Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a España no cumplirá sus objetivos de renovables para 2010
Segons un informe de la Comissió Europea i les pròpies dades del Ministeri d'Indústria

Espanya no complirà els seus objectius de renovables per al 2010

Associació de Productors d'Energies Renovables ( Appa )23/09/2009

23 setembre 2009

L'Associació de Productors d'Energies Renovables (Appa) coincideix amb la conclusió del 'Informe d'avanç sobre l'energia procedent de fonts renovables' elaborat per la Comissió Europea en què Europa i, per descomptat, Espanya no van a complir els seus objectius en matèria de renovables per al 2010, almenys que es faci un esforç en el seu desenvolupament molt més gran del realitzat fins ara. El tancament del registre de preassignació per tecnologies com l'eòlica o la termosolar en haver cobert els seus objectius particulars o la limitació mitjançant quotes de producció a la fotovoltaica contrasten fortament amb el retard que pateix Espanya en els seus objectius globals d'energies renovables.

Segons recull l'informe, les principals raons per el lent progrés de les energies renovables a Europa són la inestabilitat dels marcs de suport, la incertesa generada per la complexitat de la tramitació administrativa i l'opacitat de la connexió a xarxa. Aquesta valoració és compartida plenament per Appa per al cas espanyol, una situació que l'Associació ha vingut denunciant al llarg dels últims anys.

La lentitud de l'evolució del mix energètic espanyol cap a les renovables té diverses causes. No obstant això, Appa entén que són les barreres no econòmiques les principals culpables d'aquesta lent evolució de les renovables. Al desenvolupament del sector no ajuda, tot el contrari, el recentment aprovat RDL 6 / 2009 que afegeix moltíssima més burocràcia a un sector amb una ja molt alta complexitat administrativa. Aquest decret, denunciat per Appa i altres cinc associacions empresarials, llança més incertesa al sector i podria tenir el mateix efecte per a la resta de tecnologies renovables que ha tingut el RD 1578/2008 per a la fotovoltaica i que ha portat a la paralització de les dues terceres parts del sector.

Espanya, estancada en l'objectiu d'energia primària

En el cas particular d'Espanya, les dades analitzades per l'informe donen un creixement anual del percentatge de renovables sobre energia primària proper a l'estancament, el que està d'acord amb les dades manejades pel Ministeri d'Indústria. Segons les dades del Ministeri el percentatge d'energies renovables sobre el total d'energia primària el 2003 era del 6,8% i, el 2008, només va representar el 7,6%. Vuit dècimes percentuals en cinc anys, quan el nostre objectiu és assolir el 12% el 2010, impliquen que els objectius fixats per Europa i reflectits en el Pla d'Energies Renovables 2005-2010 no es compliran.

Evolució del percentatge sobre energia primària i l'evolució lineal a l'objectiu
Evolució del percentatge sobre energia primària i l'evolució lineal a l'objectiu.

Les dades que presenta ara la Comissió no són complets, ja que es refereixen a 2006 i no inclouen els corresponents a l'objectiu del 12% de consum de renovables per a 2010. No obstant això, analitzant les dades actualitzades, Espanya roman estancada en l'objectiu de consum d'energia primària d'origen renovable que el 2003 era el 6,8% i el 2008 només ha avançat al 7,6%. Aquest augment de vuit dècimes en cinc anys, suposa que el 2010 serà impossible que Espanya arribi al 12% com estableix la Directiva 2001/77/CE. El motiu d'aquesta lenta evolució s'ha de buscar en la manca de solucions a les barreres no econòmiques que frenen el desenvolupament de les renovables, tal com assenyala l'informe.

Finalment, assenyalar que l'incompliment de l'actual Directiva de 2001 és tan evident que no és d'estranyar que la nova Directiva, ja oficial, torni a insistir en la inestabilitat del marc regulador i en els aspectes que representen incoherències importants de la política energètica i de la voluntat dels governs. En el cas del Govern espanyol, per l'Associació de Productors d'Energies Renovables, és palesa la manca d'una política energètica estable, al mateix temps que demana a les autoritats energètiques espanyoles que reconeguin públicament i valorin les externalitats de les energies renovables.

La transposició de les directives europees, clau per al desenvolupament de les renovables

La Comissió Europea va publicar el passat 24 d'abril, a través d'una Comunicació al Consell i Parlament Europeu, el seu informe que, amb caràcter biennal, avalua l'avanç sobre l'energia procedent de fonts renovables i que té per objecte presentar els progressos realitzats pels 27 estats membres en el compliment dels objectius de les dues directives, la 2001/77/CE de renovables i la 2003/30/CE de biocarburants, i del Pla d'Acció de la Biomassa, aprovat el 2005. Encara que l'Informe és concloent, només fa servir dades al tancament de 2006. En el cas d'Espanya, Appa coincideix igualment amb l'informe en què tots els avenços que s'han fet al nostre país sobre el marc de desenvolupament de les renovables han estat deguts, en gran part, a l'obligació de transposar al nostre ordenament jurídic les directives aprovades per la Unió Europea.

Els avenços efectuats en el nostre país no han estat suficients, ni en el percentatge de generació elèctrica ni en la porció d'energia primària

Els avenços efectuats en el nostre país no han estat suficients, ni en el percentatge de generació elèctrica ni en la porció d'energia primària, ja que el progrés d'Espanya fins a 2006 queda per sota de la mitjana UE-27. Per la Comissió, són les barreres no econòmiques les que expliquen l'incompliment de la Directiva de renovables. Espanya és, després d'Itàlia, el país al qual la Comissió més procediments d'infracció ha obert.

L'objectiu de generació d'electricitat de l'actual Directiva per a la UE és del 21% el 2010. El 2006 es va aconseguir el 15,7 enfront del 14,5 del 2004 i la previsió és que, al ritme actual d'implantació, l'objectiu del 21% no s'aconseguirà el 2010. Amb dades referides 2006, només Alemanya i Hongria han assolit l'objectiu. Alemanya, Holanda, Irlanda, Itàlia, Eslovàquia i Portugal, han incrementat la seva quota en més de dos punts i la resta s'han estancat o, fins i tot, retrocedit.

Dades normalitzats d'Eurostat 2006 i objectius per al 2010
Dades normalitzats d'Eurostat 2006 i objectius per al 2010.

Empreses o entitats relacionades

Asociación de Productores de Energías Renovables

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Electrónica

    30/07/2024

  • Newsletter Electrónica

    23/07/2024

Enllaços destacats

Matelec - IFEMA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis