Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Las renovables denuncian la campaña de las grandes eléctricas en la UE para mantener sus beneficios a costa de hundir el sector

Les renovables denuncien la campanya de les grans elèctriques en la UE per mantenir els seus beneficis a costa d'enfonsar el sector

22/10/2013

22 d'octubre de 2013

Les renovables tornen a denunciar la campanya de les elèctriques d'identificar dèficit de tarifa amb cosines a les renovables. Segons els informes de la CNE, el 41 % del dèficit de tarifa prové de l'anomenat dèficit exdavant, és a dir, el dèficit en el qual ja se sap que es va a incórrer a l'inici de l'any però que els governs decideixen no corregir per no sofrir desgast polític. El 31% prové de la desviació de preus del pool, el 5% de la desviació de costos extrapeninsulares i el 22% del règim especial, inclosa la cogeneració. El fet és que en el període 2000-2008 el dèficit de tarifa va ser 8.000 milions d'euros major que les cosines a les renovables.

Les associacions del sector renovable lamenten que les grans elèctriques vulguin solucionar el problema del dèficit de tarifa eliminant únicament certs costos que afecten completament al sector renovable, especialment a les tecnologies solars, i que advoquin en el si de la Unió Europea per l'adopció de mesures que no respecten el principi de seguretat jurídica, com demanar la setmana passada “detenir o reduir dràsticament” les retribucions a les renovables. Així mateix, consideren inacceptable que un directiu d'una empresa elèctrica, que precisament porta anys percebent primeres renovables, qüestioni que es mantingui a Espanya l'aposta per determinades tecnologies renovables i insinuï que si se suspengués la producció d'energia amb alguna d'elles la llum baixaria. Més increïble és que el sector tradicional qüestioni amb aquesta proposta la seguretat jurídica que tant reclama quan defensa les seves inversions.

Les grans elèctriques i els seus principals executius demanen treure del mercat a tecnologies que no controlen, com les solars, en lloc d'assumir els seus errors de planificació que els ha portat a la instal·lació desaforada de centrals de gas de cicle combinat, que estan ocioses i tracten de rendibilitzar costi el que costi. En total des de l'any 2001 han instal·lat més de 27.000 MW, alguns d'ells en plena crisi econòmica. Ho justifiquen com a suport a les renovables quan l'Agència Internacional de l'Energia xifra la necessitat d'un 1 MW de potència ferma per cada 5 MW instal·lats de renovables no gestionables. El que no diuen les elèctriques és que els cicles de gas han rebut subvencions com a incentius a la inversió, que és el que són els eufemísticamente denominats pagaments per capacitat, pel 40% de la inversió. Les subvencions rebudes pels cicles de gas només des de 2007 a 2012 han superat els 3.500 milions d'euros.

El sector de les energies renovables espanyol demana la retirada del parlament de la Llei del Sector Elèctric i un Pacte d'Estat sobre l'energia que afronti una veritable reforma energètica a llarg termini i que garanteixi la seguretat jurídica al nostre país. Així mateix, està obert al diàleg amb tots els sectors implicats, tant per proposar mesures que permetin resoldre el problema del dèficit com per contribuir a la creació d'un mix energètic sostenible i equilibrat que es tradueixi en un estalvi de costos per al consumidor. En qualsevol cas, tal període de diàleg hauria d'anar acompanyat d'una auditoria independent i profunda de l'actual sistema elèctric.

Associacions signatàries: Acluxega, Aebig, Agaen, AifocI, Anpier, Apuee, Avaesen, Donostia Sustapena, Protermosolar, Solartys, Unef, Unió per la Biomassa, Urwatt, Appa.

Empreses o entitats relacionades

Asociación de Productores de Energías Renovables

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Electrónica

    30/07/2024

  • Newsletter Electrónica

    23/07/2024

Enllaços destacats

Matelec - IFEMA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis