Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Soria y Segovia acogen una jornada sobre la agricultura de conservación y el ahorro de energía
L'esdeveniment, organitzat pel Eren i l'IDAE, amb la col·laboració de AEAC-SV, va comptar amb la participació de més de 500 agricultors castellà lleonesos

Soria i Segòvia acullen una jornada sobre l'agricultura de conservació i l'estalvi d'energia

Redacció Interempreses22/10/2008

22 octubre 2008

Soria i Segòvia han estat els llocs escollits per l'Ens Regional de l'Energia (Eren) i l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi de l'Energia (Idae) per organitzar sengles jornades de camp sobre Agricultura de Conservació i Estalvi d'Energia, en les que ha col·laborat l'Associació Espanyola d'Agricultura de Conservació-Sòls Vius (AEAC-SV) i les associacions Soriana i Segoviana d'Agricultura de Conservació.
Amb l'agricultura de conservació es pot reduir el consum de combustible al voltant d'un 50 per cent
Amb l'agricultura de conservació es pot reduir el consum de combustible al voltant d'un 50 per cent.
Més de 500 agricultors castellà lleonesos han acudit a les jornades, que es van celebrar el passat 18 de setembre a la finca Corral Nou, situada a la localitat soriana de la Milana, i el 23 de setembre a la Finca El LLano, situada a la localitat segoviana d'Escobar de Polendos. Un dels aspectes més destacats de les jornades va ser el poder comprovar en camp els importants estalvis energètics que s'aconsegueixen aplicant tècniques agrícoles més sostenibles i rendibles, com la sembra directa. Per exemple, només en combustible, es redueix el consum al voltant d'un 50 per cent, el que pot suposar un estalvi de 70 euros per hectàrea en una rotació de cultius típica del camp castellà leonés.Las jornades van finalitzar amb una demostració d'equips i entrades per a sembra directa de les empreses New Holland, Agroqualitá, John Deere, Kuhn - Metes, Julio Gil, Solà, Casimiro, Pita i Prosanzcu, que va incloure la demostració de sembradores, polvoritzadors i tractors que estalvien combustible i són energèticament eficients. Ambdues jornades van comptar amb tres estacions temàtiques, que van versar sobre maquinària, estalvi d'energia i regulació d'equips; rotacions en agricultura de conservació (rendibilitat econòmica i energètica), i control de males herbes i ús eficient de fitosanitaris.

Estacions temàtiques

• Maquinària, estalvi d'energia i regulació d'equips

Els ponents d'aquesta estació van ser Francisco Márquez García (Departament d'Enginyeria Rural de la Universitat de Còrdova i tècnic de l'AEAC-SV), José Cañero López i Alfonso Guillén, ambdós del Departament d'Enginyeria Rural de la Universitat de Còrdova, que van explicar com la sembra directa requereix d'una maquinària específica per a la seva aplicació. Així, s'utilitzen sembradores més pesades que poden ser ben de reixes, molt semblants a les convencionals, però amb major nombre de fileres de braços, o de discos, que giren i tallen el rostoll gràcies a diversos elements de tall.

D'altra banda, l'estació temàtica es va centrar en l'estalvi d'energia des del punt de vista del correcte funcionament de la maquinària d'aplicació de productes fitosanitaris. En aquest sentit, es va presentar un protocol de manteniment i calibratge de màquines que inclou les determinacions i assaigs especificats en les normes europees de protecció ambiental, EN 12761-2:2001, per polvoritzadors hidràulics (barres), i EN 12761-3:2001, per polvoritzadors hidropneumàtics (atomitzadors).

• Rotacions en Agricultura de Conservació

Aquesta estació va ser desenvolupada a Sòria per Jesús Martínez Aragó, President de la Cooperativa Mare de Déu L'Antiga (Fonts de Valdepero, Palència) i a Segòvia per Aurora Barret Sacristán, Investigadora de l'Institut Tecnològic Agrari de Castella i Lleó (ITACyL).

Aragó va presentar la Cooperativa La nostra Senyora L'Antiga, situada a Palència, i va explicar les rotacions utilitzades a la zona, incloent una anàlisi de rendibilitat de les mateixes i explicant els avantatges i inconvenients trobats en l'aplicació pràctica d'aquestes tècniques i com són perfectament viables.

Per la seva banda, Aurora Barret va explicar que la producció de cultius en secà al Centre-Nord d'Espanya és baixa i inestable degut principalment al fet que la precipitació durant els cicles vegetatius dels cultius és limitada, la seva distribució és irregular i l'evaporació és alta. El clima, semiàrid és el principal factor limitant de la producció agrícola d'aquestes zones. A més, els sòls en aquestes zones presenten un contingut baix en matèria orgànica i l'estructura dels mateixos és per tant fràgil. A més, va analitzar des del punt de vista econòmic i energètic l'efecte dels sistemes de conreu i de les rotacions de cultiu.

• Control de males herbes i ús eficient de fitosanitaris

El ponent d'aquesta estació en ambdues ocasions va ser Antonio Valera Gil, Dr Enginyer Agrònom de la companyia Valenzuela i CIA, SA, que va parlar del maneig integral de les males herbes, que comença amb la identificació de les mateixes per així poder definir una estratègia de control depenent de la seva capacitat d'infestació, germinació de les llavors, cicle de vida, etc.

L'adopció de mesures apropiades per al control són molt variades. S'ha de tenir en compte mesures preventives, com són l'ús de llavors lliures de males herbes, de bona qualitat i alt poder germinatiu que ens asseguri una ràpida cobertura del sòl. Evitar en el possible el femer i el pasturatge ja que el bestiar és una font d'infestació. El seguiment de les poblacions i el seu control abans que arribin a ser un problema. D'altra banda, una mesura molt efectiva és la rotació de cultius, que ens permet la utilització de diferents herbicides amb maneres d'acció completament diferents que milloren el control i més redueixen significativament el risc d'aparició d'herbes resistents.
Les jornades van mostrar els importants estalvis energètics que s'aconsegueixen aplicant tècniques agrícoles més sostenibles i rendibles...
Les jornades van mostrar els importants estalvis energètics que s'aconsegueixen aplicant tècniques agrícoles més sostenibles i rendibles.
Estalvi en energia i costos

Emilio González Sánchez, director de l'AEAC-SV, va repassar durant les jornades els beneficis de l'agricultura de conservació, que no només es centren en l'estalvi energètic i de costos per a l'agricultor, sinó que s'estenen a aspectes tan importants com la lluita contra l'erosió, el millor aprofitament de l'aigua en el terreny, l'augment de la fertilitat natural del sòl, la millora de la qualitat de les aigües i la reducció d'emissions de CO2.

"Castella i Lleó és el bressol on va néixer la sembra directa a Espanya però, per desgràcia, és una de les comunitats autònomes que encara no preveu ajudes agroambientals a favor d'aquestes tècniques", va recordar González. Per això, el director de l'associació va demanar als responsables de l'Administració autonòmica que potenciïn aquestes tècniques de futur.

Casimiro desplega les seves ales a La Milana

A la jornada, l'empresa lleidatana Casimiro Màquines desplegar les ales del polvoritzador Casimiro Jacta. El nou model, guiat per satèl lit, presenta una amplada estès de 24 metres en diverses altures. A més, compta amb el sistema d'aire Vortex Jacta, capaç de polvoritzar fins i tot amb els braços en la posició més alta.

"No s'ha de perdre's aquestes jornades. No deixa de sorprendre'm veure les diferents màquines treballant en el seu medi, el camp ", va afirmar al seu terme Casimiro Martínez, Administrador Gerent de Casimiro Màquines. "Cal felicitar a l'associació AEAC-SV perquè ha ofert una posada en escena excel lent", ha conclòs.

Polvoritzador Casimiro Jacta
Polvoritzador Casimiro Jacta.

Empreses o entitats relacionades

CNH Maquinaria Spain, S.A. - New Holland AG0
Instituto para La Diversificación y Ahorro de La Energía

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades