Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Aurelio González, presidente de la Fundación Ecolum
“Farem un exhaustiu seguiment d'aquells productors que no compleixin amb les seves obligacions”

Entrevista a Aurelio González, president de la Fundació Ecolum

Javier García23/01/2013
Aurelio González Soriano és des del passat mes de desembre el nou president de la Fundació Ecolum, una organització sense ànim de lucre que el seu objectiu és la gestió dels residus de lluminàries i rètols lluminosos del nostre país. La fundació va aconseguir gestionar fins a 500 tones d'aquest tipus de residus en 2012. No obstant això, seguim a la cua d'Europa en matèria de reciclatge d'aquest tipus de residus. “A Espanya ens enfrontem a múltiples problemes que ralenteixen i fan molt ineficient aquesta comesa”, explica el nou president d'Ecolum.
Aurelio González, nou president de la Fundació Ecolum
Aurelio González, nou president de la Fundació Ecolum.

Assumeix la presidència de la Fundació Ecolum en un moment delicat per a l'economia espanyola. Com afronta el repte?

És en els moments en què l'economia es ressent més, quan els espanyols hem d'esforçar-nos al màxim perquè de manera conjunta puguem aconseguir treure al país d'aquesta situació. En el cas concret del sector de la il·luminació hem de lluitar perquè aquest desenvolupament que afavoreix la situació que vivim, es trobi ben encaminat i no prescindeixi o minimitzi les pautes a seguir en matèria de medi ambient. Com a representant d'una empresa d'il·luminació en el patronat d'Ecolum em sento totalment responsable que això sigui així, doncs no hem d'oblidar-nos dels avanços aconseguits quant a la gestió de residus anys enrere.

I com a president de la Fundació Ecolum?

Assec que precisament aquest és el repte que tindrem pel 2013, aconseguir que totes les empreses de manera conjunta puguin aconseguir aquest desenvolupament sostenible que no doni l'esquena a la gestió de residus ni, en conseqüència, a la protecció del medi ambient.

Quins van a ser les seves primeres decisions i iniciatives?

Donada l'època que estem vivint, considero que el més important és que les empreses que pertanyen a Ecolum tinguin la seguretat que amb nosaltres estan fent ben el seu treball, que Ecolum compleix amb les seves obligacions mediambientals “com a marca la Llei”. Per aquesta raó anem a analitzar totes i cadascuna de les fórmules existents al mercat i no dubtarem a perseguir i denunciar aquelles que no responguin completament a les obligacions que s'estableixen per als productors. A més, farem un exhaustiu seguiment d'aquells productors que no estan complint amb les seves obligacions. Una llei aplicada i respectada per tots no és un greuge per a alguns, el problema ve quan hi ha empreses que la compleixen i unes altres que no ho fan.

Parli'ns del sector al nostre país. Quin és el seu estat de salut?

La previsió de vendes per aquest 2013 s'estima que el sector sofrirà un descens d'entorn del 20% pel que fa a l'any passat. No obstant això, i encara que malament de molts no pot ser consol, es tracta d'una xifra similar a la prevista per a altres sectors afins, i fins i tot inferior a alguns casos. Les dades llancen un repunt important en les exportacions, igual que va succeir en 2012, per la qual cosa podem dir que el nostre sector està sofrint un important canvi de tendència cap a la internacionalització.

Quantes lluminàries es reciclen al nostre país? Quin ha estat la seva evolució en els últims anys?

La fundació ha tancat l'any 2012 amb un total de 500 tones de residus gestionats. Podem considerar que és una dada molt positiva si tenim en compte que la posada al mercat ha disminuït fins a convertir-se pràcticament la meitat de la de l'any passat en el que a xifres de posada al mercat es refereix. El fet que en Ecolum, any rere any, seguim augmentant el nombre de punts de recollida, així com les opcions a oferir als nostres usuaris ens consolida com a Sistema Integrat de Gestió de referència en el sector de l'enllumenat.

Situï'ns en matèria de reciclatge de lluminàries i rètols lluminosos pel que fa als nostres veïns europeus.

Quan es va aprovar la directiva que regula la gestió dels RAEE a Europa, ja era de sobres conegut que no començàvem tots els països en el mateix punt de partida. Lamentablement per al nostre país, a dia d'avui poc ha canviat aquesta posició. A Espanya ens enfrontem a múltiples problemes que ralenteixen i fan molt ineficient la gestió dels residus, com són les necessàries negociacions amb cadascuna de les comunitats autònomes que integren el nostre país o l'apressant problema dels robatoris de metalls que afecten de manera important a aquells residus amb valor positiu al mercat. Per aquestes raons unides a la nostra mentalitat mediterrània poc habituada a aquest tipus de pràctica, podem dir que seguim estant a la cua d'Europa en la consecució d'aquests objectius ambientals.

La Fundació Ecolum gestiona els residus de l'enllumenat industrial, exterior, d'emergència o il·luminació decorativa...
La Fundació Ecolum gestiona els residus de l'enllumenat industrial, exterior, d'emergència o il·luminació decorativa, així com rètols lluminosos i balises.

Vostès gestionen els residus de lluminàries de la Categoria 5. Quins són? Què inclouen? I en el cas dels rètols lluminosos?

La categoria 5 de l'Annex I del Reial decret 208/2005 inclou tots els aparells que pertanyen al sector de la il·luminació. D'aquesta manera podem trobar qualsevol tipus de lluminària (enllumenat industrial, exterior, d'emergència, il·luminació decorativa, etc), a més de les fonts de llum que utilitzen aquestes lluminàries. Així mateix, s'inclouen en aquest apartat aquells aparells que utilitzin la llum per senyalitzar o donar alguna indicació (rètols lluminosos, balises, etc) i tot és gestionat i reciclat per la Fundació Ecolum.

De quins elements consten? Com es gestiona el reciclat de cadascun d'ells?

Al mercat trobem diferents tipus d'aparells d'enllumenat pel que els materials també varien però, bàsicament, podem dir, que en el cas de les lluminàries trobem components metàl·lics, plàstics, cablejat, balasto i altres aparells que poden arribar de forma conjunta a les plantes de tractament com són els llums (bombetes i tubs fluorescents) o les piles i bateries.

En el cas dels rètols lluminosos afegim a més planxes de metacrilat, altres varietats de plàstics i fonts de llum com el neó.

Així funciona

Les entitats que generen aquest tipus de residus es posen en contacte amb Ecolum quan necessiten realitzar una recollida i el gestor autoritzat amb el qual col·labora la fundació s'apropa a les seves instal·lacions per realitzar-la. Posteriorment, segons explica Aurelio González, el residu és traslladat a la planta de tractament on sofreix una sèrie de processos a fi d'obtenir els seus diferents components.

El tractament consta d'una primera fase de descontaminació per separar els components perillosos, per exemple, el llum o la bateria en el cas de l'enllumenat d'emergència i, posteriorment, la resta dels materials són fragmentats i gràcies a diferents tècniques utilitzades es poden separar els residus fèrrics, dels d'alumini, plàstic, etc. “D'aquesta manera, Ecolum garanteix el compliment dels percentatges de reciclat i reutilització que fixa la normativa”, sosté el director de la fundació.

Amb quants fabricants adherits explica la fundació? Què tant per cent representa?

En total Ecolum compta amb 230 productors adherits dels quals 62 són productors de rètols lluminosos. Quant a la seva representació al mercat, estaríem parlant que supera el 80%.

Quin creu que és el nivell d'implicació amb la gestió del reciclatge dels fabricants d'aquest tipus de productes?

Des de sempre, els productors que formen Ecolum s'han caracteritzat pel seu alt grau d'implicació i responsabilitat a l'hora de gestionar el residu. Els nostres productors són conscients i assumeixen la gestió dels residus com una responsabilitat més a l'hora d'exercir l'activitat comercial. Ells dipositen tota la seva confiança en Ecolum i nosaltres ens fem càrrec de totes les obligacions que adquireixen en matèria de gestió de residus.

Parli'ns del projecte Identis Weee. En què consisteix?

En aquests moments, Ecolum es troba immers de ple en un important projecte a nivell europeu. La fundació és un dels tres partners que integren el projecte Life de nom ‘Identis Weee’. Gràcies a aquest projecte, anem a desenvolupar una sèrie de pilotatges en diferents centres de la distribució, amb contenidors dissenyats especialment per promoure la identificació i trazabilidad dels residus d'aparells elèctrics i electrònics que es recullin en aquestes localitzacions. Aquesta experiència es desenvoluparà a diversos països europeus, sent Ecolum a Espanya l'encarregat de la seva implementació. Durant 2013 s'engegaran els mecanismes necessaris per al seu seguiment. És important destacar que a dia d'avui som pioners en el desenvolupament de proves com aquesta.

Què pot aportar?

Ens ajudarà a conèixer l'eficiència dels prototips testats i que, una vegada finalitzat el projecte, permetran utilitzar l'experiència i coneixements adquirits per tractar d'evitar que continuïn produint-se a Espanya certs problemes relacionats amb la gestió dels RAEE, com pot ser el robatori d'aquells aparells que tinguin un valor positiu al mercat dels metalls, entre uns altres.

Empreses o entitats relacionades

Fundación para el Reciclaje de Aparatos de Iluminación (ECOLUM)

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Electrónica

    03/09/2024

  • Newsletter Electrónica

    30/07/2024

Enllaços destacats

Matelec - IFEMA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis