Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Seguridad en el uso de maquinaria forestal y espacios verdes
L'interès pel tema augmenta al mateix temps que augmenta la professionalització en el sector

Seguretat en l'ús de maquinària forestal i espais verds

Ignacio Ruiz Abad, secretari general de Ansemat20/03/2009

20 març 2009

Coincidint amb l'última edició de Saver, des de l'Associació Nacional de Maquinària Agropecuària, Forestal i Espais Verds ( Ansemat ), es va voler prestar una especial atenció al tema de la seguretat. En les següents línies es desgranen els aspectes més importants referits a la seguretat, garanties i ús adequat de maquinària destinada a treballs forestals, de jardineria i altres àrees verdes.

Tipologia de l'usuari

Quan parlem de mecanització del medi agrícola hi ha moltes vegades que deixem de banda un ampli sector de la mecanització al qual podríem identificar dins del medi rural i fins i tot del medi urbà i periurbà. Estem parlant de la mecanització dels treballs forestals: boscos i masses forestals, jardineria, espais verds, municipalitats, etc.

En aquest sentit seria interessant destacar el creixent augment d'aquest sector, tant en l'àmbit professional com també, i d'una manera molt interessant, del segment del hobby. Per què diferenciem a professionals i altres usuaris? La raó és senzilla. Des d'un punt de vista d'utilització existeixen màquines i productes destinats a usuaris professionals la grandària, prestacions i potència no s'ajusta a petits treballs de jardins familiars.

D'altra banda tenim a usuaris esporàdics, que podríem anomenar "de cap de setmana", la demanda es basa, sobretot, en la relació senzillesa-preu, potser deixant de banda qualitat o fins i tot utilitat. En aquest cas també poden influir molt les "modes" o els consells i imitació d'altres usuaris propers.

S'ha de diferenciar quan es parla de seguretat per a professionals o de seguretat per a aficionats
S'ha de diferenciar quan es parla de seguretat per a professionals o de seguretat per a aficionats.

Seguretat en l'ús de maquinària forestal, de jardineria i altres espais verds

Moltes vegades, més de les que creiem, tenim a les nostres mans màquines capaces de tallar, llescar, estellar, picar o triturar trossos de fusta o grans troncs. Però no només pensem en motoserres, desbrossadores, picadores o trituradores, els elements de tall d'un tallagespa van units a motors amb altíssimes potències o fins i tot l'ús de productes fitosanitaris sense un control adequat poden derivar en problemes per a l'usuari.

L'ús inadequat, sense la formació vàlida o, com passa en la majoria de la ocasions, sense ni tan sols haver llegit el manual d'instruccions deriva en problemes de seguretat en el treball. Per a la màquina és el mateix ser utilitzada per un motoserrista professional amb anys d'experiència que per un pare de família al jardí de casa seva. La serra mecànica talla el que posis a l'abast de la seva espasa.

Què podem fer per reduir riscos? Des del punt de vista de l'usuari professional, hem de tenir en compte que aquest ha de trobar-qualificat per l'ús d'aquesta màquina, i no només això, sinó que ha de conèixer a fons l'ús de la mateixa.

La màquina ha de realitzar el treball per al qual ha estat destinada d'acord amb les especificacions del fabricant

L'experiència és un grau però no per conèixer com funciona qualsevol màquina, fins i tot sense haver-se reciclat amb el temps. A més ha de tenir en compte que la màquina ha de realitzar el treball per al qual ha estat destinada d'acord amb les especificacions del fabricant, comptant a més amb tots els elements de seguretat i resguards que vénen de sèrie a la màquina. Si traiem alguns ja estem cometent un error potser per excés de confiança. Per a l'usuari de hobby o no professional el que destacaríem seria l'ús de l'eina més important: el sentit comú. L'excés de confiança, també en aquest cas, fa que l'usuari, habitualment amb una reduïda experiència, no tingui en compte la seva pròpia seguretat ni la d'aquells que es troben al seu voltant. És habitual realitzar tasques amb maquinària destinada a aquests menesters sense la vestimenta o calçats adequats (fins i tot amb absència d'ells), o comptant amb la presència a la zona de treball d'altres persones, fins i tot nens.

De qui és responsabilitat la seguretat?

La seguretat podríem emmarcar-la en un doble principi, d'una banda el disseny adequat de la maquinària i d'altra banda l'ús adequat i responsable de la mateixa. Es tracta d'un tema que afecta per igual a fabricants i usuaris. No obstant això es tracta de fet amb fronteres difícils de definir perquè no solem entendre fins on arriba la responsabilitat de cada un. Per part dels fabricants l'usuari té una gran responsabilitat en la seguretat i per part de l'usuari, són els fabricants (als quals se'ls sol exigir tota la responsabilitat en cas d'accident), els que han de tenir tota la cura. En aquest doble punt de vista des del qual s'observa el tema de la seguretat, els fabricants, treballen, des de la fase del disseny, tenint en compte complexes, àmplies i difícils regulacions que han de complir fins arribar a la comercialització dels seus productes.

Els fabricants han de complir amb una doble regulació depenent del tipus de maquinària que comercialitzin, ja sigui aquesta portàtil o sigui considerada com a vehicle. En el primer dels casos observen des de la fase de disseny la legislació de seguretat i higiene laboral. En el segon cas, les màquines considerades com a vehicles, també haurien de prendre en compte la legislació viària tenint en compte els riscos que comporta el trànsit d'aquest tipus de vehicles per la via pública. En definitiva, si l'usuari no compleix amb el seu paper, difícilment es pot aconseguir les cotes màximes de seguretat en l'ús d'aquest tipus de maquinària.

Els fabricants han de complir amb una doble regulació depenent del tipus de maquinària que comercialitzin...
Els fabricants han de complir amb una doble regulació depenent del tipus de maquinària que comercialitzin, ja sigui aquesta portàtil o sigui considerada com a vehicle. Foto: Steve Woods.

Un treball que persegueix màquines segures

Quins passos o tasques fan que el meu producte sigui segur? Com ja avançàvem, el fabricants han de complir amb una extensa legislació on sovint poden arribar a confondre's alguns termes com homologació i certificació. Si parlem d'homologació es refereix essencialment a vehicles i el tràmit busca que un organisme homologador, un laboratori especialitzat, determini que aquest vehicle té els requisits exigits per les diverses legislacions per desenvolupar el treball per al qual està destinat, complint essencialment amb la legislació viària .

El laboratori o organisme homologador és el que a partir d'aquest moment té la responsabilitat sobre les característiques del vehicle, en haver aprovat les especificacions presentades de la màquina per a la que expedeix l'homologació. El fabricant treballa per al compliment de la legislació vigent i el homologador aprova aquest disseny. Dins d'aquesta homologació podríem distingir dues possibilitats, d'una banda l'homologació europea, CE, necessària per a tractors de jardineria, vehicles multiús o carregadors. La resta de màquines destinades a aquest tipus de treballs de jardineria i àrees verdes poden disposar d'una homologació nacional, amb la circumstància que només es poden comercialitzar en el país on han estat homologades.

Els fabricants en base al seu coneixement sobre la capacitat i manteniment de la màquina poden arribar a la autocertificació

Aquesta homologació nacional depèn dels laboratoris nacionals, que a més ha de comptar amb l'aprovació del Ministeri d'Indústria que homologa la màquina, eximint de responsabilitat al fabricant. Aquesta aprovació exigeix una certificació periòdica sobre el manteniment i estat d'utilització de la màquina, realitzada per mitjà de laboratoris específics, com les estacions ITV. Com avançàvem hi ha altres mitjans per arribar a la determinació de la competència de seguretat d'una màquina, en aquest cas pel que fa a la seguretat laboral. Els fabricants en base al seu coneixement sobre la capacitat i manteniment de la màquina poden arribar a la autocertificació. Aquest instrument permet que siguin els propis fabricants els que certifiquin aquesta màquina és segura, sempre que es destini als usos que el propi fabricant ha especificat en el manual d'instruccions.

Aquesta capacitat de certificació es basa en el treball de prevenció intrínseca que es porta a terme des de la fase de disseny que tracta d'evitar els riscos que puguin derivar de l'ús normal o per al qual està destinada la màquina. Per a això es dissenyen mesures de protecció, faldons, proteccions, etc., Que s'afegirien a l'observança dels assaigs de seguretat que realitzen organismes especialitzats en l'àmbit de la normalització.

Legislació i normalització

Quin tipus de legislació recull els detalls que han de complir els fabricants a l'hora de dissenyar i comercialitzar la seva maquinària?. Hi ha diverses normes, algunes generals i altres específiques. Entre les normes generals tenim la "Directiva màquines", en l'àmbit de la legislació laboral de seguretat i higiene en el treball, que presenta l'elenc de riscos que han d'evitar els fabricants des de la fase de disseny. Per a això es proveeixen dels resguards i proteccions adequats sobre els mecanismes, el motor o peces mòbils que tingui la màquina. En l'àmbit específic de la maquinària forestal i de jardineria les màquines que presenten més dificultat en aquest sentit són les destinades al seu ús amb fusta, tall, estelladora o trituradores. Des del punt de vista del disseny dels treballs més difícils per adequar la seguretat de la maquinària tenen a veure amb la reducció del soroll i la vibració. Aquest tipus de riscos associats a l'ús de maquinària, sobretot portàtil, es troben específicament legislats i impedeixen l'ús continuat d'aquest tipus de màquines durant llargs períodes de temps, en el cas de treballadors manuals.

La normalització seria l'eina de què disposa el fabricant per aplicar la legislació vigent en cada cas particular

A part de la normativa general també s'han de prendre en compte una altra sèrie de normes que reuneixen les especificacions i requisits necessaris en cada tipus de màquina. La normalització seria l'eina de què disposa el fabricant per aplicar la legislació vigent en cada cas particular. En l'actualitat existeixen dos organismes fonamentals en l'àmbit de la normalització. D'una banda l'Organisme Internacional de Normalització, ISO, i per un altre el Comitè Europeu de Normalització, CEN. Per evitar confrontacions no desitjades entre normes d'àmbit europeu o internacional existeix l'Acord de Viena que harmonitza les normes ISO o CEN, al que uniríem el treball del CTN 68, per evitar conflictes o la duplicitat de documents.

Com s'elaboren les normes?. El primer que caldria destacar al voltant de la normalització és que resulta un treball difícil en què cal tenir en compte múltiples possibilitats, tipus de màquines o assajos realitzats. El segon aspecte important és que, a més, cal reunir tota aquesta informació en una sola norma, el caràcter sigui vàlid per a tots els fabricants. El mètode de treball dut a terme es revela, per tant, difícil ja que es porta a terme per mitjà de múltiples comitès de treball específics. En els mateixos, primer es porta a terme un estudi del que es pretén legislar, per després realitzar un esborrany que es vota i sobre el qual els membres del comitè realitzen comentaris i legacions. El temps transcorregut en tot el procés s'estima en una mitjana de 18 mesos fins a la seva publicació. Malgrat el llarg procés aquest treball té certs avantatges com el comptar amb experts per a cada un dels camps en què es legisla. Això permet establir un camí d'aplicació específic i directe, per al fabricant, reduint els seus costos de fabricació ja que es troba inclòs en el procés d'aprovació. Les empreses poden realitzar comentaris, exposicions i proposta sobre les normes presentades podent arribar a adequar als seus interessos o territoris on comercialitzen els seus productes. Els inconvenients estan precisament en la participació d'un elevat grup de gent, el que pot retardar el treball. També els interessos globals poden derivar en conflictes en l'aplicació en diversos territoris o regions, arribant fins i tot a produir canvis en els processos de producció.

Hi ha un principi d'acord per part del fabricant pel que l'equip s'ajusta a la descripció realitzada pel venedor
Hi ha un principi d'acord per part del fabricant pel que l'equip s'ajusta a la descripció realitzada pel venedor.

Garantia

Com hem pogut comprovar no només el treball dels fabricants, sinó, a més, un complex entramat legislatiu vetlla per la seguretat en l'ús de la maquinària, ja sigui agrícola o, com en aquest cas hem especificat, forestal, de jardineria i espais verds . Potser ens faltaria un aspecte més relacionat íntimament amb aquest tema de la seguretat i seria el de la garantia. La relació entre els dos aspectes és senzilla i es basa en la recerca del responsable a qui dirigir-nos en cas que existís qualsevol tipus de problema derivat de l'ús de la maquinària.

Si tractéssim d'identificar el responsable hauríem dirigir les nostres preguntes al fabricant del producte o, en el cas de països on es trobi l'importador, el representant autoritzat, que no és altra persona que l'empresa o filial que comercialitza aquests productes. Si parléssim sobre seguretat, la garantia vindrà determinada pel tipus de comprador i l'ús que es farà de l'equip que s'ha venut o comprat. Hi ha un principi d'acord per part del fabricant pel que l'equip s'ajusta a la descripció realitzada pel venedor, és a dir no hi ha possibilitat d'engany respecte a les característiques i propietats del producte. El producte, en relació amb les seves característiques, ha de ser apte per als usos previstos pel fabricant, però, a més, també ha de ser possible la seva utilització per a altres usos per part del consumidor, sempre informant prèviament al fabricant o venedor perquè aquest li aconselli sobre l'ús que pot o no pot fer. També ha de tenir en compte la qualitat i prestacions de la màquina i que aquestes s'ajustin al que s'esperava o mostrat.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Nacional de Maquinaria Agropecuaria, Forestal y de Espacios Verdes

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades