C.R.D.E. Espárrago Huétor-Tájar - Espàrrecs

Espàrrecs d'Huétor-Tájar: també coneguts com a espàrrecs verds-morats, a la zona

Fotografia de Espàrrecs d'Huétor-Tájar

L'espàrrec d'Huétor -Tajar compta amb Indicació Geogràfica Protegida (I.G.P.) des de l'any 1996 per la Junta d'Andalusia, i inscrita en el Registre Comunitari d'I.G.P. des de març de l'any 2000. Es tracta d'una varietat autòctona molt antiga d'espàrrec de tipus triguero. El seu cultiu en les vegas d'Huétor-Tájar (província de Granada) data de la dècada de 1930, iniciat per agricultors d'aquesta localitat granadina a partir de la implantació de llavors d'esparragueras silvestres.

L'espàrrec autòcton d'Huétor-Tájar, conegut a la zona també com a espàrrec verd-morat, es comercialitza en fresc i en conserva. És un espàrrec conreat tipus triguero, similar al triguero silvestre, molt benvolgut pel seu delicat sabor amarg i dolç així com per la seva profunda aroma. Altres espàrrecs verds conreats procedeixen de llavors d'origen nord-americà.

Aquest espàrrec presenta calibres de prims a mitjans (4 a 12 mm), color del turión verd-morat, de cap acuminada o aguda, tija recta i cilíndric, sabor amarg-dolç i intensa aroma, així com textura carnosa i ferma.

La marca amb la qual es comercialitzen aquests espàrrecs per al seu consum en fresc es coneix com ‘Els Monteros’. Un espàrrec que es presenta en manojos de 500 grams, i en conserva (pots cilíndrics de 205 i 1.500 grams escorreguts). Des de la recollida dels espàrrecs trigueros fins a la seva expedició es triga menys de 24 hores, la qual cosa unit a unes condicions de temperatura en el transport entre 4 i 6 °C, fa que l'espàrrec fresc d'Huétor -Tájar arribi als mercats en excepcionals condicions de frescor.

Actualment es troba en un programa de selecció i millora vegetal, per obtenir plantes homogènies, i més productives que les ja existents. Una de les línies de selecció que s'estan desenvolupant és potenciar el sabor amarguidulce propi d'aquest espàrrec, i que és a causa d'unes substàncies de naturalesa esteroide anomenades ‘sapogeninas’, les quals a més de ser les responsables del conegut efecte diurético en els espàrrecs se'ls atribueix propietats antitumorals.

La zona de producció i elaboració d'aquests espàrrecs comprèn la zona natural de la Vega de Granada, que abasta els termes municipals d'Huétor-Tájar, Loja, Salar, Villanueva de Mesías, Salar, Moraleda de Zafayona i Illora, tots ells de la província de Granada. En total 120 hectàrees inscrites, corresponents a 140 agricultors, pertanyents a cooperativa CESURCA d'Huétor Tájar.