Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Éxito de convocatoria de la jornada organizada por Anapat en Smopyc 2014
La trobada congrega a prop d'un centenar de professionals

Èxit de convocatòria de la jornada organitzada per Anapat en Smopyc 2014

David Muñoz14/04/2014

La jornada ‘Obligacions de l'alquilador per a l'ús segur de les plataformes elevadores mòbils de personal’, organitzada per la Associació Nacional d'Alquiladores de Plataformes Aèries de Treball (Anapat), en el marc de la fira Smopyc 2014, es va saldar amb un rotund èxit d'assistència. El tema escollit per a aquesta jornada va suscitar, sens dubte, un gran interès entre el públic professional, que va omplir la sala de reunions de Fira de Saragossa escollida per a aquesta trobada. Experts en matèria de formació i seguretat com Marcos Moure, director tècnic de Sigma Seguretat i Salut, i Rafael Martínez, sotsdirector general d'Inspecció de Treball i Seguretat Social, van analitzar algunes de les claus per garantir un ús segur de les plataformes elevadores i van posar en valor iniciatives com el lliurament, amb les màquines, del Manual d'Instruccions de Seguretat i Maneig, editat per la pròpia Associació. Interempresas va tenir el plaure de presentar i moderar aquesta jornada.

David Cagigas, president d'Anapat des del passat mes de gener, va anar l'encarregat d'obrir la jornada amb un discurs de benvinguda, en el qual va ressaltar la important labor que ve realitzat aquesta Associació des de la seva constitució fa 20 anys, en la millora del nivell de professionalitat de l'activitat del lloguer de plataformes elevadores mòbils de personal (PEMP) i en la promoció d'aquests equips com a mitjà d'accés en altura segur, fiable i rendible. David Cagigas va mostrar la seva plena disposició a seguir treballant, al capdavant de l'associació, en l'avanç d'aquests objectius, amb la convicció que “el pitjor de la crisi ja ha passat i el millor està per venir.”

D'esquerra a dreta...

D'esquerra a dreta: David Muñoz, redactor cap d'Interempresas Madrid, David Cagigas, president d'Anapat, Antonio Casado, secretari general d'Anapat, Rafael Martínez, sotsdirector general d'Inspecció de Treball i Seguretat Social, i Marcos Moure, director tècnic de Sigma Seguretat i Salut.

A continuació, Antonio Casado, secretari general d'Anapat, va realitzar una introducció a la jornada, resumint alguns dels conceptes bàsics i necessaris per fer un ús segur de les plataformes. Al llarg de la seva intervenció va definir què s'entén per ‘obligacions’, la importància del concepte de ‘professionalitat’ a l'hora d'usar una màquina, per què el lloguer de PEMP no pot ser considerat com a subcontractació i aspectes normatius generals com, entre uns altres, la Declaració CE de conformitat, la norma UNEIX 58921 o la Llei de Prevenció de Riscos Laborals, on es recull l'obligació de l'empresa de formar i informar al treballador.

Marcos Moure, director tècnic de l'empresa Sigma Seguretat i Salut, i instructor d'Anapat segons la norma UNEIX-58923, va desenvolupar seguidament ‘el paper de l'alquilador en la formació d'operadors de PEMP’, centrant la seva exposició en temes que van suscitar un gran interès entre els assistents, com els requisits de l'operador de plataforma, les fortaleses i debilitats de les diferents entitats que poden donar la formació, els criteris fonamentals per poder donar una formació de qualitat, els valors que poden fomentar la credibilitat del formador o les vies que existeixen actualment per ‘formar’ als propis formadors.

L'objectiu de la formació, com assegurava Marcos Moure, és crear treballadors “competents” per a les tasques que li són assignades, sent aquesta formació una eina imprescindible per aconseguir aquest nivell de competitivitat en matèria de coneixement, habilitats i presa de consciència (actitud). Aquesta formació competent ha de derivar finalment en una ‘familiarització’ del professional amb el maneig de la màquina, un aspecte en el qual l'alquilador té molt bestiar pel que fa a altres entitats que poden donar formació (Empreses especialitzades i Serveis de Prevenció Aliens), en poder lliurar al client la plataforma en la pròpia obra.

Publico assistent a la jornada organitzada per Anapat

Publico assistent a la jornada organitzada per Anapat.

La jornada organitzada per Anapat també va comptar amb la presència de Rafael Martínez Taules, sotsdirector general per a la coordinació en matèria de relacions laborals, prevenció de riscos i mesures d'igualtat de la Direcció general d'Inspecció de Treball i Seguretat Social, qui va analitzar, des de la seva experiència de més de 20 anys en aquest camp, les claus per desenvolupar els treballs amb seguretat i qualitat.

Partint de la base, com ell mateix reconeixia, que la normativa de prevenció és molt complexa d'interpretar, la seva recomanació general és que l'alquilador ha de traslladar sempre a l'usuari, de la millor forma possible, tota la informació de la qual disposi. “Com més coneixement aporti a l'usuari d'una màquina, més tranquil podrà estar a l'hora de saber com va a actuar l'Administració davant un accident”, assenyalava.

Per tant, segons les seves pròpies paraules, el formador ha d'anar a “posicions d'excel·lència, aportant la màxima qualitat en la seva formació”, deixant sempre rastre documental de totes les accions que realitza en aquest àmbit perquè serveixin de prova davant una possible incidència.

L'Administració, conscient que la principal causa de sinistralitat laboral a Espanya és, any rere any, les caigudes en altura, ha desenvolupat una nova estratègia per al període 2014-2020 que passa no només per controlar, sinó també per investigar, millorant totes les eines de recerca que té a la seva disposició.

La jornada es va tancar amb un debat entre els assistents, del que van sortir idees destacades com, per exemple, que el ‘Manual d'Instruccions de Seguretat i Maneig’ editat per Anapat és un complement perfecte en l'esmentat objectiu de donar la major informació possible a l'usuari d'una plataforma, perquè faci un ús segur, responsable i eficient de la maquinària.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Nacional de Alquiladores de Plataformas Aéreas de Trabajo
Interempresas Media, S.L.U.

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    05/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    03/09/2024

Enllaços destacats

Matelec - IFEMAAsefavePiscinaSpain27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)Asociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasFeria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)22-24 octubre Sevilla

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis