Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Ecolum participa en el proyecto europeo ‘Identis Weee’
L'objectiu és augmentar la recollida de residus elèctrics i electrònics

Ecolum participa en el projecte europeu ‘Identis Weee’

Redacció Interempresas13/02/2012

13 de febrer de 2012

Duplicar el volum de Residus d'Aparells Elèctrics i Electrònics (RAEE) gestionats, garantir la trazabilidad per mitjà de dispositius innovadors des del punt de vista tecnològic i augmentar la recollida de matèries primeres secundàries són alguns dels objectius del projecte europeu ‘Identis Weee’ (Sistema Integrat de trazabilidad, determinació i identificació de residus d'aparells elèctrics i electrònics) que està encapçalat per una de les empreses de gestió de residus més importants d'Itàlia.

A aquesta iniciativa també s'han sumat diverses organitzacions que treballen en aquest mateix àmbit, els Sistemes Integrats de Gestió (SIG) EcolightConsortium (Itàlia), Fundació Ecolum (Espanya) i Asociatia Environ (Romania).

Logo de reciclatge
Logo de reciclatge.

El projecte, que compta amb un pressupost de 3,5 milions d'euros, està cofinançat per la Unió Europea en el marc del programa ‘Life + Política i Gobernanza Mediambientals’. Així mateix rep el suport d'altres entitats italianes (ANCI, Federambiente i Regione Emilia Romagna) i internacionals com és l'Ajuntament de Saragossa en el cas d'Espanya. d'altres entitats italianes (ANCI, Federambiente i Regione Emilia Romagna) i internacionals com és l'Ajuntament de Saragossa en el cas d'Espanya.

Un projecte innovador

Existeixen dos aspectes que converteixen a IDENTIS WEEE en un projecte únic a Europa. En primer lloc, té com a objectiu la recollida de residus elèctrics i electrònics, especialment d'aparells de petita grandària i llums de baix consum, per mitjà de nous sistemes ‘intel·ligents’ de recollida que permetin identificar el RAEE dipositat afavorint la reducció d'impropis. I, en segon lloc, facilita el seguiment d'aquest tipus de residus des del seu lliurament per part de l'usuari fins al seu tractament final aportant una major seguretat per evitar el robatori dels mateixos, complint, d'aquesta manera, les indicacions dictades per Estrasburg i creant un sistema innovador que permet conèixer els hàbits dels ciutadans per oferir-los un millor servei.

En aquest sentit, resulta fonamental destacar la importància de la correcta gestió dels RAEE atès que, en certs casos, estem parlant de residus perillosos que han de ser sotmesos a un tractament especial per evitar l'emissió de substàncies contaminants al medi ambient i per recuperar materials com a plàstic, vidre, ferro, alumini i metalls preciosos (tungstè i pal·ladi) que poden ser introduïts de nou en cicles de producció com a matèries primeres.

Etapes del projecte

El projecte ‘Identis Weee’ es va engegar a la fi de 2011 i es preveu que tingui una durada de cinc anys. Durant aquest període es podran distingir tres fases:

-En 2012 es fabricaran els diferents tipus de contenidors, dissenyats per Hera i els SIGs participants, per a l'emmagatzematge de RAEE. Hi hauria contenidors destinats a la recollida de petits aparells elèctrics com a telèfons mòbils i llums de baix consum i contenidors per a aparells de major grandària, com a televisors i ordinadors, entre uns altres, que es col·locaran en centres específics on existeixi un potencial de recollida d'aquest tipus de residus elevat. Per controlar l'activitat de cada contenidor s'utilitzarà un sistema digital que registrarà informació sobre l'usuari, el volum de residus lliurats, les dades sobre el producte i el seu cicle de vida així com del material del que està fet, garantint un procés totalment transparent i en temps real.

-En una segona etapa, entre 2013 i 2014, s'engegarà una experiència pilot sobre el terreny per comprovar el funcionament d'aquest tipus de contenidors, detectar incidències, desenvolupar millores i recopilar informació.

-Finalment, en 2015, després de l'anàlisi de les dades obtingudes, es divulgaran els resultats.

Un repte per al medi ambient

Teresa Mejía, directora d'Operacions d'Ecolum, afirma que “la gestió dels residus elèctrics i electrònics representa un important repte per al sector del medi ambient. Comparat amb altres tipus de residus, aquests augmenten a un ritme tres vegades superior, per la qual cosa hem d'esforçar-nos a trobar solucions apropiades. Durant l'any passat, Ecolum va intensificar la seva activitat aconseguint les 542 tones d'aparells d'enllumenat gestionades conforme a la normativa”. A més, afegeix, “amb aquest projecte ens situem en primera línia d'acció juntament amb importants col·laboradors europeus, estimant, amb els objectius que ens proposem, superar alguns requisits establerts en la directiva europea referent a aquesta matèria”.

Empreses o entitats relacionades

Fundación para el Reciclaje de Aparatos de Iluminación (ECOLUM)

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades