Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La Plataforma por el Autoconsumo reclama una regulación del balance neto justa y beneficiosa para los consumidores
El balanç net permetria sobreviure a bona part del sector renovable

La Plataforma per l'Autoconsumo reclama una regulació del balanç net justa i beneficiosa per als consumidors

Ruth Roig Rocher01/07/2013

El 26 de juny en la madrilenya calli Príncep de Vergara, 74, a la seu de Secorbe, La Plataforma per a l'impuls de la Generació Distribuïda i l'Autoconsumo Energètic, ha reclamat que la propera regulació d'autoconsumo amb balanç net sigui justa, de manera que realment beneficiï als consumidors, en permetre'ls estalviar en la seva factura energètica i augmentar la seva competitivitat. El desenvolupament d'un mercat de generació distribuïda, lligat a l'estalvi i l'eficiència, crearia ocupació, fomentaria el desenvolupament tecnològic, ajudaria a aconseguir els objectius ambientals, evitaria importacions energètiques… I permetria la supervivència de bona part del sector renovable, particularment el relacionat amb les energies fotovoltaica i la minieólica.

D'esquerra a dreta: Pedro Gil, d'Aifoc; José Donoso, d'Unef; Sergio Pomer, de Fenie; Ignacio Prats, de Sercobe i Jaume Magarit, d'Appa...

D'esquerra a dreta: Pedro Gil, d'Aifoc; José Donoso, d'Unef; Sergio Pomer, de Fenie; Ignacio Prats, de Sercobe i Jaume Magarit, d'Appa.

El Govern ha anunciat que el proper paquet de mesures de la reforma energètica en curs inclourà la normativa de l'autoconsumo amb balanç net, una modalitat d'estalvi i eficiència energètica amb nombrosos avantatges per als consumidors i per al conjunt del país, l'èxit del qual depèn del tipus de regulació que se li apliqui.

Fa dos anys (Reial decret 1699/2011) es va contemplar la possibilitat d'instal·lar-se un sistema de generació i autoconsumir la pròpia electricitat instantàniament, sense que s'hagi desenvolupat el reglament en tot aquest temps.

Davant l'inevitable avanç tecnològic, es van realitzar algunes instal·lacions pioneres, però la deficient reglamentació ha impedit que l'incipient comprat desenvolupi el seu potencial. L'anunciada propera regulació del balanç net ,que acumula més d'un any de retard, hauria d'unificar, aclarir i completar les normes existents, així com establir unes regles per a l'intercanvi d'energia amb el sistema elèctric que siguin justes per als consumidors i beneficioses per a l'interès general.

José Donoso i Sergio Pomer conversant amb els assistents a la roda de premsa

José Donoso i Sergio Pomer conversant amb els assistents a la roda de premsa.

La Plataforma per a l'Impuls de la Generació Distribuïda i l'Autoconsumo Energètic està formada per l'Associació Empresarial Eòlica (AEE), l'Associació Espanyola de Fabricants de Béns d'Equip (Sercobe), l'Associació d'Instal·ladors Fotovoltaics sobre Coberta (Aifoc), l'Associació de Productors d'Energies Renovables (Appa), la Federació Nacional d'Empresaris d'Instal·lacions Elèctriques i Telecomunicacions d'Espanya (Fenie) i la Unió Espanyola Fotovoltaica (Unef). La Plataforma també compta amb la participació d'organitzacions com Cener, Ciemat, Fundació Renovables, Geenpeace, IDAE, OCU, SEU i WWF.

Durant la roda de premsa els conferenciants van ser: Pedro Gil, d'Aifoc, José Donoso, d'Unef, Ignacio Pradas de Sercobe, Sergio Pomar de Fenie i Jaume Magarit d'Appa.

D'esquerra a dreta: Pedro Gil, d'Aifoc; José Donoso, d'Unef; Sergio Pomer, de Fenie; Ignacio Prats, de Sercobe

D'esquerra a dreta: Pedro Gil, d'Aifoc; José Donoso, d'Unef; Sergio Pomer, de Fenie; Ignacio Prats, de Sercobe.

El model de la Plataforma

Al novembre de 2011 es va iniciar la tramitació d'un reial decret sobre balanç net, que ja ha rebut el preceptiu dictamen de la Comissió Nacional d'Energia. Aquest era conforme amb els punts defensats per la Plataforma, per la qual cosa creiem que el reial decret hauria de contemplar els següents punts:

  • La grandària dels sistemes d'autoconsumo ha de ser conforme amb la potència contractada pel consumidor. En l'actualitat hi ha un límit màxim de 100 quilowatts que impedeix la seva aplicació en nombroses branques industrials i explotacions agràries, negant-los la millora de la seva competitivitat.
  • S'ha d'autoritzar l'autoconsumo compartit, de manera que diversos consumidors puguin beneficiar-se d'una mateixa instal·lació, com ocorreria en una comunitat de veïns o un polígon industrial. Es podria establir limitacions perquè s'apliqués a un únic ben immoble o a la referència cadastral dels diferents punts de subministrament.
  • S'ha de permetre que el titular de la instal·lació i el de la superfície on aquesta se situa siguin diferents, a fi de permetre models de negoci propis de les empreses de serveis energètics i evitar que les rigidices contractuals impedeixin artificialment la introducció d'una major competència en el sistema elèctric.
  • L'autoconsumo instantani ha d'estar exempt del pagament de peatges per l'accés a les xarxes, ja que no s'estan usant, mentre que l'intercanvi d'energia propi del balanç net només ha d'abonar els peatges que li corresponguin per l'ús efectiu de les mateixes (en el seu entorn més circumdant de la subestació).
  • Per buidar qualsevol dubte sobre el ritme d'incorporació al sistema elèctric de les instal·lacions d'autoconsumo amb balanç net, la Plataforma proposa l'establiment de contingents anuals: 200 megavats el primer any, 300 megavats el segon, i 400 megavats el tercer i següents, amb la possibilitat d'adaptar-los en funció de l'evolució del mercat.
  • Les tramitacions administratives haurien de reduir-se al mínim necessari, evitant el retard dels projectes i els sobrecostes derivats.
Durant la conferència

Durant la conferència.

José Donoso va manifestar el seu pensament que “la nova mesura del govern no va a ser per produir, sinó per dissuadir” Al mateix temps que assegurava que “la nostra tecnologia és la més afectada” La preocupació per les noves mesures del govern són palpables i es tem que si no canviem el rumb “es va a eradicar el sector nacional i el futur ho faran els que vengen de fora…”

Sergio Pomer va admetre que “el diàleg és nul amb l'administració central”. “A la tecnologia no se li pot posar barreres”. “Pretenem sobreviure al mercat nacional i solament trobem traves i falta d'enteniment” Va exposar José Donoso.

Pedro Gil, d'Aifoc

Pedro Gil, d'Aifoc.

“Els costos fixos són una bogeria”

Així de clar ho va dir Pedro Gil, defensant al ciutadà i qualificant de “bogeria” els costos fixos, igual que adjudicar peatges a la xarxa, sent traves en la llibertat dels espanyols. Va mostrar el seu interès al fet que “s'hauria de generar més energia per la xarxa i el famós dèficit es veuria reduït”. Convençut que “aquest nou reglament cercena la llibertat de les persones, alhora que ataca a les classes més baixes i el turisme”.

Ignacio Prada va analitzar la situació arribant al convenciment que “es mata la inversió amb tanta restricció administrativa.

Impacte socioeconòmic molt positiu

Amb el model proposat per la Plataforma, la incidència de l'autoconsumo amb balanç net sobre el sistema elèctric seria mínima: després de cinc anys d'implantació, no s'aconseguiria a cobrir el 1% de la demanda elèctrica del país.

No obstant això, durant aquests cinc anys s'hauria avançat en la consecució dels objectius espanyols de renovables a 2020 i els usuaris del sistema d'autoconsumo no percebrien cosines per l'energia generada i, a més, s'haurien obtingut unes tornades socioeconòmiques molt positius: més de 5.000 llocs de treball disseminats per tot el territori, un ingrés fiscal a l'Estat superior als 250 milions d'euros, i s'haurien evitat importacions energètiques per més de 70 milions com a mostra el gràfic.

Gràfic

Gràfic.

Addicionalment, el nou mercat d'autoconsumo amb balanç net hauria aportat altres avantatges intangibles, però de primera magnitud, com la contribució a la lluita contra el canvi climàtic —i la seva relació directa amb els pagaments per emissions de CO2—, l'ús més eficient de les infraestructures elèctriques, la millora de la competitivitat empresarial o el desenvolupament tecnològic.

Aquest últim punt és particularment important, per l'estreta relació de la generació distribuïda amb el desenvolupament de xarxes intel·ligents i de ciutats intel·ligents. Una bona normativa sobre autoconsumo amb balanç net permetria realitzar un desplegament ràpid de tecnologies i situar al país en l'avantguarda d'una activitat de gran valor afegit.

Els ponents al complet, de la roda de premsa a la seu de Sercobe

Els ponents al complet, de la roda de premsa a la seu de Sercobe.

En un moment de crisi industrial com l'actual, el desenvolupament de l'autoconsumo amb balanç net permetria el manteniment de certa activitat en la indústria renovable espanyola, actualment en procés de descomposició per la moratòria en vigor al règim de cosines i els constants i restrictius canvis regulatoris.

Jaume Magarit va concloure dient: “Esperem que el seny torni i aquest tipus de mesures es dissolgui”.

Intercanviant opinions amb els convocats

Intercanviant opinions amb els convocats.

Empreses o entitats relacionades

Asociación de Productores de Energías Renovables

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Electrónica

    30/07/2024

  • Newsletter Electrónica

    23/07/2024

Enllaços destacats

Matelec - IFEMA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis