Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a FCC transforma el servicio de recogida de basuras en el municipio de Tías (Lanzarote)
La companyia incorpora una important flota de vehicles

FCC transforma el servei de recollida d'escombraries en el municipi de Ties (Lanzarote)

Timothy Byrne16/05/2014

En 2013, el municipi de Ties va atorgar un contracte de deu anys a Foment de Construccions i Contractes (FCC), el major contractista espanyol de serveis mediambientals, en el qual s'incloïa la recollida d'escombraries, la neteja de carrers i platges, el rentat dels contenidors buits, la gestió de parcs i jardins, la poda d'arbres i la neteja de l'edifici de l'ajuntament. A més, a través d'un altre contracte, va concedir a FCC la neteja de sis instal·lacions i banys públics situats a les platges de Port del Carmen, Matagorda i Platja Chica (també coneguda com a Pila de la Barrilla), un servei que va començar a realitzar el 17 de juliol de 2013. I més recentment, FCC també ha estat seleccionat per realitzar els serveis de neteja dels col·legis públics del municipi. Tots aquests contractes han estat assignats a FCC després que l'anterior contractista, Salimpa (una filial a Lanzarote de Camilo Álvarez Suárez) tingués problemes financers.

En Ties s'assenten molts dels majors resorts de la illa de Lanzarote, acollint especialment Port del Carmen un gran nombre de turistes arribats de Regne Unit, Alemanya, Holanda, Suècia i de l'Est d'Europa durant tot l'any. La recollida d'escombraries és, per tant, una important labor, a causa de la calor que fa a la zona durant els dotze mesos de l'any i per la gran quantitat de residus generats per hotels, bars, restaurants, etc. d'aquestes zones turístiques.

Recollida d'escombraries amb vehicle de càrrega posterior en Ties (Lanzarote)

Recollida d'escombraries amb vehicle de càrrega posterior en Ties (Lanzarote).

Per garantir en aquest municipi un eficient i sostenible servei de recollida d'escombraries, FCC ha incorporat una flota de vehicles completament innovadora, en la qual s'inclouen dos nous camions Geesinknorba N Seriïs N2 10L25 de 10 m3 de capacitat, amb elevador de contenidors Geesinknorba L200 (capaç de buidar contenidors tipus DIN de 80 a 1.100 litres de capacitat).

Els vehicles Geesinknorba N Seriïs N2 10L25 de 10 m3, buidaran els contenidors de 800 i 1.000 litres usats pels hotels de Port del Carmen i per les urbanitzacions construïdes als voltants de Ties: Masdache, L'Apuntada, Mácher, Conil i Tegoyo. FCC va triar aquest model per la seva alta relació de compactació (6.1) i per la seva extraordinària capacitat de càrrega: 7.340 kg. Les unitats de la Seriï N empren el sistema Smartpack que ajuda a reduir el consum de combustible fins a en un 20% analitzant quant oli hidràulic es necessita en elevar els contenidors, així com en la tasca de compactació.

Els vehicles Geesinknorba N Seriïs N2 10L25 estan muntats sobre xassís Scania P230 Seriïs 4x2 de dos eixos i 18 tones de PMA. El xassís incorpora un tub de fuita vertical, transmissió manual i cabina de dia per acomodar a un conductor i dos operaris auxiliars. Per ajudar a una reducció del consum de combustible, s'ha incorporat al sostre de la cabina un deflector d'aire.

Activitat diària

Un dels vehicles s'empra diàriament, mentre que el segon s'usa únicament en temporada alta, quan els volums d'escombraries generats són majors, o quan el primer ha de passar algun manteniment.

Per millorar els índexs de seguretat, FCC ha subministrat als operaris que es pugen en la part posterior del camió, cascos similars als quals s'usen en les bicicletes, protegint-los davant possibles caigudes mentre realitzen la seva labor (en autovia o carretera sempre van muntats en la cabina).

En el municipi existeixen diferents punts comunitaris de recollida d'escombraries. En tots ells s'ha buscat una integració amb l'entorn...

En el municipi existeixen diferents punts comunitaris de recollida d'escombraries. En tots ells s'ha buscat una integració amb l'entorn.

Els vehicles N Seriïs N2 10L25 amb elevador de contenidors Geesinknorba L200 han estat desenvolupats especialment per Geesinknorba Espanya perquè FCC pugui fer front a aquest contracte en Ties. Les seves dimensions compactes ho fan molt maniobrable en carrers estrets i en punts comunitaris dels hotels on resulta difícil buidar els contenidors. Són els primers adquirits per FCC de la reeixida gamma de 10 m3 de Geesinknorba muntada sobre Scania P230 4x2 de 18 tones.

Càrrega lateral

FCC també ha introduït en aquest municipi l'ús de contenidors de càrrega lateral de 3.200 litres, reemplaçant als tradicionals de 800 i 1.000 litres. Aquest sistema és més eficient i ràpid, així com menys intensiu ja que només requereix un conductor (no fan falta els operaris auxiliars).

Com Lanzarote és una illa amb molt vent, FCC ha construït tancats d'acer al voltant dels contenidors de 3.200 litres en els punts comunitaris, evitant així la pèrdua del material davant fortes ràfegues de vent.

Vehicle de càrrega lateral AMS CL1-N, de 25 m3 de capacitat de càrrega

Vehicle de càrrega lateral AMS CL1-N, de 25 m3 de capacitat de càrrega.

Per realitzar el servei de recollida, FCC ha incorporat quatre vehicles de càrrega lateral AMS CL1-N, de 25 m3 de capacitat de càrrega. Tots ells van muntats sobre xassís Scania P320 Seriïs 6x2 de 26 tones de PMA. Amb la intenció de reduir la fatiga del conductor, el xassís equipa transmissió automàtica GA766R (Allison 3200R) amb retardador. També s'ha incorporat un tub de fuita vertical, una cabina de dia per a un conductor i un passatger addicional, i un deflector d'aire per reduir el consum. Aquests vehicles ofereixen una càrrega neta de 10.700 kg.

FCC empra tres dels AMS CL1-N per a la recollida d'escombraries en Ties, Port del Carmen, Mácher, L'Apuntada, Masdache, Conil i Tegoyo, mentre que la quarta unitat s'empra únicament en temporada alta i per cobrir algun servei de manteniment.

Per ser més eficients en la recollida d'escombraries als hotels i a les urbanitzacions de Port del Carmen, FCC també ha adquirit a Geesinknorba Espanya 28 compactadores portàtils Kiggen (set Kiggen PD729 de 14 m3 de capacitat i 21 PD731 de 25 m3 de capacitat). FCC ha avaluat les millors ubicacions per a aquests contenidors d'acord a la seva eficiència i a l'amplària dels carrers.

Aquests compactadores estan substituint als contenidors de 800 i 1.000 litres que fins ara s'usaven a la zona. Una vegada que els compactadores estiguin completament operatius, els dos Geesinknorba N Seriïs N2 10L25 seran únicament emprats per recollir els contenidors de 800 i 1.000 litres presents a les urbanitzacions confrontants, com per exemple Masdache, L'Apuntada, Mácher, Conil i Tegoyo (realment només serà necessari l'ocupació d'un d'ells, mentre que l'altre es reservarà para quan aquell estigui passant un manteniment).

Inversió en punts de recollida

En Port del Carmen, FCC ha invertit considerablement a comptar amb punts de recollida d'escombraries que estiguin a l'avantguarda del mercat: rampes i murs de formigó, bigues de reforç en acer, connexions elèctriques per poder operar amb els compactadores Kiggen, connexió d'aigua per a la neteja, proyectores de llum per ajudar a tirar i recollir les escombraries, càmeres de televisió per monitorear els contenidors les 24 h del dia i evitar robatoris…

Els vehiculos de càrrega lateral van muntats sobre xassís Scania P320 Seriïs 6x2 de 26 tones de PMA
Els vehiculos de càrrega lateral van muntats sobre xassís Scania P320 Seriïs 6x2 de 26 tones de PMA.

FCC també ha construït en alguns casos jardins amb palmeres i murs exteriors amb pedra volcànica per mimetitzar aquests punts de recollida comunitaris en els seus respectius entorns. Fins avui, FCC ha construït 18 punts de recollida per allotjar els compactadores portàtils Kiggen en Port del Carmen.

Els compactadores Kiggen PD729 i PD731 han estat especialment dissenyats per al municipi de Ties i Port del Carmen. Tenen major capacitat de càrrega que els convencionals i són totalment hermètics per retenir els lixiviados produïts quan es compacten els residus. S'ha incorporat una coberta especial amb pany (no vertical) per facilitar la càrrega. L'equip incorpora a més sistema de seguretat per evitar que una persona no autoritzada pugui operar amb el compactador, així com sistema d'autodiagnòstic per localitzar qualsevol avaria. Compte igualment amb connexions elèctriques per poder instal·lar sistemes de comunicació així com mòdul GPS.

Els compactadores Kiggen PD729 i PD731 són recollits tots els matins en Port del Carmen, els set dies de la setmana, pels quatre vehicles de càrrega amb ganxo incorporats per FCC. El pes d'aquests contenidors varia segons la temporada de l'any o l'afluència de turistes. Els compactadores són transportats a l'abocador sanitari i a la instal·lació de materials reciclables de Zonzamas (MRF), en el municipi de Teguise.

Compactador Kiggen
Compactador Kiggen.

Abans que FCC retorni els contenidors als punts de recollida comunitaris, aquests són portats a les instal·lacions que FCC té en Ties per ser rentats amb desinfectant, eliminar tots els lixiviados i destruir les males olors. Una vegada tornen els contenidors als punts de recollida, l'operari del camió reestablece les connexions elèctriques perquè estiguin plenament operatius.

Els equips de ganxo emprats per elevar i transportar els compactadores portàtils han estat adquirits a l'empresa espanyola Cayvol. Van muntats sobre xassís Scania P320 Seriïs 6x2 de 26 tones de PMA i transmissió automàtica GA766R (Allison 3200R). Tres d'aquests equips de ganxo són emprats permanentment per al transport d'aquests compactadores, mentre que la cambra s'empra únicament en temporada alta o per substituir a algun dels altres tres quan ha de passar alguna revisió.

Horaris de recollida

La recollida d'escombraries en Ties, Port del Carmen, Mácher, L'Apuntada, Masdache, Conil i Tegoyo es realitza durant el dia, els set dies de la setmana. El servei comença a les 6 del matí i acaba sobre la 1 de la tarda. En temporada alta, el servei s'inicia a les 5 del matí, abans que els turistes estiguin en peus i es reactivi el gran tràfic a la zona dels resorts. Això facilita poder realitzar un servei de recollida eficient i sense molèsties per als turistes. Normalment els vehicles Norba N Seriïs 10L25 i AMS CL1-N 25 fan d'una a dues càrregues al dia, depenent de la temporada i dels volums de residus generats. Els dilluns, per exemple, solen fer dues càrregues per poder donar sortida a la gran quantitat de residus generats durant el diumenge.

FCC també ha adquirit a Geesinknorba Espanya 28 compactadores portàtils Kiggen
FCC també ha adquirit a Geesinknorba Espanya 28 compactadores portàtils Kiggen.

Dues dels vehicles de càrrega lateral AMS CL1-N treballen al matí mentre que el tercer ho fa a la tarda, començant a operar a les 14 h i finalitzant a les 20 h. Aquest vehicle fa una càrrega en Ties i Port del Carmen per ajudar a reduir els volums de residus.

El regidor de Medi ambient de Ties, Francisco Aparicio, explica: “la raó per la qual ens hem decantat a incorporar aquesta nova flota de vehicles de recollida i transferència de residus és per poder millorar les labors mediambientals en Ties ja que les àrees turístiques són molt importants per a l'economia de la illa”.

Tractament dels residus

Una vegada que les escombraries són recollides, es porta a la planta de tractament situada al centre de la illa, denominada Complex Ambiental de Zonzamas, gestionada pel propi Cabildo Insular de Lanzarote. Els vehicles de recollida i de transferència arribats de les set municipalitats de la illa (Escull, Ties, Haria, Sant Bartolomé, Teguise, Tinajo i Yaiza) porten directament el seu material a aquestes instal·lacions, les quals estan obertes les 24 hores del dia (rep el 80% del material de dia i el 20% de nit des d'Escull). El residu municipal és enterrat en l'abocador sanitari que ha existit en aquesta zona des de fa més de quatre dècades.

Per recollir els compactadores FCC compta amb diversos vehicles de ganxo adquirits a Cayvol

Per recollir els compactadores FCC compta amb diversos vehicles de ganxo adquirits a Cayvol.

Primerament, els vehicles de recollida passen per una bàscula per pesar la seva càrrega, i després es traslladen fins a la vora de l'abocador per dipositar la seva mercaderia. Allí serà compactada per diverses màquines. Finalment, el vehicle torna a la bàscula i recull el seu tiquet abans d'abandonar les instal·lacions.

L'abocador, que compleix amb la directiva europea 1999/31/EC, crema el metà generat pels residus i tracta els lixiviados recollits. A més compta amb un crematori per cremar les restes d'animals i punts nets per a la recollida de mobles, papers, cartrons, cristalls i plàstics reciclables (per exemple, PET, HDPE i Tetrapack).

Hi ha operativa també una instal·lació de recuperació de materials (MRT), la qual processa alguns dels residus municipals més nets subministrats per Escull, Ties i les altres cinc municipalitats, si no estan molt barrejats amb restes alimentoses. La planta extreu paper, cartró, plàstics, vidre… materials que són inicialment dipositats de forma conjunta en búnquers d'emmagatzematge i després manipulats per grues especials fins a dipositar-los en el corresponent trómel de classificació, para facilita la labor manual que es fa amb ells. Els residus entren en un sistema de cintes on se separen tots els materials reciclables. Les restes alimentoses s'extreuen al final del procés i s'envien a una planta de digestió anaeròbica, mentre que la resta es diposita en l'abocador sanitari. Aquestes instal·lacions ajuden a la illa de Lanzarote a complir amb els requisits mediambientals marcats per la UE.

FCC contribueix amb el seu sistema de recollida i transferència de residus a la conservació del medi ambient

FCC contribueix amb el seu sistema de recollida i transferència de residus a la conservació del medi ambient.

FCC, que està especialitzat en aquest camp, ha creat els seus propis mapes de ruta per l'aquest àrea usant el sistema Autocad, com també ho ha fet per a altres contractes a les illes de Gran Canària (Las Palmas, Telde, Arucas i Santa Brígida), Tenerife (Guia d'Isora i Güiman) i Fuerteventura –UTE Zurita II (Port del Rosario i L'Oliva).

Tots els nous vehicles són controlats per GPS, per la qual cosa l'equip de gestió de la companyia sap a tot moment on estan els seus vehicles. D'aquesta forma, ofereix un servei de recollida molt més eficient i efectiu.

Descarrega de residus en abocador sanitari

Descarrega de residus en abocador sanitari.

FCC està construint un nou edifici d'oficines i aparcament per acollir la seva nova flota i té previst crear també tallers per realitzar el manteniment de tots els seus vehicles i compactadores portàtils Kiggen incorporats després del contracte amb Ties. Això, combinat amb l'entrada dels compactadores portàtils Kiggen PD729 i PD731 en els resorts turístics de Port del Carmen, ajudarà a FCC a subministrar un servei de recollida i transferència de residus cada vegada més sostenible i eficient per al municipi de Ties durant els propers anys.

Empreses o entitats relacionades

Geesinknorba Spain, S.L.U.

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Vídeo corporativo-Jungheinrich

    Vídeo corporativo-Jungheinrich

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Almacenaje y Logística

    09/10/2024

  • Newsletter Almacenaje y Logística

    07/10/2024

Enllaços destacats

27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)Easyfairs Iberia - Logistics & Automation MadridAdvanced FactoriesAbus Grúas, S.L.U.

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis