Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Miles de inversores de fotovoltaica, afectados por las medidas retroactivas del Gobierno
La inestabilitat regulatòria es constata amb el quart RD sobre fotovoltaica en els últims quatre anys

Milers d'inversors de fotovoltaica, afectats per les mesures retroactives del Govern

APPA , Associació de Productors d'Energies Renovables28/12/2010

28 desembre 2010

La tramitació d'una nova legislació sobre fotovoltaica, la quarta en quatre anys, introdueix mesures de caràcter retroactiu que afecten la viabilitat dels projectes existents, modificant els seus ingressos. En comptes de fer complir les lleis existents, perseguint el frau o executant avals, s'opta des del Ministeri per legislar de manera retroactiva per a afectar a totes les instal·lacions. D'aquesta manera, la immensa majoria de plantes en funcionament, que van complir rigorosament la legislació vigent, veuran compromesa la seva viabilitat econòmica. L'Associació de Productors d'Energies Renovables-APPA denunciarà davant els tribunals espanyols i europeus totes les mesures retroactives recollides en la nova regulació, així com l'incompliment de la directiva europea de renovables.
Després del RD 661/2007, el RD 1578/2008 i el RD 1565/2010, tots ells textos que han regulat en els últims anys la tecnologia fotovoltaica, el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç continua la seva estratègia de persecució implacable amb el únic objectiu d'acabar amb el sector fotovoltaic. L'última legislació aprovada pel Ministeri d'Indústria ataca directament no a les noves instal·lacions, el desenvolupament ja s'ha paralitzat gairebé de forma completa, sinó a les ja existents. En un exercici de clara retroactivitat reguladora es pretén retallar els ingressos de les plantes en funcionament, comprometent clarament la seva viabilitat econòmica i portant directament a la ruïna a milers d'inversors d'aquest país.

Nefasta imatge per als inversors

L'inexplicable aferrissadament del ministre d'Indústria amb la tecnologia fotovoltaica condueix inexorablement el sector a la ruïna, sense importar la imatge que s'està donant als mercats internacionals en un moment summament delicat per a l'economia espanyola, necessitada més que mai de la confiança dels mercats. El text del Govern no només aprofundeix en la ja denunciada inseguretat jurídica, completant el quart Reial decret en només quatre anys, sinó que envia un nefast missatge als inversors tant espanyols com estrangers en regular de manera retroactiva, atacant els ingressos que la legislació garantia en el moment d'instal lació de les plantes. Segons una enquesta de Opinion Research Business, la retallada retroactiu de les primes fotovoltaiques incrementarà el conjunt del deute sobirà espanyol en gairebé 4.000 milions d'euros.
L'espectacular reducció de costos que ha experimentat la tecnologia fotovoltaica en els últims anys fa que la retribució de les plantes futures s'hagi d'adaptar a la realitat del mercat. No obstant això, les inversions efectuades en el passat es van realitzar en funció dels costos existents llavors i una modificació de la retribució fixada en el seu moment, sobre la qual es van efectuar els càlculs de rendibilitat, compromet greument la viabilitat econòmica arruïnant als inversors i amenaçant el futur del principal finançador dels projectes, la banca nacional.

Una regulació que no resoldrà problemes

Després d'haver destruït més de 14.000 llocs de treball en el sector fotovoltaic durant l'any 2009 (Estudi de l'Impacte macroeconòmic de les Energies Renovables a l'Economia a Espanya el 2009 de Deloitte) a causa de la paralització que va provocar el RD 1578/2008, la nova regulació apunta a la línia de flotació de les plantes existents. No obstant això, aquesta decisió, que compromet seriosament la imatge del nostre país, no resoldrà cap dels problemes del sistema elèctric. L'elecció de la fotovoltaica com a boc expiatori no impedirà les futures pujades del rebut de la llum, ja que el petroli i el gas segueixen a l'alça. El dèficit de tarifa, la relació amb les primes percebudes per les renovables és clarament dubtosa en veure les dades amb perspectiva, també seguirà augmentant a causa de les ajudes aprovades per al carbó i els cicles combinats.
Imagen
Les subhastes CESUR, motiu últim de la pujada del rebut de la llum, s'han qualificat de "inflacionistes" per la Comissió Nacional d'Energia i el president de la Comissió Nacional de la Competència ha titllat d '"escàndol" el sistema de formació de preus . Curiosament, el preu màxim del mercat de futurs passa sempre en les proximitats de la subhasta. Una setmana després de la subhasta el preu de compra s'havia reduït en un 5%.
Espanya menysprea les renovables i aposta pel carbó i el gas, perpetuant un model d'alta dependència energètica de les importacions

Contundent resposta del sector

Davant d'aquesta regulació, que constitueix un claríssim exemple de legislació retroactiva, APPA denunciarà davant els tribunals totes les mesures que atemptin contra els ingressos de les plantes en funcionament de forma retroactiva. El dany que produirà la regulació a milers d'inversors ia les entitats financeres, que es trobaran amb un deute impossible de tornar, no serà ignorat per l'associació. La inseguretat jurídica que introdueix la irrupció de mesures retroactives aprofundirà en la desconfiança que està produint la gestió, absolutament erràtica, que està duent a terme el ministre Sebastián.
La Directiva europea 2009/28/CE, d'energies renovables, obliga els governs a eliminar les barreres regulatòries que impedeixin el desenvolupament de les renovables ia establir un marc regulador estable per les energies netes. El flagrant incompliment d'aquesta Directiva, així com la no transposició de la mateixa a la legislació espanyola, serà denunciat per part d'APPA davant els tribunals europeus.
El Ministeri d'Indústria no només actua a contracorrent de la legislació europea sinó que incompleix la seva pròpia paraula pel que fa a la seva aposta per les renovables amb una total incoherència, rebaixant els objectius de fotovoltaica per al 2020 un 50% sobre el que va aprovar el RD 1578 / 2008 (la quota passa de 500 MW a 280 MW a l'any), quan fa només dues setmanes abans proclamava a Cancún un increment de la reducció d'emissions fins al 30%. Reduir les emissions reduint els objectius de renovables és impossible i irracional.

La sentència de mort del sector fotovoltaic nacional

Es compleixen els pitjors auguris per al sector: reducció de tarifa, reducció d'objectiu, reducció d'hores i retroactivitat. El mercat de renovables que avui s'està destruint, difícilment es recuperarà en el futur. La introducció de mesures retroactives es llança sobre la fotovoltaica com, anteriorment, es va fer amb el preregistre, experimentant sobre aquesta tecnologia mesures que acaben afectant a la resta.
El menyspreu del Ministeri d'Indústria per l'energia fotovoltaica, identificada com la tecnologia de futur pels principals organismes internacionals, posa en evidència el Govern a nivell internacional: Espanya menysprea les renovables i aposta pel carbó i el gas, perpetuant un model d'altíssima dependència energètica de les importacions, el que deixarà el nostre sistema a mercè de l'evolució dels preus dels hidrocarburs que marcaran les pujades del rebut de la llum i el dèficit de tarifa en el futur.

Empreses o entitats relacionades

Asociación de Productores de Energías Renovables

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Electrónica

    03/09/2024

  • Newsletter Electrónica

    30/07/2024

Enllaços destacats

Matelec - IFEMA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis