segona de les fases consistirà a aplicar i desenvolupar aquestes tècniques en un barri de la ciutat, actuant de forma integral en tots els seus espais i xarxes: edificis, instal·lacions públiques, enllumenat, transport, aparcaments, àrees cíviques… El conjunt d'actuacions realitzades en aquest barri pilot suposarà l'aplicació pràctica de les tècniques i solucions analitzades i planificades, exemplificant l'estalvi econòmic, l'eficiència energètica i la millora en els serveis i en la qualitat de vida dels seus habitants.

L'última de les fases és la que permetrà estendre a la resta de la ciutat les solucions tecnològiques desenvolupades al barri pilot fins a aconseguir l'eficiència energètica i el control intel·ligent integral de tota la ciutat. La difusió i divulgació dels resultats obtinguts al barri pilot serviran per incentivar la seva aplicació en la resta de la ciutat, tant en l'àmbit d'actuació pública com a privada.

Així mateix, s'espera que l'experiència pugui ser un referent per a la seva aplicació en altres ciutats; tant en l'àmbit nacional com en l'internacional. De fet, les àrees d'investigació proposades estan alineades amb els objectius dels principals programes i iniciatives europeus de suport a la R+D+i, en el context de les Smart Cities. La majoria dels socis del Smartza, especialment les entitats del consorci i el Ciemat, participen ja en aquests programes i en la plataforma Smart Cities, la qual cosa ofereix als socis oportunitats per impulsar la internacionalització dels resultats i la projecció de futur. D'aquesta manera es potenciarà els resultats del projecte a llarg termini des del punt de vista de l'activitat econòmica i l'ocupació i s'ampliaran les perspectives d'abast científic i tecnològic mitjançant la col·laboració amb socis internacionals.

La col·laboració públic-privada i la creació d'ocupació

Smartza compta amb un pressupost que supera els 4 milions d'euros i forma part de la convocatòria Innpacto 2012 del Ministeri d'Economia i Competitivitat, cofinançada amb fons Feder. Aquesta convocatòria tracta d'impulsar la creació de projectes de cooperació públic-privats per a la realització conjunta de projectes d'investigació i desenvolupament, des de la seva planificació fins a la seva implantació final. Per això, a més de potenciar la innovació, la investigació i el desenvolupament tecnològic en l'àmbit de l'energia, Smartza va a contribuir a crear ocupació i a mobilitzar la inversió privada, orientant a les empreses cap a l'activitat innovadora i obrint nous mercats en l'àmbit local, nacional, i internacional.

En aquest sentit, la creació d'ocupació estable és una prioritat dels socis del projecte, tant de les empreses, com de les institucions i organismes d'investigació. Per aquest motiu en el desenvolupament del projecte es vagi a prevaler la incorporació de personal especialitzat a les plantilles de les empreses participants, així com la consolidació del personal propi de les entitats.

El paper dels socis

Smartza compta amb la col·laboració i la implicació d'entitats, organismes i empreses de màxima solvència i amb una àmplia experiència en projectes d'innovació i desenvolupament. Al costat dels organismes i entitats públiques, les empreses que participen en aquest projecte són capdavanters en el seu sector i compten amb una àmplia trajectòria de responsabilitat empresarial que constitueix un valor afegit al projecte.

L'Ajuntament de Zamora assumirà la implantació de les solucions tecnològiques que es proposin per als diferents espais urbans i serveis públics, ja sigui de forma directa o a través de les empreses que presten els serveis, a més de col·laborar amb la difusió i la implicació social del projecte.

El Ciemat, a través de la Unitat d'Investigació sobre Eficiència Energètica en Edificació (UiE3), entitat impulsora del projecte, actuarà com a coordinador técnicocientífico del projecte.

La Universitat de Salamanca (USAL) des del Vicerectorat d'Innovació i Infraestructura juntament amb l'Oficina Verda i la Unitat Tècnica d'Infraestructures, posaran els mitjans pertinents per a l'optimització energètica dels edificis mitjançant una auditoria energètica basada en estudis cientificotècniques modelizados per adaptar les construccions a l'entorn i al clima que els envolta.

Cofely, Grup GDF Suez, especialista en serveis d'eficiència energètica i mediambiental, serà l'empresa responsable de liderar aquest projecte Innpacto pilotant el compliment dels objectius marcats i, coordinant la labor desenvolupada pel consorci d'empreses del que formen part:

• La Fundació Cartif, especialitzada en simulació dinàmica d'instal·lacions d'energia renovable, edificació i sistemes energètics en general.

• El Grup Inzamac prestarà serveis de Control de Qualitat i assessoria, adaptant els processos productius als avanços tecnològics.

Empreses o entitats relacionades

Centro de Investigaciones Energéticas, Medioambientales y Tecnológicas

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Soltec 2023: The future of the Sun

    Soltec 2023: The future of the Sun

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Energía

    05/09/2024

  • Newsletter Energía

    25/07/2024

Enllaços destacats

AWA Show2beSalón de gas renovableiClimaXIX Congreso Anual de CogeneraciónProfei, S.L.Matelec - IFEMA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis