Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La oportunidad de las energías renovables

L'oportunitat de les energies renovables

José María González Vélez, president de l'Associació de Productors d'Energies Renovables - APPA06/09/2010

6 setembre 2010

Imagen

En el debat energètic que durant els darrers mesos s'ha dut a terme, i que s'intensificarà en el que queda d'any, són moltes les dades que s'ofereixen als ciutadans i que, de vegades, poden fer-los perdre la perspectiva del veritable problema . Els atacs que ha patit el sector de les energies renovables, mai vistos excepte en activitats que freguen clarament la il·legalitat, donen una idea dels poderosos interessos existents i de la importància de les decisions que avui prenguem. L' Associació de Productors d'Energies Renovables-APPA- ha vist, des de la seva creació el 1987, com les energies netes han passat d'un caràcter gairebé testimonial a la importància que actualment tenen. Precisament aquesta importància que van guanyant les energies renovables en el nostre mix de generació les fan ara objectiu dels atacs de les tecnologies tradicionals en reduir la demanda energètica i, per tant, la quota de mercat dels combustibles fòssils.

Espanya no té recursos energètics propis més enllà dels renovables. La dependència energètica de les importacions ronda el 90%

Espanya no té recursos energètics propis més enllà dels renovables. El petroli, el gas natural, i fins i tot el carbó o l'urani, s'han de comprar a l'estranger. La dependència energètica de les importacions ronda el 90%. Això fa a la nostra economia especialment vulnerable. Els vaivens del petroli es tradueixen instantàniament a totes les nostres activitats econòmiques causa de la nostra alta dependència.

Quan veus interessades, el negoci són els combustibles fòssils ja sigui en forma de petroli, gas o carbó, donen unes xifres aclaparadores a l'opinió pública de quant ens costaran les energies renovables en les pròximes dècades s'obliden de dues coses.

El primer oblit és a dir quant costarà l'alternativa. Si decidim incomplir els objectius acordats amb Brussel per al 2020 d'un 22,7% d'energies renovables en el consum final brut d'energia-el que serà més d'un 40% de l'electricitat-hem de saber també els costos de l'energia fòssil. Cap de les grans empreses interessades a aturar les renovables i perpetuar una dependència energètica nefasta per a la nostra economia està disposada a assegurar el preu del gas o del petroli a vint anys vista. Que facin els números, que avaluïn els seus costos (tots), i després que comparin.

El segon oblit, i no és menys important que el primer, és comparar els costos de les renovables amb els seus beneficis. L'anàlisi interna del sector, no només comparant-lo amb les energies fòssils, també cal fer-ho. Les energies renovables costen tants milions l'any, però ... què aporten? Amb les dades de 2008, últims oficials dels tancaments de les empreses, la consultora Deloitte va dur a terme per APPA aquest estudi i les dades són aclaparadores. Enfront dels 2.605.000 d'euros de primes rebudes pel sector el 2008, es van evitar importacions de combustibles fòssils per valor de 2.725 milions i emissions de GEH per valor de 499 milions. Només aquest any les energies renovables van reduir el preu en el mercat majorista a 4.919.000 d'euros. Les energies renovables, malgrat el que pretenen fer-nos creure, no són cares per a Espanya.

Si Espanya perd ara el tren de les renovables no podrà tornar a agafar-lo i serà una cosa que haurem de lamentar durant molts anys

El Pla d'Acció Nacional d'Energies Renovables, document que marcarà l'evolució de les energies netes a Espanya fins a l'any 2020, ha 'oblidat' en la seva versió definitiva molts epígrafs que recollia l'esborrany, prèviament publicat pel Ministeri d'Indústria. S'ha 'oblidat' assenyalar com les energies renovables contribueixen a disminuir la dependència energètica, a desenvolupar una tecnologia pròpia competitiva internacionalment, a disminuir les emissions de GEH, a moderar el preu de l'electricitat, a reduir el dèficit comercial espanyol, a reduir el atur ... arguments tots ells presents en l'esborrany, on també es planteja el problema de l'esgotament i encariment dels combustibles fòssils. Tots aquests arguments han desaparegut en la versió definitiva del document, donat un clar senyal de cap a on es dirigeix el Ministeri d'Indústria en matèria energètica.

A nivell internacional, la Unió Europea no està sola en la seva aposta per les energies netes. Estats Units, Xina, Índia, ... totes les grans economies del planeta són conscients de quina serà la situació energètica global en les pròximes dècades i decideixen preses posicions. A Espanya, per desgràcia, la posició de privilegi que teníem l'estem perdent ràpidament. Si el nostre país perd ara el tren de les renovables no podrà tornar a agafar-lo i serà una cosa que haurem de lamentar durant molts anys.

Empreses o entitats relacionades

Asociación de Productores de Energías Renovables

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Electrónica

    30/07/2024

  • Newsletter Electrónica

    23/07/2024

Enllaços destacats

Matelec - IFEMA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis