Böllhoff, S.A. - Altres accessoris per a màquina-eina

Flexitol

Sistema de compensació de toleràncies: no s'altera la qualitat del producte final

Fotografia de Sistema de compensació de toleràncies
El sistema de compensació de toleràncies Flexitol va ser desenvolupat per poder compensar toleràncies utilitzant un element de fixació econòmic que permeti una producció en sèrie on no es produeixin tensions ni deformacions en les peces.

El sistema Flexitol de compensació automàtica de toleràncies ofereix una millor solució tant tècnica com a econòmica. La compensació de toleràncies consisteix en un element d'ajust i un element de fixació. El conjunt és inserit en l'allotjament d'una de les peces a unir de diferents maneres, per exemple, per col·locació i roscat o per col·locació i reblat. Durant la primera part del procés de muntatge, en utilitzar el cargol, la tolerància entre les dues peces es compensa automàticament gràcies a la rosca a esquerra en el casquillo de compensació. La resta del procés de cargolat serveix per assegurar la unió.

Els principals avantatges del sistema de compensació de toleràncies Flexitol són la compensació de les majors toleràncies de producció, que no s'altera la qualitat del producte final, el seu rendiment de gran fiabilitat, l'accessibilitat per un sol costat i la integració fàcil de components del client. Existeixen diferents tipus d'aplicacions que requereixen de sistemes de compensació de toleràncies millorats i adaptats a cada necessitat. Actualment, hi ha tres tipus: el Flexitol de metall, el Flexitol híbrid i el Flexitol de plàstic. El primer és molt resistent al desgast i a la corrosió i pot reutilitzar-se molt fàcilment. El roscat de les dues peces entre si també pot fer-se manualment. L'element d'ajust pot col·locar-se també en material sòlid. L'element de fixació està disponible en diferents versions. La col·locació és fàcil gràcies a la reconeguda tecnologia de col·locació en cec.

El segon és un sistema compost per dues peces dissenyat principalment per al seu ús en la producció de gran escala. A causa de la seva concepció modular, poden fixar-se diferents altures i compensar diferents rangs de tolerància fàcilment. Per poder assegurar una gran resistència, les peces transmisoras de força són de metall, que al seu torn es troben dins d'un casquillo de plàstic. La fixació es realitza utilitzant una rosca remachable, que pugues també ser reemplaçada per altres tipus d'elements de fixació (ex. clips).

Finalment, el Flexitol de plàstic, compost per dues peces, és inserit en l'allotjament d'una de les peces a unir. També és possible la col·locació a través del mètode "baioneta", per a això el Flexitol de plàstic ha d'inserir-se dins d'un allotjament amb forma d'ull de pany i bloquejar-se amb una cambra de tornada.