Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El ‘convenience’ y las nuevas oportunidades que brinda a la industria y la gran distribución
Bones expectatives per al mercat de conveniència, amb canals multi-format que faciliten la vida a un consumidor experimentat i escàs de temps

El ‘convenience’ i les noves oportunitats que brinda a la indústria i la gran distribució

Anna León29/03/2012

28 de març de 2012

El 'convenience', el màxim exponent del qual és el Regne Unit, arriba amb força al nostre país. Podríem resumir-ho com una tendència que sorgeix en resposta als canvis sociodemogràfics i a les noves necessitats de consum. “Un consumidor que s'esforça cada dia per treure el màxim profit del seu temps i maximitzar els seus moments d'oci”, tal com va assegurar Marc Torres, responsable de Gestió del Coneixement a l'àrea de la Demanda en Aecoc, durant la presentació del passat 28 de març en el marc d'Alimentària. En el curs de la trobada es va aprofundir en el concepte 'convenience', com influeix en el sector de gran consum, com ho apliquen en els supermercats britànics i quines oportunitats de diferenciació ofereix.
En primer terme, Marc Torres, responsable de Gestió del Coneixement a l'àrea de la Demanda en Aecoc
En primer terme, Marc Torres, responsable de Gestió del Coneixement a l'àrea de la Demanda en Aecoc.
“Tendes de proximitat, plats preparats, solucions ràpides i que estalviïn temps al consumidor… constituiran una demanda creixent en els propers anys i, per això, és imprescindible conèixer a fons els reptes i les oportunitats que això implica per a les empreses de gran consum, que hauran d'adaptar les seves estratègies al nou escenari”. Aquesta és una de les principals conclusions de l'estudio 'Oportunitats del convenience al mercat espanyol', elaborat pels consultors especialistes en distribució comercial Antonio Agustín i Sofia Delclaux, socis fundadors d'Índex K, para Aecoc, l'Associació empresarial que agrupa a prop de 25.000 companyies. Un treball que es va donar a conèixer el passat 28 de març, a l'espai ‘The Alimentària Hub’, en el marc de Alimentària 2012.

L'estudi deixa clar que la tendència 'convenience' (conveniència) sorgeix arran dels canvis sociodemogràfics experimentats per un consumidor que exigeix solucions de menjar per consumir a qualsevol moment i lloc. “Un consumidor que s'esforça cada dia per treure el màxim profit del seu temps i maximitzar els seus moments d'oci. Alguna cosa que s'aprecia en alguns mercats europeus, especialment en el Regne Unit, encara que comença a calar profund al nostre país”, sintetitzava Marc Torres, responsable de Gestió del Coneixement a l'àrea de la demanda en Aecoc. Aquesta tendència genera una sèrie d'oportunitats susceptibles d'analitzar, en primer lloc, i aprofitar, en segon lloc, segons el portaveu d'Aecoc.

“Tendes de proximitat, plats preparats, solucions ràpides i que estalviïn temps al consumidor… constituiran una demanda creixent en els propers anys. És imprescindible conèixer els reptes i les oportunitats que això implica per a les empreses de gran consum”

Un consumidor “híbrid” en constant “canvi de perspectiva”

De l'estudi elaborat per Aecoc es desprèn que el 80% dels entrevistats tria el seu lloc de compra en funció de la proximitat; o en funció del poc temps lliure del que disposin (52%) i fins i tot el propòsit de dedicar menys temps a la compra (47%). Factors com el preu, fins i tot en ple context de crisi, se situen per sota (25%). “El comprador no és el mateix, perquè no és de ningú ja que té moltes necessitats. Acudeix a establiments molt diferents, que ofereixen els seus productes de forma molt diversa”, puntualitzava Antonio Agustín, consultor especialista en distribució comercial i autor al costat de la també consultora Sofia Delclaux de l'estudi presentat. Antonio Agustín predeia així el naixement d'un consumidor “híbrid, contaminat per experiències de compra en entorns diferents, que ja no és propietat de ningú. Un client que canvia de perspectiva de forma contínua i concep la vida, i per tant la seva forma de consumir, de forma diferent a uns anys enrere”.

Del 'convenience' tots dos autors van opinar que no és una moda, a pesar que tothom parli d'aquesta tendència, però que tampoc és un concepte definit, de manera que tothom ho interpreti igual. “La idea aquí no és donar una solució, sinó analitzar el per què s'ha anat cap al 'convenience', i quins factors han influït en la seva aparició”, va explicar Sofia Delclaux. Diversos antecedents han provocat l'èxit del convenience al nostre país: canvis sociodemogràfics (població d'edat cada vegada més avançada, major nombre de llars unipersonals (el 23%); emmagatzematge difícil i compra contínua de productes; compradors que col·leccionen punts de venda; el preu és important però no determinant i finalment l'increment de la compra online. “A Espanya, 2,5 milions de persones compren aliments per internet. A més, el tiquet mitjà de compra és superior al que efectuen en el ‘retail’”.

“Ens trobem davant un consumidor híbrid, contaminat per experiències de compra en entorns diferents, que ja no és propietat de ningú. Un client que concep la vida i la seva forma de consumir de forma diferent a uns anys enrere”
En la imatge, els consultors especialistes en distribució comercial i socis fundadors d'Índex K, Antonio Agustín i Sofia Delclaux...
En la imatge, els consultors especialistes en distribució comercial i socis fundadors d'Índex K, Antonio Agustín i Sofia Delclaux, durant la seva intervenció.

El 'convenience' anirà a més

El 84% dels consumidors afirma que la principal raó per la qual compra menjar preparat és la conveniència, perquè no té temps per cuinar. A més, l'institut britànic d'investigació IGD preveu que aquesta tendència creixi a Regne Unit un 5,5% anual fins a l'any 2016, enfront del 3,7% total del gran consum. I és que, tal com afirma l'estudi d'Aecoc, en la mesura en què els canvis demogràfics i hàbits dels consumidors es mantinguin, la demanda del concepte 'convenience' seguirà desenvolupant-se, per la qual cosa la clau de l'èxit serà la capacitat d'adaptació a cada mercat, oferint al consumidor solucionis que els permetin estalviar temps i esforç en el procés de compra i consum.

L'estudi d'Aecoc ofereix a més algunes recomanacions perquè fabricants, distribuïdors i restauradores aprofitin les oportunitats de desenvolupament fruit d'aquesta nova tendència de consum.

Així, els fabricants hauran de comprendre aquesta nova tendència i, en conseqüència, desenvolupar productes (especificacions, envasats / empaquetats i preparats) adequats a ella. Una altra possibilitat és la de segmentar als seus clients en funció de la conveniència.

Quant al 'retail', aquest podrà aprofitar per incorporar als seus lineals nous productes (formats, ingredients, cuinats…), i fins i tot crear noves seccions en l'establiment.

Regne Unit: els reis de el ‘convenience’

La jornada es va saldar amb l'exposició de Rosario Pedrosa, gerent de l'àrea de la Demanda d'Aecoc. Una intervenció que va girar al voltant del Regne Unit, el país amb major índex de desenvolupament en ‘convenience’ i en la qual es va abordar l'experiència d'alguns líders de la distribució britànica com Tesco (amb una quota del 31%), Asda, M&S, Sainsbury, The Coop., Morrisons, Spar i Waitrose. “Cinc són els motius pels quals recomanem aprendre d'aquest mercat”, puntualitzava Pedrosa en relació al Regne Unit, tercer en importància quant a gran distribució a Europa i novè en el rànquing mundial. En primer lloc, es tracta d'un mercat que es pot denominar de multi-format (ja que pretén donar resposta a les necessitats del consumidor) i multi-canal (aquest últim en auge, especialment la venda online). En segon lloc, és un mercat amb un potencial d'innovació “tremend”, en el desenvolupament de noves gammes de productes. Una innovació que es produeix no solament en les marques dels fabricants, sinó també en la marca blanca. “Són molt actius a l'hora de comunicar el valor, o el preu dels productes en promoció en els establiments”, va afegir. Per tant, són habituals les guerres de preus, les campanyes promocionals agressives i les comparacions en els lineals amb altres cadenes de distribució. De fet, més del 34% de les vendes s'aconsegueixen a través d'accions promocionals. “El preu és molt important però hi ha una segona part de l'equació que saben treballar molt bé: tot el relacionat amb els valors. Per exemple, impulsen valors com l'ètica, la sostenibilitat, la tradició, la procedència, la localitat. Això és alguna cosa que s'aprecia no solament en les marques de gran consum, sinó també en les de la distribució”.

Rosario Pedrosa, gerent de l'àrea de la Demanda d'Aecoc
Rosario Pedrosa, gerent de l'àrea de la Demanda d'Aecoc.

El convenience i la venda online van a experimentar els majors increments en els propers anys, en opinió de la gerent de l'àrea de la Demanda d'Aecoc. Les tendes de conveniència presenten grans seccions de productes frescos, sobretot de fruites i verdures per així atreure tràfic al punt de venda, de plats preparats, menjar per portar i fins i tot ofereixen menús en el propi establiment. Alhora, els packs i els diferents formats juguen un paper molt important. “Es transmet al comprador la idea de 'posar-li-ho fàcil'. D'oferir-li solucions que li facilitin la vida en qualsevol punt de venda en el qual estigui”.

Empreses o entitats relacionades

Alimentaria Barcelona - Alimentaria Exhibitions, S.A.
Asociación Española de Codificación Comercial

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades