Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Ramón Gabarró, presidente de AEIM y gerente de Gabarró Hermanos
"La tendència es dirigeix cap a la importació de fustes més elaborades i productes acabats"

Entrevista a Ramon Gabarró, president de AEIM i gerent de Gabarró Germans

Mónica dalús04/05/2009
El president de l'Associació Espanyola d'Importadors de Fusta ens parla en aquesta entrevista del present i el futur del sector, valora les últimes xifres del mercat de la fusta d'importació i aplaudeix el reconeixement que fa el Codi Tècnic de l'Edificació de la fusta com material eficient.
Imagen

Com ha evolucionat en els darrers anys el volum d'importació de fusta a Espanya?

En els últims anys el nivell de fusta importada ha anat creixent any rere any arribant a la seva cota més alta en 2007. L'any passat es va produir una forta disminució de les importacions, de l'ordre del 26%, disminució que es va accentuar en el segon semestre. Encara que no disposem de xifres contrastades, podem afirmar que en el primer trimestre d'aquest any continua la disminució del volum de fusta importada.

I quina ha estat l'evolució en el tipus de producte importat i les indústries de destinació-moble, construcció ... -?

La tendència indica que augmenta la importació de fustes més elaborades i productes acabats, principalment parquets envernissats llestos per instal lar.

"Amb l'aprovació del Codi Tècnic de l'Edificació s'obren noves possibilitats per a l'ús de la fusta en aquest sector, per fi s'està reconeixent que la fusta és un material molt eficient, de cost raonable ia més respectuós amb el medi ambient"
Ligna 2007
Ligna 2007.

Al fil de la pregunta anterior cal esmentar la promoció que s'està duent a terme per l'ús de la fusta en el sector de la construcció. Quins beneficis aportarà aquest fet a la importació de fusta?, Canviaran les necessitats pel que fa al tipus de producte?

Amb l'aprovació del Codi Tècnic de l'Edificació s'obren noves possibilitats per a l'ús de la fusta en aquest sector, per fi s'està reconeixent que la fusta és un material molt eficient, de cost raonable ia més respectuós amb el medi ambient. Avui les ONG més actives en defensa del medi ambient i que lluiten contra el canvi climàtic defensen l'ús de la fusta enfront d'altres materials més contaminants com l'alumini, el PVC, l'acer o el ciment.

És difícil per l'importador tenir la garantia que la fusta que està comprant està degudament gestionada pel proveïdor?

No, en AEIM disposem d'informació suficient i els nostres associats únicament importen fustes que ofereixin garanties de gestió sostenible. Ens hem dotat d'un Codi Ètic que és respectat i podem afirmar que la fusta que arriba als ports espanyols és absolutament legal.

¿Creu que el consumidor està suficientment informat de la procedència de la fusta quan adquireix el producte final?

Crec que el comprador final no disposa d'informació suficient, ja que arriben a Espanya productes acabats de determinats països, com és el cas de mobles produïts en països asiàtics, que de cap manera garanteixen que les fustes utilitzades procedents de boscos gestionats de manera sostenible; és més, sabem que procedeixen d'explotacions il legals. Aquests productes exerceixen una competència il·lícita respecte a la producció nacional.

 Ligna 2007

Ligna 2007.

Un factor a favor del sector és la cultura del benestar i d'envoltar-se de productes naturals i ecològics creu que les tendències en els hàbits i nous valors del consumidor incidiran positivament en l'increment del consum d'aquest material?

Sí, és clar, la fusta és un producte natural, renovable i reciclable, que duent a terme una gestió adequada, com s'està fent a la majoria dels països, és una font inacabable de recursos per al futur. En pràcticament tots els països de l'hemisferi nord, excepte Rússia, els inventaris forestals, és a dir la fusta en els boscos, va creixent any rere any sense interrupció.

Quins són els principals reptes als que avui s'enfronta el sector? I a quin punt està afectant les empreses del sector la conjuntura econòmica mundial?

El sector de la fusta no és aliè a l'actual crisi mundial i ens afecta de ple, la demanda s'ha reduït de forma molt important principalment en els subsectors més dependents de la construcció d'habitatges.

"Les fustes certificades són un plus afegit. Avui disposem d'abundant oferta de fustes certificades pels dos sistemes més reconeguts com són el PEFCT i el FSC, ambdós garanteixen per igual que les fustes procedeixen de boscos ben gestionats "

A través d'AEIM i de Cofemadera s'estan realitzant encertades campanyes de promoció de l'ús de la fusta principalment dirigides als prescriptors, concretament a arquitectes i interioristes amb molt bona acollida. També el sector públic principalment les corporacions locals defensen i utilitzen la fusta en molts dels seus projectes pels avantatges de tot tipus que ofereix la fusta.

Les fustes certificades són un plus afegit. Avui disposem d'abundant oferta de fustes certificades pels dos sistemes més reconeguts com són el PEFCT i el FSC, ambdós garanteixen per igual que les fustes procedeixen de boscos ben gestionats. Vull insistir que les fustes no certificades també poden ser procedents de boscos molt ben gestionats, com en el cas de les procedents dels Estats Units d'Amèrica del Nord.

Com he dit al principi estem immersos en una crisi de grans proporcions i no recuperarem el ritme fins que aquesta finalitzi, però sóc moderadament optimista ja que la fusta és un material amb enormes possibilitats i el seu consum, sens dubte, anirà a més per les enormes avantatges que té sobre altres materials en el factor mediambiental.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española del Comercio e Industria de la Madera
Gabarró Hermanos, S.A.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Espuma Multiuso PENOSIL PU-46p

    Espuma Multiuso PENOSIL PU-46p

  • Espuma Multiuso PENOSIL PU-46p

    Espuma Multiuso PENOSIL PU-46p

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/10/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    15/10/2024

Enllaços destacats

Matelec - IFEMA27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)AsefaveRebuild Rehabilita - NebextAsociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasCEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)Construtec - IFEMA (5-8 noviembre 2024)

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis