Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Ecolight: “Sólo un 18% de los RAEE se gestiona correctamente”

Ecolight: “Només un 18% dels RAEE es gestiona correctament”

25/02/2013

25 de febrer de 2013

Imagen

Presents en totes les cases, però difícils de trobar en els punts d'apilament municipal. Són els petits aparells elèctrics i electrònics, els quals, formen part de la vida quotidiana de cada persona, però que una vegada deixen de tenir utilitat són dipositats en la borsa d'escombraries comunes. “Solament el 18% dels petits aparells elèctrics i electrònics, una vegada deixen de funcionar, segueixen una trazabilidad, és a dir, són gestionats correctament —afirma Giancarlo Dezio, director general de Ecolight (Sistema Integrat de Gestió italià encarregat de la gestió dels RAEE, o residus d'aparells elèctrics i electrònics).

Aquestes dades signifiquen que 1 de cada 5 aparells es gestiona correctament. Aquest tipus de residus es classifiquen com a “R4” dins dels RAEE, ja que són residus composts per materials que poden ser recuperats i per substàncies que podrien ser contaminants.

Durant 2012 a Itàlia s'han recollit gairebé 39.000 tones de petits aparells elèctrics i electrònics, de les quals, 15.000 tones han estat gestionades per Ecolight enfront de les gairebé 200.000 tones que s'han posat al mercat. “A pesar que existeix una normativa que ens obliga a gestionar aquest tipus de residus de

forma correcta, interceptar-los és complicat —continua Dezio— On dipositen els usuaris de batedores, telèfons, ràdios o mòbils aquests aparells una vegada deixen de tenir utilitat? En molts casos queden guardats als domicilis fins que destorben i són tirats, sense importar on acabaran acumulats”.

Per procedir a una correcta gestió d'aquests residus, dos són els camins que poden prendre els usuaris: “Portar l'aparell antic al punt d'apilament municipal més proper al seu domicili o deixar-ho en la tenda on hagi adquirit el nou aparell substitut”, explica el director d'Ecolight. De fet, “segons el dictaminat per la normativa, el punt de venda està obligat a retirar l'aparell antic de forma gratuïta en el moment de la compra d'un aparell que realitzi les mateixes funcions o de tipus equivalent, és al que es denomina el “d'un en un”. Això significa que per exemple, si lliuro un antic reproductor de VHS i compro un lector de DVD, l'establiment on ho he comprat està en l'obligació de recepcionar el reproductor de VHS que li estic lliurant, per a la seva posterior gestió. Recuperar correctament un R4 és important. “Hi ha residus que poden ser reciclats en un 97 % —prossegueix Dezio— ja que estan composts predominantment per ferro i plàstic, materials que poden ser transformats en matèries secundàries que es poden utilitzar en els processos de producció”.

Per augmentar la recollida dels R4, Ecolight juntament amb la multiempresa Hera i el Sistema Integrat de Gestió espanyol Ecolum, engegaran un projecte que consisteix en la col·locació de quatre prototips a Emília-Romanya (Itàlia) i a Saragossa (Espanya) sobre la base del previst pel projecte Identis WEEE (Identification Determination Traceability Integrated System for Weee), finançat dins dels programes europeus Life +. L'experiència tindrà lloc en la primavera d'aquest any i intentarà millorar la trazabilidad d'aquesta tipologia de residus a través de “contenidors intel·ligents”.

Empreses o entitats relacionades

Fundación para el Reciclaje de Aparatos de Iluminación (ECOLUM)

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades