Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Sólo uno de cada cinco pequeños electrodomésticos se recicla

Només un de cada cinc petits electrodomèstics es recicla

24/04/2012

24 d'abril de 2012

Els telèfons mòbils, les batedores, les màquines d'afaitar, els mecanismes a control remot i les joguines electròniques són alguns dels petits aparells utilitzats en la vida quotidiana de cada persona, que quan deixen de ser útils, corren el risc d'acabar en la borsa de les escombraries. El seu nom tècnic és RAEE (Residu d'Aparell Elèctric i Electrònic). La generació d'aquest tipus de residus està en continu creixement, sent cada vegada més difícil recepcionarlos.

Conforme a les dades aportades per les administracions competents, l'any passat es van gestionar correctament més de 40.000 tones d'aquest residu en els punts d'apilament municipal, això significa que es van reduir les tones de diòxid de carboni emeses en 60.000 tones aproximadament i 25.200 tep (tones equivalents de petroli) utilitzats per a l'obtenció de matèries primeres. No obstant això, aquestes quantitats de residu gestionat si es comparen amb les 200.000 tones de RAEE generats de forma anual, és una quantitat petita.

Tractament de RAEE
Tractament de RAEE.
Per fer front a aquesta situació, haurien de ser dissenyats sistemes de recollida més avançats, i utilitzar-los en llocs estratègics, fomentant una major facilitat per al seu ús per part del ciutadà. Est és precisament l'objectiu del projecte europeu IDENTIS WEEE (Sistema Integrat de trazabilidad, determinació i identificació de deixalles d'aparells elèctrics i electrònics), coordinat per Hera, una empresa multisectorial de Bolonya, juntament amb els sistemes integrats de gestió de tres països: Ecolight Consortium a Itàlia, Fundació Ecolum a Espanya i Asociatia Environ a Romania. És un projecte finançat pel programa ‘LIFE + Política i Gobernanza Mediambientals’, i està concebut i controlat pel suport operatiu de Techne scpa.

Roberto Barili, director general d'Hera, explica que “L'objectiu d'aquest projecte és duplicar el volum de RAEE gestionats de forma correcta, prestant especial atenció als residus resultants del petit aparell elèctric i electrònic, composts per materials reciclables gairebé en un 95%”.

Les solucions proposades no han produït resultats destacables fins avui. Segons observa Giancarlo Dezio, director d'Ecolight, “si ens seguim centrant principalment en els grans electrodomèstics, els nivells de recollida dins dels canals comercials, en el cas dels petits electrodomèstics, seran baixos, a pesar que la recollida d'aquests últims es va fomentar amb la disposició anomenada ‘D'un en un’ que permet lliurar els aparells fora d'ús de manera gratuïta en comprar un de nou amb la mateixa funcionalitat o característiques. En 2011, de les més de 100 tones de residu de petit aparell elèctric i electrònic gestionat, un 2% es va recollir en els comerços.

Barilli afegeix: “Cap a finals de 2012 introduirem a Bolonya (Castenaso) i Rávena contenidors del prototip ‘Lugo’ per a la recollida de RAEE, que també s'instal·laran en zones de Saragossa (Espanya) i a Bucarest (Romania). L'associació està dissenyant i fabricant nous contenidors, prop de 40, que es col·locaran en la via pública amb característiques innovadores que ens ajudin a millorar la recollida tant del petit aparell elèctric, com dels telèfons mòbils i les bombetes de baix consum. Els nous contenidors per a electrodomèstics de petit i gran grandària com a televisors i ordinadors, estaran disponibles en punts específics per al seu emmagatzematge: comerços i grans superfícies. El projecte també preveu la creació d'un ‘porta a porta’ per a la recollida dels RAEE en places públiques i carrers”.

En paraules del director general d'Hera, “els contenidors estaran equipats amb un nou sistema d'informació. Un innovador sistema digital registrarà a l'usuari i també el volum exacte dels RAEE dipositats en el mateix, proporcionant informació sobre el tipus de residu, el producte i els materials que poden recuperar-se, garantint així la transparència de tot el procés de gestió”.

Empreses o entitats relacionades

Fundación para el Reciclaje de Aparatos de Iluminación (ECOLUM)

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Electrónica

    03/09/2024

  • Newsletter Electrónica

    30/07/2024

Enllaços destacats

Matelec - IFEMA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis