Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a ¿Hay futuro para los productores de biocombustibles de primera generación?
El III Congrés Biofuel Summit & Expo, celebrat a Madrid entre el 22 i el 24 d'abril, deixa una visió pessimista

Hi ha futur per als productors de biocombustibles de primera generació?

Ricard Arís04/06/2008

4 juny 2008

Els organitzadors del Biofuel Summit & Expo de Madrid van vaticinar un futur incert per al sector de biocomustibles de primera generació. Aquest sector es va negar a participar en el III Congrés Summit, deixant la veu a productors de segona generació i ONG com Greenpeace.
Alguns dels ponents de III Congrés Biofuel Summit & Expo
Alguns dels ponents de III Congrés Biofuel Summit & Expo.

Les conclusions del III Biofuel Summit & Expo van deixar un trist panorama per als productors de biocarburants de primera generació. Aquest jove sector, segons els organitzadors, participa en un mercat que en aquest moment està ple de "turbulències" i el qual necessita una reestructuració, ja que "no sembla capaç de muntar una defensa organitzada dels seus propis interessos, pel que sembla condemnat a desaparèixer ". Aquesta frase i altres apareixen en una peculiar nota de premsa a la web del congrés (www.biofuelsummit.info), en què s'acusa als mitjans de comunicació d'una "perversa i absurda manipulació" i de ser "víctimes fàcils d'algunes parts interessades que volen fer creure als consumidors el sentit que els biocombustibles són ara el pitjor dels mals ". Les suposades parts interessades serien, segons la nota, "alguns productors de segona generació, que són justament els principals proveïdors d'energies (renovables) i alguns dels seus més estrets aliats".

Aquesta nota de premsa, d'altra banda, no explica per què el sector de biocombustibles és "el pitjor dels mals" per a la premsa (com podria ser el gran augment de preus que ha provocat en el sector alimentari) ni la raó per la qual cap productor de biocombustibles de primera generació ha volgut assistir al III Biofuel Summit, celebrat a Madrid.

En aquest congrés, van participar 30 ponents, alguns dels quals van defensar, realitzant una anàlisi en profunditat, que l'augment de preus alimentaris no està relacionat amb els biocombustibles, postura que manté també l'organització del Summit. No van opinar el mateix representants de Greenpeace, també presents, que afirmen que no hauria d'incentivar l'ús del biofuel "mentre no es demostri que no van a causar la degradació de grans forests, com la de Amazònia, i mentre no garanteixin una reducció d'emissions que ara no està assegurada ".

Polèmica sobre l'augment del preu dels aliments

Tot i que des de l'organització del Biofuel Summit acusen els mitjans de presentar una "diarrea de notícies" contra els biocombustibles, són organitzacions poc sospitoses com l'ONU, l'FMI, l'OCDE, el Banc Mundial o la FAO les que més han criticat i posat en dubte la viabilitat d'aquest tipus de carburants.

A la Unió Europea i als Estats Units, tot i aquestes veus discordants, es mantenen les subvencions als biocarburants. Mentre el President Bush ha afirmat que aquests tipus de combustibles "només són responsables del 15 per cent de la inflació en els aliments", la comissària d'Agricultura, Mariann Fischer, ha declarat que "l'efecte és veritablement limitat sobre els preus dels aliments ". Fischer també ha recordat que "usats correctament, són una arma davant els problemes derivats de la manca d'oferta energètica i la lluita contra el canvi climàtic".

Des de l'Associació de Productors d'Energies Renovables (APPA), s'afirma que "els biocarburants són l'única alternativa disponible per començar a substituir el petroli en el transport, que produeix el 25 per cent dels gasos d'efecte hivernacle".

Tot i això, des d'Intermón Oxfam s'assegura que l'oli de palma s'ha encarit un 37 per cent, el blat de moro, un 60, i la soja, un 30 per cent, tots ells a causa dels biocombustibles. El cas de l'arròs és diferent, com també sostenen els organitzadors del Biofuel Summit, ja que, tot i que també ha afectat a la seva cotització, depèn més de factors com els climatològics o de població. Responsables del Biofuel Summit han volgut expressar que no hi ha relació entre el biofuel i l'augment dels preus, ja que "aquests no es produeixen a partir d'arròs, i que per a la producció dels mateixos tampoc no s'utilitzen arrossars".

Assistents al congrés, celebrat a Madrid entre el 22 i el 24 d'abril
Assistents al congrés, celebrat a Madrid entre el 22 i el 24 d'abril.

Noves edicions del Biofuel Summit

El III Biofuel Summit & Expo, tot i no comptar amb cap productor de biocombustibles de primera generació a Madrid, si va comptar representants d'empreses, entitats i ONG com la CNE, Ecofys, Unilever, Greenpeace, l'Anfac, la Confederació de Cooperatives Agràries, CLH o el Idae.

En la seva exposició, va comptar amb estands d'empreses i consultores com B & T Enegy Consulting, Carburol, Ecofys, ED & F MAN, Flottweg, Intertek o R-Energy.

Després de passar el 2007 per Madrid i el 2008 per Sant Petersburg i de nou Madrid, se celebrarà a Buenos Aires la quarta edició del Biofuel Summit, entre el 22 i el 24 d'octubre del proper any.

Els organitzadors esperen que el Mercosur-European Summit & Expo per Biomassa i Biocombustibles sostenibles sigui la primera iniciativa professional intercontinental que ofereixi grans oportunitats a la indústria dels biocombustibles d'Europa i Amèrica del Sud per establir contactes i relacions de negoci sostenibles.

En aquesta nova edició del Biofuel Summit, s'abordaran temes com la producció i gestió de matèries primeres, els nous recursos, l'augment dels rendiments o les tecnologies de conversió, en la seva primera jornada. La segona jornada estarà centrada en la conversió i s'analitzaran les millores tecnològiques i les noves tecnologies usades per a aquesta. La tercera i última jornada estarà dedicada a l'optimització de motors i combustibles per aconseguir un millor control en les emissions, la compatibilitat, el barrejat, l'ús de combustibles, l'emmagatzematge i transport i la monitorització dels processos. El dia abans a la celebració de Summit, el 21 d'agost, se celebrarà el II Taller pràctic sobre Certificació de Biocombustibles Sostenibles, amb l'objectiu d'atendre la necessitat d'integrar els estàndards de sostenibilitat a tota la cadena de qualitat de biocombustibles.

Empreses o entitats relacionades

Asociación de Productores de Energías Renovables
Asociación Española de Fabricantes de Automóviles y Camiones
Instituto para La Diversificación y Ahorro de La Energía

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Electrónica

    30/07/2024

  • Newsletter Electrónica

    23/07/2024

Enllaços destacats

Matelec - IFEMA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis