Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La energía marina se afianza como una de las renovables del futuro
El Pla d'Energies Renovables d'Espanya preveu que les tecnologies marines aconsegueixin els 100 MW en 2020

L'energia marina s'aferma com una de les renovables del futur

Font: Associació de Productors d'Energies Renovables-APPA01/12/2011

1 de desembre de 2011

La secció Marina de la Associació de Productors d'Energies Renovables-APPA va celebrar la seva Assemblea General a la seu de l'Institut d'Hidràulica Ambiental de la Universitat de Cantàbria (IH Cantàbria), durant la qual diferents empreses i entitats, entre les vint-i-cinc que componen la secció, treballessin per definir l'estratègia de desenvolupament de les energies marines a Espanya. Els assistents a la reunió van ser rebuts, minuts abans d'iniciar els seus treballs, pel conseller delegat i director general de Sodercan, Miguel Cabetas.

Al llarg de la jornada, que va comptar amb la participació de Sodercan (Societat de Desenvolupament de Cantàbria) i l'IH Cantàbria com a amfitrions, així com amb el finançament del Ministeri de Ciència i Innovació i els Fons Feder de la Unió Europea, es van analitzar detalladament els importants reptes que encara ha d'afrontar l'energia marina per fer possible el seu desenvolupament. Amb l'objectiu de preparar l'estratègia de les energies marines en els propers anys es van treballar i van consensuar les idees clau per aconseguir desenvolupar els 100 MW que estableix el PER nacional com a objectiu per 2020. En el transcurs de la mateixa, Roberto Legaz, president d'APPA Marina, va destacar la tecnologia marina com un dels millors recursos en el futur per a la generació d'energia a Europa i a Espanya. “La important labor d'investigació que el sector està duent a terme permetrà al nostre país explicar en aquest camp innovador amb tecnologia pròpia”, va recalcar Legaz, qui al seu torn va ressaltar com molt positiu el fet que per primera vegada s'hagi inclòs un objectiu, de 100 MW, per a les energies marines en el Pla d'Energies Renovables 2011-2020, a nivell nacional (PER).

Beñat Sanz Antoñanzas, tècnic de la Secció Marina d'APPA (a l'esquerra), i Roberto Legaz Poignon, president de la secció Marina d'APPA (a la dreta)...
Beñat Sanz Antoñanzas, tècnic de la Secció Marina d'APPA (a l'esquerra), i Roberto Legaz Poignon, president de la secció Marina d'APPA (a la dreta).

Cantàbria i les energies marines

El president d'APPA Marina va destacar les magnífiques condicions que es donen a Cantàbria per al desenvolupament de les energies marines. Entre elles va ressaltar les següents: la gran capacitat de recurs d'energia de les ones del litoral cantàbric; l'alta potencialitat de l'equip d'enginyers i professionals de destacat prestigi internacional que treballa en aquest camp i la disponibilitat d'infraestructures d'investigació de primer nivell mundial, com el tanc d'onatge Cantàbria Coastal and Ocean Basin (CCOB), i el Centre de Demostració per als futurs prototips en l'Hub de Santoña, on Iberdrola Energies Marines ja va instal·lar un prototip experimental de 40 kW i en el qual en dates properes s'instal·larà un nou generador tipus boia d'OPT, amb tecnologia més avançada basat en el projecte Europeu Waveport, constituït per un consorci d'empreses internacionals entre les quals es troben empreses càntabres.

Lideratge mundial, investigació i tecnologia espanyoles

L'energia del mar és una de les fonts renovables de major interès per a investigadors sobre aprofitaments energètics. Fins al moment s'estan desenvolupant diferents prototips. Els reptes tecnològics pretenen aconseguir com a objectiu la funcionalitat dels dispositius a curt termini i la fiabilitat a mitjà termini.

El desenvolupament de tecnologia nacional per a diferents prototips i projectes de desenvolupament de diversos centres tecnològics de proves permet pensar en un important desenvolupament industrial a l'àrea de les energies marines, un sector amb gran potencial i grans oportunitats econòmiques, socials i ambientals.

“El nostre país té un gran potencial per liderar a nivell mundial el desenvolupament de l'energia marina”, va declarar Roberto Legaz, “ja que compta amb un dels millors recursos de l'energia a Europa, segons conclou el ‘Estudi del potencial d'energia de les ones a Espanya’, elaborat per l'Institut Hidràulic Ambiental de Cantàbria i publicat per l'IDAE el passat mes de desembre”.

Visió general de l'Assemblea General de la secció Marina de l'APPA...
Visió general de l'Assemblea General de la secció Marina de l'APPA, a la seu de l'Institut d'Hidràulica Ambiental de la Universitat de Cantàbria (IH Cantàbria).

Marco legislatiu present i futur

L'energia de les ones ja està present en la regulació actual, RD-661/2007, compartint apartat amb tecnologies molt dispars, per la qual cosa des d'APPA es considera essencial que l'energia marina compti amb apartat específic, que permeti aconseguir plantes productores d'energia, tal com estableix la versió preliminar del PER.

El president d'APPA Marina va esmentar en la seva intervenció la necessitat que l'Administració estableixi una tarifa atractiva i competitiva inicialment, que aniria disminuint gradualment conforme s'anessin aconseguint els objectius, perquè els promotors puguin planificar les seves inversions sabent la rendibilitat que poden tenir els projectes. “Considerem essencial una tarifa determinada, que atregui als inversors, activi el mercat i permeti desenvolupar el sector. En cas contrari, si no existeixen incentius, els inversors buscaran en altres països les seves oportunitats de negoci i Espanya podria perdre el tren de liderar la tecnologia marina i quedar-se fos del mercat europeu, que, sens dubte, tindrà un gran desenvolupament futur, amb gran potencial i grans oportunitats empresarials, econòmiques i ambientals”, va manifestar Roberto Legaz.

Roberto Legaz va concloure la seva exposició destacant que “estem davant un sector emergent que ofereix grans oportunitats, tant des del punt de vista energètic, com a industrial i tecnològic d'enorme valor. No obstant això, per aconseguir els objectius marcats i desenvolupar la tecnologia marina, serà necessari un fort suport a la inversió en R+D per part d'empreses i entitats públiques durant els propers anys”.

La jornada va finalitzar amb una visita al CCOB, Infraestructura Cientificotècnica Singular finançat pel MICINN i Govern de Cantàbria que pertany a l'IH Cantàbria.

Instal·lació en Santoña d'Iberdrola Energies Marines
Instal·lació en Santoña d'Iberdrola Energies Marines.
L'energia del mar és una de les fonts renovables de major interès per a investigadors sobre aprofitaments energètics

Empreses o entitats relacionades

Asociación de Productores de Energías Renovables

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Electrónica

    03/09/2024

  • Newsletter Electrónica

    30/07/2024

Enllaços destacats

Matelec - IFEMA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis