Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Schüco se anticipa con novedosas alternativas a las demandas de la arquitectura del presente y del futuro
III Gran Debat de l'Arquitectura del Matí

Schüco s'anticipa amb noves alternatives a les demandes de l'arquitectura del present i del futur

Redacció Interempresas04/06/2013
La companyia va organitzar la tercera edició d'Energy Innovation-Days 2013, un debat sobre arquitectura, sostenibilitat, tecnologia i futur que va comptar amb la presència de quatre prestigiosos arquitectes: Coc Claret, Xavier Ferrés, Francesc Pla i Alberto Veiga. Al debat, conduït per Claudia Garrido i que va comptar amb la participació d'Ángel Funcia, director tècnic de Schüco Iberia, es van abordar temes tan actuals com a quina arquitectura cal fer en l'Europa actual, futur immediat de l'arquitectura sostenible, relació entre disseny, confort, seguretat i energia, i què necessita l'arquitectura de la tecnologia.

“L'arquitectura, l'energia i l'economia estan íntimament vinculades. Fer compatible els interessos econòmics, la qualitat de vida i la protecció del medi ambient suposa una important oportunitat de negoci que no hem de desaprofitar”. Aquesta és la principal conclusió de nova edició de l'Energy Innovation-Days 2013 organitzat per Schüco, que es va celebrar el passat 22 de maig i al que van assistir més de 150 arquitectes i professionals del sector. L'Hotel Casa Fuster, que va ser construït en 1908 per l'arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner, va acollir l'III Gran Debat de l'Arquitectura del Matí en el qual es van abordar temes tan actuals com a quina arquitectura cal fer en l'Europa actual, futur immediat de l'arquitectura sostenible, relació entre disseny, confort, seguretat i energia, i què necessita l'arquitectura de la tecnologia.

Per Schüco, el canvi climàtic és un dels reptes globals més importants del nostre temps. Els recursos naturals disminueixen i, en canvi, les emissions nocives augmenten. Els països estan desenvolupant o ampliant els seus objectius quant a la protecció del clima; no obstant això, aquest projecte requereix molt esforç i temps.

En aquest context el terme sostenibilitat marca el treball polític, empresarial i social. La sostenibilitat està molt lligada a la capacitat de ser previsor des d'etapes primerenques, a més de tenir bona voluntat per actuar. El model dels tres pilars de la sostenibilitat es basa, a més d'en la sostenibilitat econòmica i sociocultural, en la sostenibilitat ecològica. L'objectiu principal d'aquesta última és conservar la naturalesa i el medi ambient per a les generacions esdevenidores, la qual cosa inclou també la protecció global del clima, que és molt més que un assumpte particular.

D'esq. a dta.: Manuel Del Pi, Coc Claret, Xavier Ferrés, Francesc Pla, Alberto Veiga i Ángel Funcia
D'esq. a dta.: Manuel Del Pi, Coc Claret, Xavier Ferrés, Francesc Pla, Alberto Veiga i Ángel Funcia.

En aquesta ocasió, Schüco va seleccionar a un complet planter de professionals que van donar el seu punt de vista sobre un concepte tan actual com la sostenibilitat i la seva relació amb l'arquitectura o que van exposar com afectarà la normativa que ultima el Govern en el sector de l'edificació.

Al debat col·loqui, el lema del qual ha estat ‘Naturalesa Persones Tecnologia’, van participar Coc Claret (arquitecte i professor de l'Escola Superior d'Arquitectura Etsav-Upc de Sant Cugat), Xavier Ferrés (arquitecte de Ferrés Arquitectes i Consultors), Francesc Pla (arquitecte de l'Estudi Bopbaa) i Alberto Veiga (arquitecte de l'Estudi Barozzi Veiga) al costat d'Ángel Funcia, director tècnic de Schüco. A més, l'acte va comptar amb la presència de Manuel Del Pi, director general de Schüco Iberia, que es va encarregar de donar la benvinguda als assistents i de clausurar aquest acte, moderat per la coneguda comunicadora Claudia Garrido.

“En Schüco hem plantejat aquest Debat com un espai de reflexió en el qual els ponents, procedents de diferents àmbits i amb diverses experiències, realitzaran una contribució decisiva per conscienciar-nos encara més si cap, de la necessitat d'abordar els projectes arquitectònics amb diferents criteris en els quals entre l'arquitectura, la tecnologia, i les persones”, declara Manuel Del Pi, director general de Schüco Iberia.

Arquitectura i Dèficit energètic

En la Unió Europea el consum energètic del sector residencial és del 40%. A Espanya segons l'estudi publicat en 2012 per l'Idae és del 17% el consum d'energia final i el 25% d'electricitat. Fer els edificis més eficients és el nou repte al que s'enfronta l'arquitectura.

No obstant això, i tal com va afirmar Coc Claret “l'arquitectura no és sostenible, no és un atribut de l'arquitectura. Som les persones les que hem de fer un ús sostenible dels edificis. Pensar que la sostenibilitat és un atribut de l'arquitectura és un dels grans errors. Del que hem de parlar és d'arquitectura i sostenibilitat”.

Sobre la relació entre l'Arquitectura i el dèficit energètic, Francesc Pla va manifestar que “cal reestructurar l'edifici perquè es proveeixi seguint una altra lògica a l'actual. Hem de tendir als serveis centralitzats i fer una labor de pedagogia entre els usuaris dels edificis per fer-los entendre que compartir sistemes i espais és molt més eficient energèticament”.

Panoràmica de l'III Gran Debat d'Arquitectura del Matí
Panoràmica de l'III Gran Debat d'Arquitectura del Matí.
“Posar-li adjectius a l'arquitectura és molt pervers perquè acabes igualant tot. L'arquitecte ha de tenir una visió més oberta de la ciutat. Reinventar-se i repensar el teu paper”, va comentar Alberto Veiga.

Amb ell van coincidir la resta d'integrants de la taula rodona: “Utilitzar bé l'envolupant, la pell de l'edifici és fonamental. L'ésser humà és l'únic ser de la creació que és conscient que ha de tractar la seva pell, i aquest concepte ho amplia a la seva pell més immediata que és la del seu recer. Per això durant segles la gent ha ventilat, ha abrigat, ha sabut orientar les estades. Amb els anys hem anat fent arquitectures cada vegada més automàtiques però no hem après a i utilitzar-les”, va apuntar Xavier Ferrés.

Rehabilitació energètica com a Oportunitat de Negoci

Un altre focus de debat va ser la rehabilitació energètica com a oportunitat de negoci. Segons Coc Claret, “la rehabilitació té sentit perquè en la construcció d'edificis s'inverteix molta energia. Els edificis són patrimoni energètic per això no cal derrocar gairebé mai ja que porten molta energia incorporada (energia que gastem en els materials, extreure'ls, muntar l'obra, a transportar-los, transformar-los, aplicar-los). Allargar la vida útil dels edificis és la gran oportunitat”.

Alberto Veiga va opinar que “actualment ens resulta més fàcil comprar alguna cosa nou que reutilitzar-ho o reparar-ho. El ciutadà té una responsabilitat pròpia a part de la pedagogia de l'arquitecte. Hem de posar els mitjans per rehabilitar de forma eficient però els usuaris també contribueixen consumint energia de forma responsable”.

També Xavier Ferrés es mostra contundent “Etiquetar per si mateix no és la solució sinó la racionalització en l'ús dels sistemes també quan es rehabiliten edificis”.

“Efectivament, l'arquitecte ha de fer una reflexió abans de decidir per què innovacions tecnològiques apostar”, van ser les paraules de Francesc Pla.

Tots els participants al debat van insistir en nombroses ocasions en la necessitat de generar una cultura social i l'acostament de la figura de l'arquitecte a la societat.

Empreses o entitats relacionades

Schüco Iberia, S.L.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Espuma Multiuso PENOSIL PU-46p

    Espuma Multiuso PENOSIL PU-46p

  • Espuma Multiuso PENOSIL PU-46p

    Espuma Multiuso PENOSIL PU-46p

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/10/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    15/10/2024

Enllaços destacats

27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)Construtec - IFEMA (5-8 noviembre 2024)CEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)Asociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasMatelec - IFEMAAsefaveRebuild Rehabilita - Nebext

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis