Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El cumplimiento del Marcado CE en los prefabricados de hormigón estructurales
Aplicacions i condicions generals

El compliment del Marcat CE en els prefabricats de formigó estructurals

21 juliol 2009

El Marcatge CE per a productes de construcció, reglamentat a través de la Directiva Europea 89/106/CEE (i la seva posterior modificació Directiva 93/68/CEE), és un requisit indispensable per a la lliure comercialització i ús d'un producte en tots els països de la Unió Europea, establint uns nivells mínims de seguretat per sota dels quals no pot situar cap fabricant. Vegem l'aplicació del marcatge CE en els prefabricats de formigó estructurals.

La intenció del marcat és permetre la lliure circulació del producte en tota la Unió Europea i que els estats membres no puguin legislar de manera diferent al que estableix la normativa europea, encara que poden dictar condicions addicionals per a l'ús d'aquests productes en l'execució d'obres construïdes amb ells.

Marcatge CE

Símbol que indica que un producte és conforme amb els requisits essencials de les directives que li són d'aplicació. Igualment, garanteix que el fabricant ha pres totes les mesures oportunes per garantir el compliment de les mateixes en els productes comercialitzats.

Els productes prefabricats estructurals de formigó que, en la data d'edició d'aquest document, estan normalitzats sota una Norma EN elaborada i aprovada pel Comitè Tècnic Europeu CEN / TC 229 'Precast concreti products' són (vegeu el quadre de sota):
Imagen

La DPC (Directiva de Productes de la Construcció) estableix que els productes de construcció han de ser apropiats per a obres que, en la seva totalitat i en les seves parts aïllades, siguin adequades per al seu ús. Els requisits essencials que han de satisfer les obres a què s'incorporen els productes i que, per tant, influeixen en les característiques tècniques dels mateixos són:

- Resistència mecànica i estabilitat.

- Seguretat en cas d'incendi.

- Higiene, salut i medi ambient.

- Seguretat d'utilització.

- Protecció contra el soroll.

- Estalvi d'energia i aïllament tèrmic.

Requisit essencial

Les condicions generals que ha de complir un producte per no posar en perill la seguretat de les persones, animals domèstics, béns i / o medi ambient no es tracten d'especificacions tècniques, ja que no defineixen cap disseny concret o requisit de construcció, sinó que assenyalen simplement els resultats desitjats.

Segons s'estableix a la DPC, tots aquells productes que influeixen en almenys un dels requisits enunciats, han de portar el Marcatge CE, el qual assegura que compleixen amb les especificacions tècniques que sobre el producte s'han considerat exigibles pel conjunt de països europeus .

El marcatge CE certifica que els productes són conformes amb normes de transposició de normes harmonitzades, és a dir, normes establertes per organismes europeus de normalització d'acord amb mandats conferits per la Comissió de les Comunitats Europees d'acord amb els procediments establerts en la Directiva que es transposa.

Altres documents que comporten marcatge CE són els documents d'idoneïtat tècnica europeu (DITE's), que són avaluacions tècniques favorables de l'aptitud d'un producte per a l'ús assignat.

En el cas dels productes prefabricats de formigó amb caràcter estructural, el sistema que els afecta és el 2 +
En el cas dels productes prefabricats de formigó amb caràcter estructural, el sistema que els afecta és el 2 +.

El marcatge CE l'efectua el fabricant o responsable del producte en el mercat sobre la base del sistema de certificació que s'indiqui a la norma o document que correspon al seu producte. Aquests sistemes estan impostos en funció de les característiques del producte, i el sistema 4 el menys exigent (autocertificació) i l'1 + el més exigent. En el cas dels productes prefabricats de formigó amb caràcter estructural, el sistema que els afecta és el 2 +, que a més de les tasques que ha de realitzar el fabricant, implica la participació d'un organisme extern (Organisme Notificat). En aquest cas, les garanties associades al marcatge CE vénen avalades pel fet que el producte porta aquest marcat, que hi ha un organisme extern que certifica el producte, emetent el certificat CE de conformitat, i que el fabricant assumeix que ha complert tots els requisits reglamentaris per poder indicar un marcatge CE sobre el producte. Tot això permet pressuposar que el producte surt de la fàbrica satisfent tots els requisits que la reglamentació vigent li exigeix.

A Espanya, la transposició de la DPC a través del Reial Decret 1630/1992 (i la seva posterior modificació RD 1328/95), obliga a disposar del marcatge CE als productes amb norma harmonitzada a partir de la data d'entrada que s'estableixi. La diferència fonamental d'una norma harmonitzada amb qualsevol altra norma europea és que, al final de cadascuna, inclou l'annex ZA.

 La DPC (Directiva de Productes de la Construcció) estableix que els productes de construcció han de ser apropiats per a obres que...

La DPC (Directiva de Productes de la Construcció) estableix que els productes de construcció han de ser apropiats per a obres que, en la seva totalitat i en les seves parts aïllades, siguin adequades per al seu ús.

Foto: Craig Jewell.

L'annex ZA conté el mandat sota el qual es prepara la norma, s'especifiquen els apartats de la Norma on es fa referència a les característiques requerides per als productes per aquest Mandat donat sota la DPC, defineix el sistema d'avaluació de la conformitat aplicable aquestes característiques, amb els controls que ha de realitzar directament el fabricant o un organisme notificat, defineix l'etiquetatge o marcatge i determina les dades que el fabricant ha de proporcionar.

Per tant, el compliment total de la norma és un pas més al que pot optar voluntàriament el fabricant, només són obligatoris els capítols, apartats o altres annexos d'aquesta o altres normes, als quals es faci referència a l'annex ZA.

Cal deixar clar que en cap cas es pot considerar el Marcatge CE com una marca de qualitat, ni una Marca d'origen a la Unió Europea, simplement declara la conformitat d'un producte, establint un nivell mínim d'exigències per poder assegurar que es compleixen els requisits essencials.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Nacional de La Industria del Prefabricado de Hormigón

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Espuma Multiuso PENOSIL PU-46p

    Espuma Multiuso PENOSIL PU-46p

  • Espuma Multiuso PENOSIL PU-46p

    Espuma Multiuso PENOSIL PU-46p

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    08/10/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    03/10/2024

Enllaços destacats

27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)CEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)Rebuild Rehabilita - NebextAsociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasAsefaveMatelec - IFEMAPiscinaSpainConstrutec - IFEMA (5-8 noviembre 2024)Feria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis