Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Tendencias y desafíos del Transporte Urbano de Mercancías
Tribuna d'opinió

Tendències i desafiaments del Transport Urbà de Mercaderies

Aecoc16/10/2013

Dotar d'eficiència i sostenibilitat al transport és un compromís que tant l'Administració Pública com les empreses privades tenen més present cada dia. En un entorn cada vegada més exigent, el Transport Urbà de Mercaderies juga un paper clau en la mobilitat dels nuclis urbans. Aecoc, l'Associació d'empreses de Gran Consum que reuneix a més de 25.000 companyies del país, és conscient d'aquesta situació. Per això, el Comitè de Logística porta anys treballant per millorar les relacions entre tots els agents de la cadena de subministrament per aportar valor i eficiència al mercat.

A aquest efecte, l'Associació investiga les millors tendències internacionals i els reptes que té el sector per davant, treballant braç a braç amb les empreses i administracions i organitzant visites internacionals per veure casos interessants explicats pels seus responsables que serveixin com a punts de trobada de referència en el sector. Per exemple, el recent Fòrum del Transport Urbà de Mercaderies d'Aecoc, on es van analitzar les claus per millorar a la planificació del transport, així com les eines necessàries per aportar competitivitat al sector.

Aecoc organitza el Fòrum del Transport Urbà de Mercaderies (TUM)
Aecoc organitza el Fòrum del Transport Urbà de Mercaderies (TUM).

Els Punts de Trobada d'Aecoc són un espai d'aprenentatge i per compartir experiències. Durant el Fòrum TUM 2013 es van presentar diverses propostes i reptes de millora, entre ells, el de BCNecología. Ferran Sanchís, ambientòleg del consorci públic dedicat a repensar les ciutats en clau de sostenibilitat va explicar el projecte de les ‘Supermanzanas’, guanyador del premio iniciativa BMW 2011 i que proposa un nou model de mobilitat i d'espai públic amb la finalitat de millorar la funcionalitat i la qualitat urbana.

Segons Ferran Sanchís, l'estructuració de la ciutat en supermanzanas pot resoldre la major part de les disfuncions urbanes lligades a la mobilitat i a l'ús de l'espai públic, ja que “l'ordenació de l'espai públic a través de supermanzanas possibilita la integració de diferents actuacions per a una ciutat més sostenible”. El principal canvi que introdueix aquest esquema consisteix a reestructurar la mobilitat establint una xarxa diferenciada per a cada manera de transport. I és que el model de supermanzanas té com a principal missió reduir al mínim el conjunt d'impactes negatius associats a l'hegemonia del tràfic motoritzat a les ciutats.

La gran distribució europea ha estat un altre dels focus d'aquesta edició del Fòrum. Les noves tecnologies han millorat la manera d'enfocar les estratègies amb apostes com els motors a gas natural, l'optimització de les rutes, el control de vehicles o el subministrament des de plataformes intermodales.

De la mà de Cedric Barbeyrac, director de Samada del Grup Monoprix, els assistents del Fòrum TUM d'Aecoc van comprovar com aquesta companyia ha aconseguit reduir en més del 50% les emissions contaminants locals, així com la congestió dels grans eixos d'accés a les ciutats a través del sistema intermodal- ferroviari i carretera- amb el qual 250 trens substituyen a 12.000 camions a l'any.

Amb el desenvolupament de sistemes “inèdits” com són el prototip de camió de bioetanol amb combustible a força de residus, els camions híbrids amb motor elèctric o l'ús de la tecnologia per al compliment de la Norma Piek –com els nous sistemes que permeten equiparar i aïllar la caixa frigorífica per reduir el soroll-, Monoprix està desenvolupant una estratègia logística “sostenible, multimodal i perdurable”.

En aquest mateix context l'Ajuntament de Madrid va mostrar les noves mesures que pretenen dur a terme per reduir les ineficiències en el transport urbà de mercaderies. Per a Mario Ángel Elipe, sotsdirector general de Regulació de Circulació del consistori madrileny, amb prou feines “el 30% de les operacions es realitzen amb més del 75% de càrrega”, amb el que assegura que “tenir moltes operacions amb un escàs volum ens fa ineficients”. Així mateix, Mario Ángel Elipe assegurava que “només el 14% de les operacions de repartiment es desenvolupen en zones de càrrega i descàrrega”. Dades com aquests suposen alts costos i redueixen l'eficiència en la mobilitat global de la ciutat.

Per això, hem d'avançar cap a un nou model de mobilitat que fomenti la col·laboració amb els diferents agents del transport urbà, ajustar l'oferta de places segons la densitat de cada zona monitorizando les reserves, intensificant el control de les operacions de càrrega i descàrrega, impulsar i promoure les millores des del propi sector, així com fomentar la càrrega i descàrrega nocturnes.

Administració Pública: clau per al desenvolupament sostenible del transport de mercaderies

Amb l'Avantprojecte de llei de Garantia de la Unitat de Mercat damunt de la taula del Govern, són moltes els dubtes per la variació que pot tenir l'actual normativa a nivell autonòmic i els reglaments entre les ciutats. Per això, l'IV Fòrum Aecoc del Transport Urbà de Mercaderies va comptar amb els responsables de mobilitat de diversos Ajuntaments per analitzar com afecten els nous aspectes. Les administracions consistorials tenen un gran pes en la cadena de competències, per això, és determinant un pla de mobilitat urbà que modifiqui les pràctiques que es venien portant fins al moment, per avançar tots junts cap a un model eficient i sostenible.

En aquest sentit va intervenir Pere Padrosa, director general de Transports i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, que va assegurar que “seria necessari que des dels organismes globals, fóssim capaços de dur a terme plans de mobilitat per posar d'acord a les diferents administracions locals amb la finalitat de reduir els costos de la distribució urbana i millorar la seva eficiència”.

El camí passa llavors per la cerca de la sostenibilitat a les grans ciutats, un repte que es planteja a llarg termini encara que ja moltes empreses han començat amb el canvi. Aconseguir un espai sostenible en el qual tots els agents incrementin l'eficiència i propiciar les bones pràctiques des dels nivells més baixos seran claus d'èxit per a un desenvolupament sostenible de la distribució urbana.

Per això, en l'àmbit del Transport Urbà de Mercaderies, l'Associació ha tancat acords durant 2012 amb 8 empreses de la gran distribució per a la realització d'un estudi sobre el transport urbà i la descàrrega nocturna a Espanya en 2013. A més, mitjançant uns grups de treball es mesuraran els problemes de les principals ciutats del país amb la col·laboració dels Ajuntaments.

I és que Aecoc treballa per a la millora de les relacions comercials de la cadena de subministrament, així com per dotar de bones pràctiques d'eficiència a tots els agents de la mateixa. Per això, millorar la mobilitat és un altre dels punts en què l'Associació d'empreses de Gran Consum centra els seus esforços, per aconseguir la sostenibilitat i crear un espai de col·laboració que aporti valor tant a les empreses com a la ciutadania.

En definitiva, avançar tots junts cap a un nou model de distribució urbana que contempli i conjumini els interessos tant de la ciutadania, mitjançant l'Administració Pública i de les empreses. La col·laboració és per això l'única via per incrementar eficiència i valor.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Codificación Comercial

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Vídeo corporativo-Jungheinrich

    Vídeo corporativo-Jungheinrich

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Almacenaje y Logística

    07/10/2024

  • Newsletter Almacenaje y Logística

    02/10/2024

Enllaços destacats

Advanced FactoriesAbus Grúas, S.L.U.Easyfairs Iberia - Logistics & Automation Madrid27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis