Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El 76% del déficit tarifario generado hasta noviembre de 2012 no guarda relación con las renovables

El 76% del dèficit tarifari generat fins a novembre de 2012 no guarda relació amb les renovables

17/01/2013

17 de gener de 2013

En funció de les dades publicades per la Comissió Nacional d'Energia (CNE) es pot inferir que més del 76% del dèficit tarifari generat entre gener i novembre de 2012 no guarda relació amb les cosines satisfetes a les energies renovables. Fins i tot sense considerar els múltiples beneficis econòmics (estalvis al mercat, importacions i emissions evitades, ocupacions generades, etc.) l'increment de les cosines, 974 milions, no aconsegueix a explicar ni tan sols una quarta part del dèficit tarifari generat fins a novembre de 2012 (4.072 milions), com assenyala en un comunicat la Associació de Productors d'Energies Renovables (Appa).

Durant el període comprès entre gener i novembre de 2012, les energies renovables van incrementar l'electricitat generada en un 14,5%. Aquest augment i un major component d'energies solars, amb major retribució, van fer que s'incrementessin les cosines rebudes en 974 milions d'euros respecte al mateix període de l'exercici anterior. Aquesta xifra difereix notablement del dèficit tarifari generat durant el període que va superar els 4.072 milions d'euros.

Imagen

Confusió entre règim especial i renovables

En resum, el ‘Informe sobre els resultats de la liquidació provisional nº 11 de 2012 i verificacions practicades’, publicat per la CNE, assenyala que les cosines al règim especial van augmentar en uns 1.477 milions d'euros, dels quals 503 milions van correspondre a tecnologies no renovables (cogeneració, residus i tractament de residus).

La confusió entre règim especial i renovables és habitual; no obstant això, no totes les energies que estan en el règim especial són renovables (com la cogeneració, els residus i el tractament de residus). En particular, una de les tecnologies que més van augmentar les seves cosines va ser la cogeneració (35,2%), que no és una forma d'energia renovable. L'augment de les cosines a la cogeneració i al tractament de residus guarda estreta relació amb l'increment del preu dels combustibles fòssils, tal com reconeix la pròpia CNE.

Subvencions a energies convencionals

Les cosines a les energies renovables no expliquen el dèficit tarifari generat. Per buscar les causes del dèficit tarifari cal contemplar tots els costos del sistema (transport, distribució, interrumpibilidad, extrapeninsulares, …). El règim ordinari rep subvencions en forma de pagaments per capacitat. Aquestes subvencions incentiven la inversió en nova potencia fòssil, alguna cosa que no té sentit en un sistema amb excés de potència instal·lada. En el període comprès entre gener i novembre de 2012, les subvencions en concepte de pagaments per capacitat havien superat els 1.368 milions d'euros. Durant l'any 2011, els pagaments per capacitat van aconseguir un import d'1.535 milions. Sumats a altres ingressos addicionals del règim ordinari, com els serveis d'ajust, van superar els 2.700 milions d'euros.

Estalvis superiors als costos

En el període 2005-2011, les energies renovables de règim especial van reduir, de forma efectiva, el preu de l'electricitat al mercat diari d'OMIE en 28.482 milions d'euros. Aquest estalvi va ser 7.607 milions d'euros superior a les cosines rebudes. Si no haguessin existit les tecnologies renovables, no s'haurien pagat primeres però el preu del mercat diari de l'electricitat hauria estat superior. En termes globals, i considerant tots dos efectes, sense renovables de règim especial el dèficit tarifari hauria estat major.

Empreses o entitats relacionades

Asociación de Productores de Energías Renovables

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Electrónica

    30/07/2024

  • Newsletter Electrónica

    23/07/2024

Enllaços destacats

Matelec - IFEMA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis