Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El CSIC lidera el mayor proyecto de superconductores de la UE
L'objectiu és investigar i impulsar la indústria europea dels superconductores per estendre el seu ús

El CSIC lidera el major projecte de superconductores de la UE

Redacció Interempresas28/11/2012
L'Institut de Ciència de Materials de Barcelona de el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) coordina Eurotapes, el major projecte en el camp dels materials superconductores i les seves aplicacions que ha concedit fins al moment la Unió Europea. El cost total del projecte, amb una durada de quatre anys i mitjà, és de 20 milions d'euros, dels quals 13,5 són aportats per la Unió Europea.

Eurotapes (acrònim d'European development of Superconducting Tapis), busca impulsar la indústria europea de la superconductivitat. “Es tracta d'aconseguir que les cintes superconductoras, els cables, els generadors i altres components superconductores siguin suficientment competitius i econòmics perquè el seu ús s'estengui”, explica l'investigador del CSIC Xavier Obradors, director de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona i líder del consorci.

Els altres socis participants d'Espanya són la Universitat Autònoma de Barcelona, el centre tecnològic Leitat i les empreses Lafarga Lacambra i Oxolutia. Aquesta última és una ‘spin-off’ de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona i serà la responsable de convertir en innovació els resultats científics que s'obtinguin en aquest centre.

Foto de grup de la trobada d'Eurotapes celebrat a Barcelona al setembre d'aquest any
Foto de grup de la trobada d'Eurotapes celebrat a Barcelona al setembre d'aquest any.

Millorar les prestacions, reduir el cost

“Després de més de 25 anys del descobriment dels superconductores d'alta temperatura, les perspectives d'aplicacions d'aquests materials són diverses i prometedores. No obstant això, la producció a nivell industrial segueix sent costosa, la qual cosa impedeix la seva aplicació generalitzada”, afegeix l'investigador del CSIC.

Superar aquest escull és el principal objectiu d'Eurotapes. Per a això, els laboratoris participants, pioners a Europa en el desenvolupament dels materials superconductores, treballaran per obtenir materials superconductores amb millors prestacions elèctriques i a menor cost. Ho faran mitjançant estratègies diverses, com modificar l'estructura de les cintes superconductoras o implementar noves metodologies de la seva producció.

Els materials conductors que es desenvoluparan en Eurotapes s'utilitzen en diverses aplicacions: cables per a la distribució i transport eficient de l'energia elèctrica en xarxes més segures i menys invasives; generadors per a l'energia elèctrica renovable (eòlica en particular); imants de camps magnètics elevats per a la biomedicina (diagnòstic mitjançant ressonància magnètica i disseny molecular) i per a instal·lacions científiques (acceleradors i generació elèctrica per fusió).

Tal com explica Obradors, “si se substituïssin els generadors convencionals per superconductores, amb un sol molí eòlic s'aconseguiria l'energia equivalent a la de dues o tres. O, la qual cosa és el mateix, enfront d'un generador convencional de 4 Megavats de potència, un generador superconductor similar en pes i grandària aconseguiria de 10 a 12 Megavats”.

En el camp de la distribució, el projecte persegueix augmentar les prestacions elèctriques, magnètiques i mecàniques de les cintes superconductoras introduint nous desenvolupaments científics basats en la nanotecnologia. L'objectiu és aconseguir augmentar el corrent elèctric que es pot transportar, sense pèrdues, fins i tot sota camps magnètics elevats.

Empreses o entitats relacionades

Consejo Superior de Investigaciones Científicas

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Electrónica

    08/10/2024

  • Newsletter Electrónica

    01/10/2024

Enllaços destacats

Matelec - IFEMA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis