Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Bioclimatización: una nueva forma de climatizar
Una alternativa natural que aconsegueix rebaixar les temperatures mantenint la qualitat de l'aire

Bioclimatització: una nova forma de climatitzar

Font: Associació Bioclimàtica ABEC / IDAE - Institut per a la diversificació i l'estalvi d' energia26/04/2010

26 d'abril de 2010

En la societat actual augmenta la demanda de confort. I una condició imprescindible per assolir-és el confort tèrmic. En els mesos d'estiu s'aconsegueix en el 95% dels casos amb la instal lació d'aire condicionat. Però té una contrapartida: un elevat consum elèctric. El canvi climàtic, que eleva progressivament les temperatures globals, agreuja encara més la situació. Tots els fòrums d'experts internacionals apunten cap a una única solució: l'eficàcia energètica, és a dir, aconseguir el mateix benestar amb una reducció significativa del consum.
Imagen

En aquesta línia la bioclimatització es presenta com una alternativa, encara bastant desconeguda, per a la climatització a l'estiu. Es basa en l'estudi de la naturalesa i la forma que aquesta aconsegueix rebaixar les temperatures mantenint la qualitat de l'aire.

L'escalfament global

És importat tenir en compte tot el que comporta el terme d'escalfament global, cada vegada més utilitzat. L'acumulació de gasos resultants de l'activitat humana (indústries, vehicles, centrals, etc.), I especialment del diòxid de carboni, impedeixen que la radiació que la terra rep el sol i que retorna reflectida, travessi l'atmosfera: és l'efecte hivernacle .

L'augment de les temperatures comporta una major demanda de climatització. Però el sistema convencional, l'aire condicionat, suposa un increment brutal en el consum elèctric. La generació d'aquesta immensa quantitat d'energia elèctrica es fa en centrals que alliberen tones de diòxid de carboni a l'atmosfera empitjorant el problema. En conclusió: la refrigeració de l'aire per compressió, la base de l'aire condicionat convencional, resulta un sistema car i contaminant.

En resum: el desenvolupament industrial provoca grans concentracions de diòxid de carboni que porta a l'efecte hivernacle amb el consegüent escalfament global causant el canvi climàtic que porta a una major demanda de climatització, generant així més concentració de diòxid de carboni, etc. I la bioclimatització pot ajudar a trencar aquest cercle viciós.

L'aire condicionat, el sistema més generalitzat

Els estius cada vegada més llargs i càlids han disparat la demanda d'aire condicionat. És fàcil d'instal lar i de preu assequible. Però contribueix a l'escalfament del planeta.

No obstant això, el confort tèrmic és essencial per al benestar dels ocupants d'un edifici, ja sigui per a ús residencial, d'oci o professional. Diversos estudis mostren que el confort tèrmic es manté dins d'uns paràmetres que van de 19 a 27 ° C de temperatura i de 20 al 70% d'humitat relativa. I cal recordar que en el confort tèrmic intervenen cinc elements bàsics: temperatura, humitat de l'aire, moviment de l'aire, naturalesa de l'activitat i tipus de roba.

L'aire condicionat convencional actua modificant la temperatura i la humitat. Però l'aire en moviment al evaporar la suor sobre la nostra pell produeix una sensació tèrmica que pot ser d'un parell de graus en nivells de velocitat no molestos.

D'altra banda, cal apuntar que un dels problemes principals que planteja l'aire condicionat convencional és l'elevat consum elèctric. A Espanya s'estima que el 11% del consum d'electricitat està associat a l'ús de l'aire condicionat en llars i en el sector serveis. I, a més, per aconseguir baixar la temperatura d'una sala ha de tenir les portes i finestres tancades impedint la renovació de l'aire.

Un altre inconvenient és la gran demanda de potència elèctrica que produeix l'aire condicionat a determinades hores-origen de talls de subministrament elèctric-. A més, la major part dels equips d'aire condicionat estan basats en un sistema de comprensió mecànica de condensació per aire, menys eficients que la condensació per aigua. En ple estiu treballen en condicions extremes demandant un consum enorme d'energia.

L'ús excessiu de l'aire condicionat contribueix encara més a l'escalfament global pel seu alt índex de consum elèctric. Foto: Svilen Mileva...
L'ús excessiu de l'aire condicionat contribueix encara més a l'escalfament global pel seu alt índex de consum elèctric. Foto: Svilen Mileva.

Preguntes amb resposta

Què temperatures es poden obtenir amb la bioclimatització?

El bioclimatizador actua sobre l'aire en circulació que absorbeix de l'exterior i introdueix en l'habitatge desplaçant l'aire calent de l'interior. Aquestes formes alternatives de climatitzar varia segons les condicions climatològiques. No altera totalment el cicle de temperatures diari sinó que l'adapta a temperatures de confort. Entre l'efecte refrigerant l'aigua i la sensació tèrmica refrescant de l'aire s'aconsegueixen salts tèrmics de més de 12 ° C.

¿Augmenta el consum d'aigua?

El consum d'aigua que necessita el Bioclimatizador durant un dia de funcionament és d'uns 150 litres. Per fer-nos millor la idea, n'hi ha prou saber que està al nivell d'un rentaplats de consum eficient i per sota d'una banyera mig plena (200 litres).

En un habitatge adossada de 150 metres quadrats l'estalvi en electricitat pot ser aproximadament de 900 euros l'any, evitant la generació de 560 quilos de diòxid de carboni.

Breezer Sèrie ICON, un bioclimatizador basat en el sistema de climatització adiabàtica
Breezer Sèrie ICON, un bioclimatizador basat en el sistema de climatització adiabàtica.

Baix manteniment i pocs errors

En els equips de bioclimatització hi ha poques peces mecàniques, el que implica un risc baix de produir errors. El manteniment dels filtres i els distribuïdors d'aigua és molt senzill.

La instal lació no té complexitat, independentment de l'aplicació. Els bioclimatizadores, lleugers per la seva estructura polimèrica, no solen requerir un suport de fixació especial i es subjecten únicament mitjançant el conducte. A part d'això, només es necessita una presa d'aigua i una font d'energia elèctrica, no requerirà canonades de refrigerant addicionals.

La bioclimatització és una solució ideal per a un ampli ventall d'aplicacions domèstiques, comercials i industrials.

En especial està preparat per resoldre problemes de calor en ambients que es beneficien d'un flux constant d'aire fresc i fred, per a llocs on es generi calor o fum, zones que necessiten l'evacuació d'aire contaminat procedent del procés de fabricació. En definitiva per aconseguir un ambient sa, fresc i saludable per als treballadors.

Algunes de les aplicacions no domèstiques són:

  • Magatzems
  • Aplicacions residencials
  • Clubs, bars i restaurants
  • Cuines industrials
  • Esdeveniments a l'exterior
  • Fàbriques, indústries i naus
  • Hangars i tallers
  • Bugaderies industrials
  • Supermercats
  • Torres bioclimàtiques
Equips Breezer instal·lats en una fàbrica del sector de l'automoció
Equips Breezer instal·lats en una fàbrica del sector de l'automoció.

També és la millor solució per a la indústria tèxtil, d'arts gràfiques, fornera, etc. que requereix una petita humitat addicional.

A més, aplicant la bioclimatització en naus industrials l'estrès tèrmic s'elimina completament i es generen unes condicions de treball d'acord amb la normativa laboral que regeix la Llei de Prevenció i Riscos Laborals vigent i s'aconsegueix disminuir l'accidentalitat. A més, millorant les condicions de treball s'augmenta sensiblement la productivitat.

¿Què diferencia els sistemes?

Bioclimatizadores Aire condicionat convencional
Introdueix 100% aire exterior Recircula el mateix aire
Les finestres i portes poden estar obertes Les finestres i portes han de romandre tancades
Manté un nivell adequat d'humitat. Ventilació: elimina fums, olors i aire viciat Resseca l'aire, de manera que pot resultar perjudicial per a la salut. Recircula l'aire de l'estada, que conté olors, fums, àcars, etc.
Millora el rendiment quan més calor fa a l'exterior Redueix la capacitat de refredar quan més calor exterior fa
Cost de funcionament reduït Cost de funcionament superior
Climatització com la naturalesa Utilitza gas refrigerant

Empreses o entitats relacionades

Instituto para La Diversificación y Ahorro de La Energía

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Electrónica

    30/07/2024

  • Newsletter Electrónica

    23/07/2024

Enllaços destacats

Matelec - IFEMA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis