Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El consumidor del año 2020 en ocho tendencias, según AZTI-Tecnalia
L'estudi suposa una oportunitat d'innovació estratègica per a les empreses agroalimentàries

El consumidor de l'any 2020 en vuit tendències, segons AZTI-Tecnalia

Anna León29/03/2012
“Tots hem sentit parlar de com la innovació estratègica és fonamental per a la competitivitat del sector agroalimentari. Nosaltres buscàvem com inspirar aquesta innovació als nostres clients”. Est va ser el punt de partida del projecte 'Food Trend Trotters', basat en la investigació del mercat alimentari a peu de carrer a través del viatge, segons Begoña Pérez-Vila-real, directora de Mercat de la Unitat d'Investigació Alimentària d'AZTI-Tecnalia. Un projecte que donaria motiu a les “EATendencias: el consum alimentari a Europa horitzó 2020, en vuit tendències”, presentades en els certàmens Alimentària i BTA.
Foto: Carla Peroni
Foto: Carla Peroni.

El consumidor actual hauria de ser el principal motor de la innovació, o així ho creuen des del centre tecnològic Azti-Tecnalia, especialitzat en investigació marina i alimentària. La recerca d'innovació estratègica aplicable al sector agroalimentari donaria lloc a una aliança entre aquest centre i el món de les tendències, molt associat a la moda i a altres sectors. “L'any 2010 vam conèixer la iniciativa ‘Trend Trotters’ que es basava en la vigilància del mercat, a peu de carrer, a través de l'observació. Això es podia acoblar a la metodologia que, des de sempre, empràvem en el centre. Posteriorment, llancem el ‘Food Trend Trotters”, explicava Sonia Riesco, investigadora de l'àrea de Vigilància i Prospectiva de la Unitat d'Investigació Alimentària d'Azto-Tecnalia, acompanyada de Begoña Pérez-Vila-real, directora de Mercat d'aquesta unitat, el passat 27 de març, en el marc d'Alimentària.

De el ‘Food Trend Trotters’, que posava en pràctica disciplines no habituals com la vigilància, el coolhunting/trendwatching, no habituals per a un centre tecnològic d'investigació alimentària, sorgiria un exercici d'identificació i estudi de tendències desenvolupat l'any 2011-2012 i que ha donat com resultat les ‘EATendencias: el consum alimentari a Europa horitzó 2020, en vuit tendències’. Un estudi que es va donar a conèixer en els certàmens Alimentària i BTA, i que ha explicat també amb la col·laboració del Bilbao Design Academy, centre de coneixement sobre tendències, disseny i innovació.

Aspecte de la sala que va acollir la presentació de les vuit tendències de consum, organitzada per AZTI-Tecnalia, en el marc d'Alimentària 2012...
Aspecte de la sala que va acollir la presentació de les vuit tendències de consum, organitzada per AZTI-Tecnalia, en el marc d'Alimentària 2012.
'Food Trend Trotters' fa possible:

-Complementar l'activitat de vigilància tradicional amb una investigació més directa, real i profunda del mercat i els consumidors. Permet un accés directe als aliments, l'entorn en el qual es consumeixen, els consumidors i els seus hàbits (al carrer i en les llars).

-Generar coneixement ad-hoc d'alt valor a través de l'equip de professionals d'Azti-Tecnalia, el viatger, els contactes locals i la comunitat online generada en el projecte.

-Fer un pas més en la identificació de tendències de consum i la seva validació (buscar evidències de les tendències amb l'observació directa del mercat).

-Desenvolupar una estratègia de comunicació de resultats en la web social que permet la immediatesa i aporta frescor, emocions i experiències.

-Promoure la innovació oberta, generant una comunitat online interactiva que abasti contactes locals i experts externs a l'organització, promovent la co-creació en els projectes de R+D+i.

“Ens interessa conèixer les tendències perquè afecten a les pautes de consum”

Conèixer les tendències, l'estat previ a la moda, suposa per a la indústria agroalimentària una gran oportunitat per promoure la innovació. I de pas, anticipar-se a les demandes dels consumidors. “Les tendències ens interessen perquè afecten a les pautes de consum. Som un centre d'investigació aplicada que recolza a la indústria alimentària i aquesta ha de saber què es vol consumir. A més, volíem comptar amb les nostres pròpies tendències, alienes a estudis ja publicats. El nostre propòsit era conèixer al consumidor al principi de la cadena i així dur a terme una I+d+i més eficaç”, va justificar Sonia Risc, durant la presentació en Alimentària. En aquell moment, l'estudi ‘EATendencias: el consum alimentari a Europa horitzó 2020, en vuit tendències’, es trobava en “fase de validació, amb evidències mesurades en cadascuna de les tendències”, segons Begoña Pérez-Vila-real.

Les tendències són una informació de valor estratègica i una palanca per a la innovació. Detectar i analitzar aquestes tendències, segons el centre tecnològic, significa entendre i predir al consumidor. Això afavoreix l'anticipació a la demanda del futur i a la competència, detectant prematurament oportunitats de negoci i nínxols de mercat. També afavoreix la possibilitat d'abordar iniciatives de R+D+i amb major èxit potencial. Tendències “dinàmiques, que es relacionen entre si”, en opinió de la Les tendències són una informació de valor estratègica i una palanca per a la innovació. Detectar i analitzar aquestes tendències, segons el centre tecnològic, significa entendre i predir al consumidor. Això afavoreix l'anticipació a la demanda del futur i a la competència, detectant prematurament oportunitats de negoci i nínxols de mercat. També afavoreix la possibilitat d'abordar iniciatives de R+D+i amb major èxit potencial.

D'esquerra a dreta, Begoña Pérez-Vila-real, directora de Mercat de la Unitat d'Investigació Alimentària d'AZTI-Tecnalia, i Sonia Riesco...
D'esquerra a dreta, Begoña Pérez-Vila-real, directora de Mercat de la Unitat d'Investigació Alimentària d'AZTI-Tecnalia, i Sonia Riesco, investigadora de l'àrea de Vigilància i Prospectiva de la citada unitat.

Tendències “dinàmiques, que es relacionen entre si”, en opinió de la directora de Mercat de la Unitat d'Investigació Alimentària d'Azti-Tecnalia, i que van donar a conèixer ambdues ponents:

-Food Telling, Aliments amb Missatge. Dóna resposta a una demanda d'informació transparent, atractiva i propera. Connecta al consumidor i al que consumeix, i dota alhora de major identitat i autenticitat als propis aliments.

-‘SuperSense’, Experiència Multisensorial. Busca una provocació dels sentits i generar una experiència sensorial original, plaent, intensa i plena.

-‘Slowcal’. Implica una major conscienciació i responsabilitat amb l'impacte del consum alimentari en l'àmbit personal, social, econòmic i ambiental. Busca un consum de qualitat, on preval el gaudi, l'equilibri, la sostenibilitat i el proper.

-‘Here&Now’, Aquí i Ara. Facilita l'estil de vida dels nòmades urbans, que demanden flexibilitat, optimitzar la gestió del seu temps, salut, i la gratificació instantània a les seves necessitats, en qualsevol moment i lloc.

-‘Eater_tainment’, Experiència Alimentària. Implica indulgència i autocomplaença a través d'experiències memorables que connectin amb les necessitats emocionals dels individus. Aventura, diversió, sorpresa i entreteniment aporten un valor afegit experiencial al producte.

-‘MadeSimple’, Fes-m'ho Simple. Es reflecteix en la demanda de solucions flexibles que permetin la compra i consum intel·ligent, optant a la millor opció en menys temps. Està associada tant al producte com al procés de compra i consum a través de serveis i eines que facilitin la vida als consumidors.

-‘MyHealth’, Salut Personalitzada. Representa una actitud proactiva i responsable cap a la promoció, prevenció i conservació del benestar i la salut pròpia. Persegueix una alimentació adaptada a necessitats personals per aconseguir l'equilibri físic, mental i emocional.

-‘EgoFood’, Expressió alimentària. Està associada a l'expressió de la pròpia identitat (de forma individual o dins d'un col·lectiu), “personificant” en els productes de gran consum els desitjos, valors o aspiracions pròpies.

L'alimentació en els propers anys, vista per Azti-Tecnalia

-S'haurà d'adaptar als nous ritmes de vida urbans, amb aliments disponibles en qualsevol moment i lloc i que, sense minvament de qualitat i salubritat, suposin una satisfacció instantània. El futur proper estarà marcat també per serveis que permetin fer la compra d'una manera més ràpida i intel·ligent, amb una millor discriminació dels productes triats.

-La salut va a marcar el futur de l'alimentació. Les persones estan cada vegada més conscienciades amb la preservació de la seva salut, per això demanden productes saludables i adaptats a les seves pròpies necessitats personals. Els consumidors optaran per productes associats a la seva pròpia identitat, ja sigui personal o col·lectiva. Es tracta d'oferir aliments que un individu o grup social pugui relacionar amb els seus desitjos, valors o aspiracions.

Empreses o entitats relacionades

Alimentaria Barcelona - Alimentaria Exhibitions, S.A.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades