Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El sector renovable se siente estafado por Industria
“El ministre Soria desinforma intencionadament sobre el sector de les energies renovables tractant de culpar-ho del dèficit tarifari”

El sector renovable se sent estafat per Indústria

Comunicat oficial de les associacions Anpier, Appa, Protermosolar i Unef07/02/2013
Les principals associacions nacionals de les energies renovables (Anpier, Appa, Protermosolar i Unef) s'oposen frontalment al Reial decret-llei 2/2013 i faran sentir la seva veu davant tots els organismes nacionals i internacionals per denunciar la falta de seguretat jurídica de les inversions renovables a Espanya. Aquest RD-L és una mostra de la greu discriminació amb la qual actua el Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme (Minetur) en contra de les energies renovables, que veuen reduïda la seva retribució en gairebé 500 milions d'euros mentre la resta del sistema elèctric experimenta un increment d'ingressos superior als 1.000 milions. El RD-L suposa un nou atac a les energies renovables, ja que destrueix tots els paràmetres que permetien preveure la retribució de les instal·lacions. L'actualització de les tarifes mitjançant un indicador arbitrari, en el qual no es reflecteixen els propis costos de l'energia, i l'abolició de la modalitat de mercat més primera, constitueixen els últims passos en una política energètica d'atac al sector renovable.

El RD-L 2/2013 constitueix una bona mostra de la política energètica del Govern. La norma, com és habitual, no ha estat consensuada ni comunicada al sector. El ministre Soria introdueix modificacions retroactives a la regulació del sector renovable sense cap tipus de respecte per les condicions fixades en el Butlletí Oficial de l'Estat.

Imagen

Modificació arbitrària de la retribució

El sector de les energies renovables està sofrint una campanya d'assetjament i enderrocament mitjançant modificacions legislatives: limitació horària a les plantes existents (RD 1614/2010 i RD-L 14/2010), moratòria (RD-L 1/2012) o establiment de nous impostos (Llei 15/2012), constitueixen una bona mostra. Totes aquestes mesures a les quals se suma ara el RD-L 2/2013 han anat modificant les condicions inicials d'inversió en aquestes tecnologies.

El Reial decret-llei 2/2013 saca, en la pràctica, a les energies renovables del mercat i les obliga a rebre la tarifa regulada. Una tarifa regulada que ja no s'actualitzarà segons l'IPC, sinó segons un indicador elaborat gairebé ex profeso i, vists els antecedents, ningú garanteix que la retribució no vagi a ser modificada a discreció del regulador en el futur per buidar la següent urgència que aparegui en la taula del Minetur. Avui els inversors en energies renovables manquen de paràmetres que els permetin predir quin serà la seva retribució.

Els impostos recentment establerts per la Llei 15/2012, del 7% sobre la generació d'electricitat, estan sent repercutits al mercat per part de les empreses en el règim ordinari, una oportunitat que, amb el nou RD-L, se'ls nega a les energies renovables. El sector renovable nacional se sent enganyat i estafat pel Govern d'Espanya i emprendrà totes les mesures legals, a nivell nacional i europeu, per defensar-se.

Difamació d'un sector productiu i rendible per al país

El ministre Soria, a les seves declaracions públiques, difama a un sector que ha de ser un pilar bàsic per a la recuperació econòmica del nostre país. La confusió interessada entre règim especial i renovables, l'extrapolació de costos a deu anys sense esmentar ni un solament dels beneficis, com la creació d'ocupació, o el reiterat interès en culpabilizar a les renovables del dèficit tarifari, constitueixen formes clares de manipular a l'opinió pública en contra del sector. Una opinió pública que, a Espanya, recolza en un 81% a les energies renovables com la millor opció energètica per als propers trenta anys, segons l'últim Eurobarómetro.

El ministre Soria oblida esmentar que, l'any 2008 les cosines eren una part insignificant dels costos del sistema i el dèficit tarifari ja superava els 13.900 milions. En el període 2005-2011 les energies renovables van abaratir el mercat elèctric en 7.607 milions d'euros més que les cosines rebudes. Les renovables abarateixen l'electricitat i disminueixen un dèficit tarifari del que no són responsables.

Igualment, tampoc és cert que s'hagi desviat la previsió del cost de les energies renovables en 2012, ja que la desviació quantificada per la Comissió Nacional d'Energia ha estat inferior al 1%.

Acabar amb les renovables sense revisar el sistema

En els costos del sistema elèctric previstos per 2013 augmenten els ingressos del transport (+13,5%), la distribució (+11,1%) i els serveis d'interrumpibilidad (+54,4%) mentre que, en clara discriminació, es retalla de nou la retribució a les energies renovables.

Se segueix dinamitando sistemàticament al sector renovable nacional sense escometre una reforma profunda i necessària del nostre sistema elèctric. Si haguéssim de jutjar per la regulació, les energies renovables són l'únic problema d'un país que necessita importar més del 80% de la seva energia i on les importacions de combustibles fòssils representen el 86% de la seva negativa balança comercial.

A nivell internacional, les energies renovables han vist com augmentaven les seves inversions un 32% en 2010 i un 17% en 2011. Durant aquest any, el 70% de la nova potència instal·lada en la Unió Europea va ser renovable. No obstant això, el Minetur prefereix acabar amb un sector en el qual érem líders a nivell mundial, en comptes d'aprofitar l'oportunitat que el mercat internacional brinda a les nostres empreses.

Empreses o entitats relacionades

Asociación de Productores de Energías Renovables
Asociación Española para la Promoción de la Industria Termosolar

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades