Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a José María Ortiz, director general de Asociación de Fabricantes de Equipos de Climatización (Afec)
“Avui més que mai el consumidor és molt conscient de la importància d'estalviar en climatització”

Entrevista a José María Ortiz, director general d'Associació de Fabricants d'Equips de Climatització (Afec)

Irene Relda16/04/2013
Malgrat la caiguda en les vendes d'equips de climatització, derivada de la crisi de la construcció, les grans companyies del sector no han deixat d'investigar i de desenvolupar nous equips energèticament més eficients i més respectuosos amb el medi ambient. “Avui no es pot concebre un equip que no compleixi amb aquests paràmetres”, afirma José María Ortiz, director general de la Associació de Fabricants d'Equips de Climatització (Afec). A més dels beneficis per al nostre entorn i per a la butxaca dels consumidors, “avui el verd ven, i d'això són molt conscients els fabricants”.
José María Ortiz, director general d'Associació de Fabricants d'Equips de Climatització (Afec)
José María Ortiz, director general d'Associació de Fabricants d'Equips de Climatització (Afec).

La crisi de la construcció ha arrossegat amb si a altres sectors que depenien en certa mesura d'ella. Quina situació viu la indústria de la climatització en l'actualitat?

Sí, la construcció ha caigut dramàticament i, en conseqüència, les vendes d'equips de climatització, també. A això se li ha sumat el fet que les administracions i els particulars en general no disposen de diners, de mitjans financers i econòmics. Així, en l'actualitat, estem per sota del 50% de 1997, any en el qual va arribar al seu màxim històric.

No obstant això, el sector no ha deixat d'evolucionar…

Efectivament, el sector ha experimentat una transformació molt important, acuitat, en part, per la legislació europea —centrada en l'estalvi energètic i la utilització d'energies renovables, amb la conseqüent reducció de CO2—  i, d'altra banda, per buscar nínxols de mercat i diferenciar-se de la competència.

Què destacaria d'aquesta evolució?

L'ús massiu de la tecnologia inverter; els equips multiciclo o multitarea, és a dir, aquells que donen fred, calor i aigua calenta; la utilització de doble compressor en determinats tipus d'equip; el disseny de bescanviadors i bateries per fer-los més òptims i perquè l'intercanvi sigui millor; l'ús de sistemes de regulació i control més precisos; la utilització de vàlvules d'expansió electròniques o el desenvolupament de la telemàtica per controlar les màquines a distància…

Grans progressos…

Sí, això quant a equips. Quant a instal·lacions, destacaria entre altres avançaments la recuperació de calor o de fred de les instal·lacions de climatització.

En què consisteix?

Les instal·lacions exigeixen una certa renovació d'aire, llavors, en lloc d'expulsar-ho directament, es tracta de recuperar part d'aquesta calor mitjançant un bescanviador de l'aire que entra. Podria posar molts exemples més, però en tot cas, el sector es dirigeix cap a aquesta eficiència energètica que marca la legislació europea.

I creu adequades aquestes normatives i lleis que regulen directa o indirectament el sector?

És evident que la societat ho està demandat i, possiblement, el medi ambient, també. Així, diria que en termes generals és positiva, però té clarobscurs, és millorable.

Foto: Reynaers Aluminium
Foto: Reynaers Aluminium
“Els ritmes que imposa la legislació de la UE quant al canvi de tecnologies són molt ajustats, sobretot per a les pimes”

En quins aspectes?

D'una banda, crec que hauria de tenir-se en compte la situació financera d'alguns països. A més, els ritmes que imposen quant al canvi de tecnologies són molt ajustats, sobretot per a les pimes. Una gran multinacional té recursos i mitjans, però per a una petita empresa resulta més treballós.

Què podria dir-nos de la competència d'equips de països com Xina?

Jo no demonizaría als equips xinesos. Realment tenen un potencial financer i tecnològic enorme. Les grans fàbriques solen ser molt cumplidoras de la legislació i participen en les associacions europees. Jo per descomptat no vincularia al producte xinès amb incompliment o amb falta de qualitat. Seria injust. Alguns fabricants xinesos produeixen més de sis milions d'equips a l'any, per tant, saben molt bé el que es fan. Algunes d'elles podrien proveir per si soles el mercat europeu.

Tornant a la faceta ecològica dels equips. Quina relació tenen avui els equips de climatització amb el medi ambient?

Cal tenir en compte que l'ecològic ven. A més, molts dels grans fabricants estan situats en països d'alta conscienciació ecològica, en països en els quals el respecte al medi ambient forma part de la seva cultura. Així, els seus equips són mediambientalment sostenibles i això ho acaben transmetent als seus competidors. Una altra cosa és fins a quin punt els esforços financers i tecnològics que això comporta, compensin econòmicament.

No serà el mateix que abans, no?

Doncs no. Ara hi ha més costos de fabricació i menys marges, però, en tot cas, el mercat i la societat tira al verda. Est és un punt que els fabricants tenen clar i ben assumit.

Estem parlant de l'esforç del fabricador per dissenyar equips eficients, però què opina del consumidor?

Jo diria que el consumidor és molt conscient de la importància d'estalviar en climatització. Allò que ocorria abans d'entrar en un cinema a l'estiu i sortir amb la sensació d'haver estat en el Polo Nord va ser un error de principiant que està canviant radicalment. Encara que també és cert que molts comerços, com a reclam, mantenen les portes obertes amb l'aire ben alt. En termes generals, crec que el missatge sí ha calat.

ERROR:traduccion
Imagen

Com s'aconsegueix l'eficiència energètica en un edifici? Qui intervé, qui participa en aquest procés per fer d'un edifici un entorn eficient des d'un punt de vista energètic?

El treball comença per l'arquitecte, que és qui concep l'edifici, després ve l'enginyer consultor, que dissenya les instal·lacions, després l'instal·lador, que les realitza, i, finalment, el fabricant, que lliura l'equip a l'instal·lador que duu a terme la instal·lació.

No tot depèn de l'equip…

No, d'entrada, l'edifici ha d'estar ben concebut, ben orientat, amb les façanes i materials i l'aïllament adequats. Després entra en joc l'enginyer que, en funció de les necessitats de climatització segons l'ús de l'edifici, haurà de triar les solucions adequades. Unes seran més cares i eficients, mentre que unes altres seran més barates, però menys eficients. En funció del pressupost, escollirà. És evident que com més sofisticada sigui la instal·lació, com més estalviï, més cara va a ser. La propietat haurà de valorar el període d'amortització i la tornada de la inversió.

I en quina mesura ajuden les administracions a fer dels nostres edificis espais més verds?

Hi ha molt poques subvencions. En molts casos, més que subvencions són ajudes financeres: crèdits baixos, amb períodes d'amortització llargs o amb un període de carència. Es manté alguna ajuda per a instal·lacions de geotermia o solars i algun pla renove, però això s'està acabant, no és el moment, donada la nostra situació econòmica actual.

Abans li preguntava per l'evolució i les grans fites en el desenvolupament dels equips de refrigeració. Ara ens agradaria saber en què s'investiga en l'actualitat.

ERROR:traduccion

Llavors, com creu que seran els equips del futur?

Les tendències estan clarament marcades per l'eficiència energètica: avui no hi ha equip que no es dissenyi, es publicite i es present al mercat com una màquina que no estalvia energia.

D'altra banda, s'investiga en la utilització d'energies renovables: aerotermia, geotermia, hidrotermia i l'energia solar i eòlica. Queda moltíssim per recórrer. Mai sabrem fins a on es pot arribar.

“Petit però important”

La Associació de Fabricants d'Equips de Climatització representa a 65 empreses, 40 d'elles fabricadors espanyols, que empren a unes 6.000 persones al nostre país. L'associació vés-la per la gestió i defensa dels interessos d'aquests fabricants, a través d'activitats com la participació en conferències i estudis, i amb ajudes a l'exportació i al desenvolupament tecnològic. “És un sector relativament petit en termes de personal i d'aportació al PIB, però important”, afirma José María Ortiz, director general de l'Afec.

Empreses o entitats relacionades

Asociación de Fabricantes de Equipos de Climatización

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    30/07/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    25/07/2024

Enllaços destacats

Matelec - IFEMAFeria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)PiscinaSpainAsefaveAsociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y Ventanas22-24 octubre Sevilla

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis