Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El sector forestal hace frente a la crisis con proyectos de innovación y desarrollo sectorial
La Plataforma Tecnològica Forestal Espanyola va presentar el balanç 2008 i la seva estratègia per al proper bienni

El sector forestal fa front a la crisi amb projectes d'innovació i desenvolupament sectorial

Redacció Interempreses23/12/2008

23 desembre 2008

La Plataforma Tecnològica Forestal Espanyola , instrument per a la innovació i el desenvolupament sectorial promogut per la Comissió Europea, en què participen més de 60 associacions, confederacions, instituts tecnològics, universitats, col·legis professionals, empreses i administracions espanyoles van presentar el balanç de les seves activitats en 2008 i els plans d'actuació per als pròxims anys. Davant l'actual crisi, la Plataforma suposa per a les empreses del sector una excepcional oportunitat d'innovació i desenvolupament en cooperació amb altres empreses i centres tecnològics líders a Europa.

La Plataforma promou i coordina polítiques de recerca i desenvolupament que garanteixin l'increment de la competitivitat del sector en el marc del desenvolupament sostenible, mitjançant l'impuls d'un major nombre de projectes d'R + D i la transferència dels seus resultats a les empreses. Les indústries que integren la Plataforma (indústria de base forestal, d'aprofitaments forestals, fusta, moble, fusteria i construcció, cel lulosa, paper, cartró, embalatge, impressió i de l'energia renovable basada en biomassa, entre d'altres) facturen a Espanya 54.768, 8 milions d'euros anuals i proporcionen ocupació directa a 439.499 persones.

Projectes a curt i llarg termini

Entre els nombrosos projectes desenvolupats en el marc de l'Agenda Estratègica de Recerca de la Plataforma al llarg de l'any passat poden esmentar les investigacions sobre la percepció del valor social dels boscos (ETSEA-UPV) o la detecció automàtica d'incendis forestals aplicant la espectrometria òptica (Radiotrans), els projectes viure amb fusta, construir amb fusta i transportar amb fusta (Confemadera), les plantes de cogeneració de petita potència alimentades amb biomassa (Guascor Bioenergia) i l'aprofitament de biomassa a Castella i Lleó (UPM); el programa Prolipapel per a l'optimització del reciclatge de paper, etc.

Entre les línies estratègiques prioritàries per als pròxims dos anys destaquen el desenvolupament de productes innovadors i processos industrials intel ligents Entre les línies estratègiques prioritàries propostes per 2009-2010 destaquen el desenvolupament de productes innovadors (embalatge funcional, biorefineria de la fusta, productes químics verds, una nova generació de compostos ...) i processos industrials intel ligents (reducció del consum energètic, major rendiment de les matèries primeres, tecnologies per a l'impuls del rendiment calorífic i energètic ...), reforçar la disponibilitat i l'ús de la biomassa forestal per productes i energia, gestió forestal sostenible (adaptació del bosc al canvi climàtic ...), etc.
En els últims anys s'estan multiplicant els projectes entre les diferents plataformes tecnològiques forestals de tot Europa...
En els últims anys s'estan multiplicant els projectes entre les diferents plataformes tecnològiques forestals de tot Europa.

Impulsar la societat del coneixement i la innovació

Les Plataformes Tecnològiques són instruments potenciats per la Comissió Europea per impulsar la societat del coneixement i la innovació. El seu objectiu és abordar els problemes estratègics de cada sector i construir per a Europa un futur de creixement sostenible, basat en la innovació i el desenvolupament tecnològic.

Actualment estan en funcionament 35 plataformes sectorials europees, i més de 40 plataformes sectorials espanyoles, liderades per la indústria, que reuneixen a tots els stakeholders o parts interessades. La seva missió consisteix a definir la visió de futur del sector, establir l'Agenda Estratègica de Recerca, promoure programes i projectes de recerca i possibles consorcis i identificar les línies de finançament, difonent els resultats de la recerca

Les indústries forestals i els propietaris forestals europeus van posar en marxa el 2004 la Plataforma Tecnològica Forestal i de Indústries Derivades (PTF), mobilitzant als stakeholders, clau en un sector que es caracteritza per una llarga cadena de valor des de l'arbre al consumidor. Actualment la PTF és una de les més visibles i actives.

La Plataforma desenvolupar una visió conjunta europea i una agenda estratègica de recerca, en un procés en què van participar més de 700 organitzacions i més de 1.000 experts, i va establir una xarxa de Nodes en 25 països europeus.

Plataforma Tecnològica Forestal Espanyola

En el marc de constitució de plataformes tecnològiques, al març de 2005, es va constituir la Plataforma Tecnològica Forestal Espanyola, que té ja més de seixanta membres, entre els quals hi ha associacions, confederacions, instituts tecnològics, universitats, col·legis professionals, empreses i administracions . Els seus treballs s'han centrat en la difusió de la iniciativa a través d'una pàgina web, butlletins, esdeveniments ... i en la redacció de la versió espanyola de l'Agenda de Recerca. Una Agenda que actua com el motor forestal en aspectes clau com l'adequat balanç de les funcions del bosc, l'increment de la disponibilitat de fusta, el lideratge en la producció d'energia renovable, la major generació de valor afegit, les solucions innovadores per a la substitució dels materials no renovables, el desenvolupament de productes químics verdes o l'exploració de tecnologies emergents.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades