Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Las renovables denuncian “la estrategia del Gobierno para acabar con el sector”

Les renovables sofriran en 2014 una retallada de més de 3.400 milions d'euros sobre els ingressos previstos

Les renovables denuncien “l'estratègia del Govern per acabar amb el sector”

Ruth Roig Rocher24/02/2014

Les associacions de renovables d'àmbit estatal, Anpier, Appa, Protermosolar i Unef  s'han reunit a Madrid per denunciar que la proposta d'Ordre de paràmetres retributius i el Reial decret sobre renovables, d'imminent aprovació, culmina "l'estratègia contra el sector de les energies renovables iniciada pel Govern gens més arribar al poder". Segons denuncien, "el seu primer Reial decret-llei ha estat encaminat a aniquilar al sector renovable. El Govern ha demostrat una total falta de visió de futur doncs no ha presentat una reforma en profunditat del sistema elèctric i s'ha limitat a engegar mesures merament recaptatòries, que recauen fonamentalment sobre les energies renovables i els consumidors".

Tots els ponents durant la seva exposició en el Saló d'Actes de l'Associació de la Premsa

Tots els ponents durant la seva exposició en el Saló d'Actes de l'Associació de la Premsa.

En l'Associació de la Premsa de Madrid s'han donat cita alguns dels representants de les energies renovables a Espanya. José Miguel Villarig, president de l'Associació de Productors d'Energies Renovables-Appa; José Donoso, director general d'Unef; Miguel Ángel Martínez-Aroca president d'Anpier; Luis Crespo, secretari general de Protermosolar; Manuel García, president d'Appa Biomassa; i Santiago Gómez, president d'Appa Eòlica. Tots ells han denunciat l'atac del Govern en el que ells denominen "un maltractament a les renovables”, segons paraules de Villarig. “Recriminem al Govern que no hagi fet un diagnòstic real i que estigui menyspreant a les renovables. Si no canvien les coses es va a fallir fortament aquest sector”.

Segons s'indicava en la roda de premsa, la citada Ordre és un document confús de més d'1.500 pàgines que afegeix més incertesa a un sector amb "una regulació caòtica" i que és un exemple més de la improvisació amb la qual actua el Ministeri d'Indústria en un sector especialment castigat per la regulació del Govern. De no modificar-se l'Ordre en els seus termes actuals, les associacions de renovables recorreran aquesta normativa davant la Comissió Europea i davant totes les instàncies judicials, tant nacionals com a internacionals.

Edifici de l'Associació de la Premsa de Madrid

Edifici de l'Associació de la Premsa de Madrid.

Miguel Ángel Martínez-Aroca, president d'Anpier, ha declarat que “el nivell de serietat del PP és nul, ens han humiliat però que sàpiguen que això no els va a sortir gratis”. Durant la seva intervenció Martínez-Aroca va posar l'accent que “darrere de les retallades del Partit Popular hi ha famílies, 55.000, que avui dia es troben arruïnades, les quals van confiar en el que el pamflet de l'Idae de l'any 2006 els prometia, animant-los a invertir massivament en la indústria fotovoltaica”.

De la mateixa manera ha denunciat que el Tribunal Suprem es va pronunciar sobre aquest tema manifestant que aquestes famílies havien d'haver sabut que hi havia un risc regulatori. La situació és de tal magnitud que el mateix president d'Anpier, que representa a les famílies afectades, assegura que van a "promoure les mobilitzacions socials i acudirem a tots els tribunals competents tant d'Espanya com d'Europa”.

Tant Anpier, com Appa, Unef, i Termosolar denuncien la falta de transparència del Ministeri d'Indústria al no facilitar tota la informació sobre la qual es basen els càlculs de les retribucions que inclou la citada Ordre, la qual cosa provoca la indefensió dels diferents agents per fer les al·legacions pertinents a la CNMC. Igualment han criticat a aquelles empreses de renovables espanyoles que opten per treure fos la major part de les seves inversions en comptes de romandre a Espanya, ja que "la unió fa la força".

3.400 milions d'ingressos menys dels previstos

En el que a les renovables es refereix, l'ajust de les mesures dutes a terme des de 2011, juntament amb el contemplat en la proposta d'Ordre, reduirà els ingressos previstos pel sector per 2014 en més de 3.400 milions d'euros. Això, sense tenir en compte la reducció d'ingressos derivada de l'obligació de venda a tarifa regulada aplicada des de gener de 2013.

Intervenció de José Miguel Villarig, president de l'Associació de Productors d'Energies Renovables-Appa

Intervenció de José Miguel Villarig, president de l'Associació de Productors d'Energies Renovables-Appa.

Les associacions de renovables es pregunten "a quins interessos serveix un Govern que en el seu objectiu d'acabar amb l'anomenat dèficit de tarifa, i sota l'excusa de reduir el preu de l'electricitat, només ha vingut actuant contra les tecnologies del ja extint Règim Especial i, especialment, contra les energies renovables, les grans damnificades de la seva pretesa reforma energètica".

Malgrat les retallades de tot tipus aplicats a les renovables, el Govern ha estat incapaç d'atallar el dèficit de tarifa. Un dèficit que la CNMC xifra en 4.098 milions d'euros per 2013, sobre el qual el Règim Especial i les renovables no tenen responsabilitat alguna, ja que la seva retribució en el citat exercici ha estat 656 milions d'euros inferior a la prevista pel Ministeri.

‘Mercat elèctric’, cicles, nuclear i gran hidràulica

Segons denuncien les associacions de renovables, "sobre la base d'un diagnòstic equivocat, el Govern ha assumit com a seus els plantejaments dels lobbies elèctrics tradicionals, que el seu objectiu és treure del sistema elèctric tota la potència renovable possible per fer buit als seus infrautilizados cicles combinats de gas (en l'última dècada s'han instal·lat més de 27.000 MW, quan amb poc més de 6.000 MW hauria bastat per cobrir les necessitats del sistema elèctric). Els cicles combinats de gas han estat desenvolupats per lliure iniciativa empresarial i el seu cost d'inversió en un 40% està sent subvencionat i suportat pels consumidors elèctrics a través dels anomenats pagaments per capacitat".

Foto de grup amb els conferenciants

Foto de grup amb els conferenciants.

El Govern va identificar les cosines a les energies renovables com a principals causants del dèficit de tarifa i tota la seva política ha estat encaminada a retallar els seus ingressos mentre manté intactes molts dels privilegis de les elèctriques tradicionals. Així, ha acabat amb el Règim Especial però segueix sense escometre la reforma del mercat elèctric, la falta del qual de competència ha estat denunciada per la Comissió Europea i l'antiga CNE. Una falta de competència que segueix permetent una desproporcionada retribució en relació amb els seus costos de generació de tecnologies com la nuclear i la gran hidràulica, que incrementa la factura de l'electricitat i que finalment han de suportar empreses i particulars.

Les associacions de renovables demanen al Govern, una vegada més, que tregui dels costos del sistema partides que gens tenen a veure amb la generació elèctrica, com són els costos extrapeninsulares, els pagaments per interrumpibilidad, innecessaris en un sistema amb excés de capacitat com l'espanyol, i que, per la mateixa raó, suprimeixi els pagaments per capacitat a les elèctriques. Així mateix, requereixen a l'Executiu que, davant la falta de competència, servei del mercat elèctric a les esmentades tecnologies i siguin retribuïdes amb la mateixa rendibilitat ‘raonable’ aplicada a les tecnologies renovables.

Canvi de les regles del joc només per a uns

Anpier, Appa, Protermosolar i Unef, acusen que tota la normativa del Ministeri d'Indústria obeeix a una estratègia dissenyada per substituir la generació renovable per generació d'origen fòssil. Amb això, ha canviat els paràmetres sobre els quals es van fer les inversions, la qual cosa ha portat al sector una contínua inseguretat jurídica, amb mesures retroactives que han desembocat que Espanya sigui el país desenvolupat del món amb més litigis internacionals. José Donoso, director general d'Unef, ha declarat que “el PP està duent a terme una política orientada cap a la recaptació i que ara està improvisant sobre la marxa” i ha deixat clar han donat propostes i alternatives al Govern però no se'ls han donat aquesta possibilitat de diàleg. “900 milions a l'any ha perdut el nostre sector, la qual cosa és una retallada molt important”.

"Les renovables, tant empreses com a particulars, sabran ara i ‘gràcies’ a la proposta de retribució de l'Ordre, dissenyada sobre la base de l'anomenada rendibilitat raonable, si van encertar o no amb les inversions realitzades fa quatre, deu o més de vint anys. Alguns ja ho estan comprovant, doncs amb les normatives en curs ja han hagut de renegociar el finançament dels seus projectes amb els bancs i, moltes empreses i famílies, estan veient d'a prop la ruïna en comprovar com estan perdent el seu patrimoni", es denunciava en la roda de premsa.

Una vegada conclosa la roda de premsa es va passar a un torn de preguntes

Una vegada conclosa la roda de premsa es va passar a un torn de preguntes.

Les mesures del Govern per acabar amb el dèficit de tarifa s'han encebat amb el Règim Especial i especialment amb les energies renovables -úniques fonts de generació autòctones amb les quals explica el nostre país-, que han rebut un tracte discriminatori en relació amb altres agents del sector elèctric. Un exemple més és la recent proposta d'Ordre de Peatges, que confirma les retallades retroactives a les renovables i, per contra, manté i en la majoria dels casos incrementa, la retribució de la resta de costos regulats, alguna cosa inexplicable en la situació econòmica actual. A manera d'exemple, la proposta d'Ordre de Peatges preveu incrementar per 2014 un 30% la retribució a l'Operador del Sistema (REE) i un 8% la de l'Operador del Mercat (Omie), alguna cosa totalment inadmissible en l'escenari econòmic actual.

"De no modificar la seva estratègia, el Govern acabarà definitivament amb un sector rendible per a Espanya, tant ambiental com econòmicament", conclouen les associacions. Un sector que va arribar a superar els 137.000 ocupacions i que en 2012 ja havia perdut més de 23.000. En el període 2005-2012, les renovables van reduir la balança energètica espanyola en més 15.300 milions i van evitar emissions contaminants per valor de 3.100 milions d'euros. En aquests anys, les energies renovables van estalviar als consumidors més de 32.500 milions al mercat elèctric.

Empreses o entitats relacionades

Asociación de Productores de Energías Renovables
Asociación Española para la Promoción de la Industria Termosolar

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades