Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Alimentaria 2014 coge impulso a cuatro meses de su celebración
El recinte de Gran Via acollirà del 31 de març al 3 d'abril la major plataforma del món de l'alimentació en el sud d'Europa

Alimentària 2014 agafa impuls a quatre mesos de la seva celebració

Redacció Interempresas26/11/2013

El bell marc de la Llotja de Mar de Barcelona va ser és escenari escollit per Alimentària Exhibitions per realitzar la presentació internacional de la vintena edició d'Alimentària, focalitzada completament al mercat exterior, abanderant la innovació i la qualitat del sector. Del 31 de març al 3 d'abril, el recinte Gran Via acollirà a 3.800 empreses que ocuparan els 85.000 m2 nets previstos. L'organització estima superar els 140.000 visitants de 2012, un 35% procedent de fora de les nostres fronteres.

Imagen
Alimentària 2014 porta mesos promocionant-se per tot el món per identificar i atreure compradors i distribuïdors de mercats emergents a la fira. A part del clar posicionament a Llatinoamèrica, cobren interès Àsia i Orient Mitjà com a zones geogràfiques prioritàries, ja que és aquí on les exportacions agroalimentàries tenen gran potencial de creixement. Amb tot, el saló incidirà també als països europeus, que constitueixen, encara, la principal destinació dels productes alimentaris espanyols (un 68,3% del total).

El director general d'Alimentària Exhibitions i màxim executiu del saló, J. Antonio Valls, explica que Alimentària 2014 s'ha bolcat a atreure la millor demanda internacional. “Els operadors estrangers trobaran en la fira la magnitud, fortalesa, caràcter innovador i potencial exportador de la nostra indústria agroalimentària”, assegura Valls. L'objectiu és aconseguir agendar més de 8.000 reunions de treball entre expositors i professionals de delegacions visitants de 60 països. Valls recalca: “Alimentària reforça la ja de per si mateix natural vocació exterior d'aquesta indústria, consolidant-se com una eficaç plataforma perquè les empreses participants, sobretot pimes, accedeixin a nous mercats”.

Imagen
En aquest marc juguen també un paper molt imporante les grans marques, tal com va reconèixer durant la presentació el president del comitè organitzador, Josep Lluis Bonet. “El paper de les marques potents i comprementidas resulta fonamental i és una de les principals bases per a la indústria alimentària”, va afirmar. Bonet també va voler reconèixer la importància que ha adquirit en els últims temps la gastronomia espanyola i com el seu lideratge mundial ha servit per catapultar els productes espanyols de qualitat.

Suport de totes les administracions

El suport institucional queda garantit tal com van demostrar durant la presentació totes les administracions. Encapçalant la comitiva del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient es trobava Isabel García Tejerina, secretària general d'Agricultura i Alimentació, qui va ressaltar la importància d'Alimentària com a referent mundial del sector, i exponent de la qualitat i diversitat de l'agroalimentación espanyola. En un pavelló institucional de 184 m s'exposaran productes de l'alimentació, així com els resultats dels treballs del Departament amb el sector i les campanyes promocionals que s'estan realitzant per al període 2013-2014.

D'altra banda, i donat el lideratge espanyol en superfície d'agricultura ecològica, amb 1,7 milions d'hectàrees, la secretària general va avançar que “s'ha decidit continuar treballant amb els empresaris en la promoció d'aquest sector”. Per a això es comptarà amb un pavelló de 824 m en el qual estaran representats la majoria dels productors ecològics i les Comunitats Autònomes que aposten per aquesta forma de producció. Addicionalment, va assenyalar García Tejerina, i gràcies a l'acord aconseguit amb Alimentària i amb la FENIL, “el Ministeri tindrà també una important presència en una zona expositiva que estarà destinada a donar a conèixer el programa de Productes Làctics Sostenibles”, engegat en aquest any, en defensa del sector làctic.

La secretària general d'Agricultura i Alimentació, Isabel García Tejerina, durant la presentació d'Alimentària 2014
La secretària general d'Agricultura i Alimentació, Isabel García Tejerina, durant la presentació d'Alimentària 2014.

La indústria d'alimentació i begudes, sector estratègic de l'economia espanyola

El president de la Federació Espanyola d'Indústries de l'Alimentació i Begudes (FIAB), Pedro Astals, va anar l'encarregat de presentar al públic present a la Llotja de Mar algunes dades que es poden considerar més que esperançadors. Encara que en 2012 es facturés un 2,68% menys (86.298 milions d'euros), la tendència segueix sent positiva, això sí gràcies a l'efecte beneficiós de les exportacions. El sector ha aconseguit mantenir un creixement sostingut en les últimes dues dècades, i ha aconseguit superar els 80.000 milions d'euros de facturació tots els anys des que va començar la crisi, una xifra equivalent al 7,6% del PIB nacional i un 14% de les vendes del segment industrial. Per Astals el potencial segueix sent molt gran, amb un creixement sostingut fins a 2020 d'un 3,7% anual, any en què el volum de facturació rondarà els 110.000 milions.

Per al bon funcionament del sector resulta fonamental la internacionalització. Actualment s'exporta el 28,5% de la facturació total de la indústria, i de seguir en aquesta línia, s'aconseguirà el 40% al final de la dècada. El sector és un dels pocs que manté des de fa anys la balança comercial en positiu, aconseguint en 2012 els 3.026 milions en haver-hi, amb 22.078 milions exportats pels 19.052 importats. En 2015 Espanya pot fins i tot aconseguir Itàlia en exportacions. Encara que la UE segueix sent nostre gran mercat (71%), existeixen altres mercats com el nord-americà o l'asiàtic que estan creixent ràpidament.

Per al secretari general de la FIAB encara que la nostra indústria alimentària compta amb fortaleses com el seu posicionament estratègic, la balança comercial, el seu gran assortit de productes de qualitat i assegurances, una cultura alimentària arrelada o un sector amb una bona reputació, encara queden deures, com per exemple un excés de regulació que s'ha de simplificar i un desequilibri en la cadena alimentària. Per a Pedro Astals existeixen tres grans reptes: “Eficiència, la creació de valor amb productes diferenciadors i la internacionalització”.

 

Imagen

Una taula de debat marcada per la gastronomia i la projecció exterior

Qui millor per poder expressar què significa l'alimentació espanyola que el propietari del millor restaurant del món? Joan Roca, xef del Celler de Ca Roca, va ser un dels grans protagonistes de les dues taules rodones que van tancar la presentació d'Alimentària 2014. En la taula que portava el títol 'El gran momentum internacional de la gastronomia espanyola', Roca va voler recordar que “el fet que Espanya compti amb els millors restaurants del món beneficia tant als nostres productors com als nostres hotelers, oferint una imatge d'excel·lència del turisme espanyol. I va deixar dues dades significatives sobre la taula a l'hora de quantificar l'impacte que pot tenir el fet de convertir-se en millor restaurant del món: en les 24 hores posteriors al nomenament oficial va haver-hi dos milions de visites a la web del restaurant i 54 són els països de procedència dels 10.000 últims comensals del Celler de Ca Roca.

Al costat de Roca, Inés Menéndez, la directora de la Divisió d'Aliments i Gastronomia de l'Icex; el pioner en turisme gastronòmic i productor pel New York Estafis de la sèrie 'Taste of the world', Doug Doda; i la sòcia de l'agència de turisme gastronòmic 'A Taste of Spain', Marta Angulo, van donar el seu particular punt de vista sobre la importància de la nostra gastronomia en l'àmbit internacional.

Joan Roca (centre) va donar la seva visió particular sobre la importància de la gastronomia per als productors i el nostre turisme...

Joan Roca (centre) va donar la seva visió particular sobre la importància de la gastronomia per als productors i el nostre turisme.

Empreses o entitats relacionades

Alimentaria Barcelona - Alimentaria Exhibitions, S.A.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades