Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La nueva legislación pone al sector fotovoltaico en pie de guerra
AEF , ASIF i APPA , les tres patronals representants d'industrials del sector fotovoltaic uneixen els seus esforços contra el nou RD-L

La nova legislació posa al sector fotovoltaic en peu de guerra

Laia Banús03/02/2011

3 febrer 2011

Després d'un 2009 desastrós per al sector de l'energia fotovoltaica espanyola-si el 2008 es van connectar 2.500 MW, el 2009 van ser només 70 MW-, el principal reclam de les empreses del sector el 2010 va ser la resolució d'una vegada per totes de la incertesa legislativa en què estaven sumides. I va arribar el nou Reial Decret Llei 14/2010 per resoldre aquesta incertesa, encara que potser va ser pitjor el remei que la malaltia.
Foto: SciencePics
Foto: SciencePics.

El 2009, l'adaptació al Reial Decret 1578/2008-que va provocar la paràlisi total durant cinc mesos per habilitar el Registre de preassignació de retribució (RPR) -, juntament amb la lentitud burocràtica, el constant incompliment dels terminis establerts en aquesta norma per part del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç (MITyC), i la baixada de preu dels panells solars (un 50%), van ser les causes amb les que s'explica la moratòria de facto soferta durant aquest any. Fruit de la inactivitat a Espanya, gairebé el 50% de les empreses del sector es van veure abocades a buscar activitat en altres mercats, oferint tant serveis com a productes, però amb més pes en el primer cas, reflectint la pròpia situació nacional: per exemple, a Espanya els serveis absorbeixen el 75% de l'ocupació del sector.

Però fins i tot així, l'informe anual de ASIF-Associació de la Indústria Fotovoltaica-reflectia que el mercat nacional es va reactivar a finals de 2009 i es va treballar amb normalitat fins que, cap al mes de març de 2010, el Ministeri d'Indústria va començar a generar "incertesa i confusió sobre l'aplicació de normes retroactives", segons un comunicat de l'associació.

Això, sumat a "la brutal campanya de desprestigi que des de fa molts mesos pateix l'energia solar", va portar a les entitats financeres a negar-se en rodó a comprometre els seus recursos en el mercat fotovoltaic nacional i en què els potencials clients "rebutgessin la fotovoltaica" .

Però van arribar els nous reials decrets ...

I després de la incertesa, la decepció. El consell de ministres del passat 19 de novembre de 2010 va aprovar una nova llei, el RD 1565/2010, per a l'energia solar fotovoltaica. ASIF denunciava que s'havia elaborat totalment d'esquena al sector fotovoltaic - "hi va haver unes pseudonegociaciones en què el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç mai va mostrar voluntat d'acord amb el sector"-i advertia que reduiria a gairebé la meitat el volum del mercat solar a Espanya. Entre les mesures incloses en la nova legislació, destaca una "sobtada i brutal" reducció de tarifa del 45% per a les plantes fotovoltaiques en sòl, la qual cosa impedirà, segons ASIF, la rendibilitat d'aquestes instal·lacions. "En conseqüència, el volum total del mercat solar es reduirà gairebé un 50%, des dels 500 MW anuals previstos per la regulació fins a poc més de 250 MW". Aquesta reducció del mercat, la qual trencava el pacte assolit feia dos anys entre el MITyC i el sector, es mantindrà fins que els costos de la tecnologia hagin baixat en la mateixa proporció, cosa que portarà anys a les regions amb menys irradiació del país.

Però llavors, en l'últim consell de ministres de l'any, es va aprovar el Reial Decret-Llei 14/2010, passat i publicat al Butlletí Oficial de l'Estat el dia de Nadal. Els industrials del sector consideren que a més de contenir "disposicions extraordinàriament perjudicials per al sector fotovoltaic espanyol i contràries al nostre ordre jurídic constitucional", comporta una "fallida de la legalitat". La raó principal és que els ingressos d'una instal lació solar són, bàsicament, el producte de multiplicar la tarifa fixada pel Govern per les seves hores d'operació. Per això, qualsevol alteració d'aquests dos factors suposa un canvi en la rendibilitat final de la instal lació. No obstant això, ASIF denunciava que "el MITyC considera que, encara que sigui il legal modificar retroactivament la tarifa, no ho és introduir una limitació en el nombre d'hores d'operació". Basant-se en aquesta "abstracció mental", el Govern va aprovar la normativa "greument perjudicial per al sector, per als milers d'inversors que han confiat en la seguretat jurídica del país i per a la pròpia credibilitat d'Espanya, precisament en un moment en què es troba molt qüestionada per la duresa de la crisi ".

El Congrés dels Diputats va aprovar definitivament el Reial Decret-Llei 14/10 el mes de gener. Foto: Juan J. Martínez
El Congrés dels Diputats va aprovar definitivament el Reial Decret-Llei 14/10 el mes de gener. Foto: Juan J. Martínez.

Una altra de les patronals del sector, AEF, l'Associació Empresarial Fotovoltaica, també va prendre partit. El seu president, Joan Laso, va denunciar el "contrasentit de legislar ara aquestes mesures retroactives quan el Ministeri d'Indústria ha publicat el passat 19 de novembre el Reial Decret 1565/2010 que redueix substancialment a futur les tarifes del sector fotovoltaic". Segons el portaveu de AEF, la indústria va assumir ja, com a conseqüència d'aquesta mesura uns retalls de més de 600 milions d'euros. "Si finalment tiren endavant ara les mesures clarament retroactives, les retallades per a la fotovoltaica podrien arribar a gairebé 3.000 milions d'euros en els pròxims tres anys, vulnerant qualsevol principi de rendibilitat raonable". Per Laso, és discriminatori concentrar les retallades en l'energia fotovoltaica, quan suposa el 10% de les renovables i prop d'un 3% de la producció elèctrica nacional.

Segons les patronals del sector fotovoltaic, hi ha més de 200.000 persones directament afectades per la nova regulació

Per la seva banda, el discurs d'APPA, Associació de Productors d'Energies Renovables, anava en la mateixa línia que el de les altres patronals del sector. El president de la secció Fotovoltaica de l'associació, Javier García Breva, president al seu torn de Fundació Renovables, acusava a Indústria de voler "no només paralitzar la instal·lació de nous megawatts fotovoltaics, cosa que ja ha aconseguit, sinó que, amb l'amenaça de retroactivitat, persegueix acabar amb qualsevol indici de recuperació en el sector foragitant als possibles inversors ". "El més greu, pel seu caràcter dissuasiu per als inversors, és l'amenaça de retroactivitat", va subratllar García Breva. "La retroactivitat és trencar la baralla, li posin la disfressa que li posin i és, de fet, la pitjor campanya que es pot fer contra la imatge i la credibilitat internacional del nostre país. Ja sigui disminuint la tarifa de les instal lacions en marxa com inventant un límit màxim d'hores anuals, la regulació amb què van entrar les instal·lacions a funcionar era la que era i al BOE la present publica el Govern, no el sector ", va assegurar el president de la secció Fotovoltaica de APPA.

Tots a una

Davant d'aquest discurs comú en defensa dels seus interessos, les tres patronals representants dels industrials del sector van decidir unir esforços per combatre aquest atac institucional. En un comunicat comú d'aquest mateix gener, AEF, ASIF i APPA advertien de l'impacte socioeconòmic de la retallada de l'activitat de les plantes fotovoltaiques que es desprèn de les anàlisis i de les preses de posició que han posat de manifest diverses associacions professionals, agràries, energètiques i industrials arran de la decisió del Ministeri d'Indústria d'introduir mesures retroactivas.155 instal·lacions afectades pel Reial decret llei 14/2010, una sensible majoria correspon a col·lectius socioeconòmics molt disseminats en tot el territori nacional·le majoria correspon a col·lectius socioeconòmics molt disseminats en tot el territori nacional. Particularment en aquelles comunitats autònomes en què la tecnologia solar fotovoltaica s'ha convertit en un clar vector d'inversió, creixement econòmic i desenvolupament social. Aquest és el cas de Castella-la Manxa, Andalusia, Extremadura, Castella i Lleó, Canàries, Comunitat Valenciana, Comunitat Foral de Navarra i Aragó. "Com que els dos terços de les instal lacions fotovoltaiques existents estan en mans de particulars, de famílies, hi ha més de 200.000 persones directament afectades per la nova regulació que vol aprovar el Govern", assenyalen. La reacció popular que es desprèn de les aproximadament 10.000 cartes enviades al Congrés per productors i afins afectats per aquesta mesura, expressa, segons les tres associacions fotovoltaiques-AEF, ASIF i APPA-, la rellevància de les pèrdues econòmiques que podrien suposar per a l'economia d'aquests col·lectius l'aprovació per part del Congrés dels Diputats del Reial Decret-Llei 14/2010.

Foto: Mecasolar
Foto: Mecasolar.

Per això, van convocar als seus socis en dues assemblees extraordinàries, i aprovar recórrer les normes davant els tribunals. Així mateix, el sector fotovoltaic espanyol va demanar a la Junta de Portaveus del Congrés dels Diputats que, defensant la integritat i validesa de l'ordre constitucional espanyol, incloguessin la votació del RD-L 14/10 en l'ordre del dia de la sessió plenària dels 24 i 25 de gener, a fi que "pugui ser inequívocament rebutjat". Van advertir també que l'aprovació per part del Congrés dels Diputats del Reial decret llei 14/2010 "comportarà que els afectats presentin centenars de milers de recursos davant els tribunals fins que hi hagi sentència ferma. Atenent a la dilatada llista d'espera del Tribunal Suprem, d'uns tres anys per a aquest cas, poden acumular al voltant de 630.000 de recursos fins que es dicti sentència ". Un RD-L només pot ser recorregut directament pel president del Govern, el Defensor del Poble, 50 diputats, 50 senadors o pels governs i parlaments de les comunitats autònomes. No obstant això, els titulars de les més de 53.000 instal·lacions fotovoltaiques afectades pel RD-L 14/2010 poden acudir als tribunals per reclamar responsabilitat patrimonial a l'Administració.

El Comissari Europeu d'Energia, Günther Oettinger, va declarar que els canvis retroactius plantejats per Espanya "no són acceptables"

Malgrat les demandes de les associacions, el Congrés dels Diputats va aprovar el Reial Decret-Llei 14/10. No obstant, la majoria dels grups polítics de l'oposició que es van comprometre a reduir l'impacte negatiu de les decisions ministerials, sobretot mitjançant la iniciativa de CiU i PNB per incloure mesures pal·liatives, com esmenes, en la Llei d'economia sostenible, que es debatrà al Senat properament. AEF, ASIF i APPA demanen a tots els grups polítics "un exercici de responsabilitat que impedeixi la tendència imposada pel Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç de truncar l'aposta que va fer per l'energia solar fotovoltaica, fa només una mica més de tres anys, el mateix Govern socialista i que va conduir a situar a Espanya en un clar lideratge mundial del sector ".

A més, un dels cavalls de batalla del sector és la imatge que la indústria fotovoltaica espanyola dóna a l'exterior: "Només en un clima de sentit comú i d'autèntica justícia es podria evitar, en les pròximes setmanes, el descrèdit d'Espanya com a país complidor dels seus compromisos financers i jurídics nacionals i internacionals, que conduiria a les administracions al incalculable risc d'un procés de recursos administratius i denúncies, en l'àmbit nacional ia l'exterior, que atacaria les bases del principi d'equitat i rigor en el bon Govern dels estats ". Per això, les associacions fotovoltaiques apel·len als valors que defensa la Unió Europea: independència energètica, el desenvolupament sostenible, la racionalització del mix energètic, la seguretat jurídica, el futur blindat davant la incertesa regulatòria i l'ús racional de totes les energies. En aquest sentit, el Comissari Europeu d'Energia, Günther Oettinger, va fer recentment unes declaracions en les que assenyala que els canvis retroactius plantejats per Espanya no són acceptables, i que donen esperança a les denúncies que, des dels serveis legals de les associacions, es realitzaran davant la Comissió Europea per incompliment de la Directiva europea 2009/28/CE. Espanya havia d'haver transposat a la seva legislació al desembre la Directiva de renovables, cosa que no ha fet, i incomplirà els seus objectius d'energies netes per al 2010, tal com ha denunciat Günther Oettinger.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Electrónica

    03/09/2024

  • Newsletter Electrónica

    30/07/2024

Enllaços destacats

Matelec - IFEMA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis