Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Pedro María Pérez, Director Gerente de Pneumax S.A.

Entrevista a Pedro María Pérez, director gerent de Pneumax SA

15/10/2003
"En pocs anys, l'electrònica donarà un gran impuls a la pneumàtica"
Pedro María Pérez. Director Gerent de Pneumax S.A.
Pedro María Pérez. Director Gerent de Pneumax S.A.
El sector de la pneumàtica, igual que molts altres, està travessant un difícil moment. Després de més d'una dècada de bonança econòmica, la superioritat de l'euro ha provocat una frenada en el creixement, agreujat a més per l'entrada de components produïts en Extrem Orient, que no fan altra cosa que empitjorar la situació. "No obstant-afirma Pere Maria Pérez, director gerent de Pneumax - totes les empreses amb les que estem en contacte són de l'opinió que és un problema passatger i es troben a l'espera de tornar a invertir de nou. Al capdavall, pitjors les hem passat ".

Avui dia, per volum de vendes i introducció al mercat, Pneumax, S. p. A. se situa entre les tres primeres firmes italianes de fabricació de productes pneumàtics, comptant amb filials a Alemanya, França, Regne Unit, Rússia, Singapur i Espanya, així com amb distribuïdors en tots els països del món on hi ha un mínim de nivell industrial. La seu, situada a Lurano, a 15 km. de Bèrgam, sobre una superfície de 75.000 m2 té una àrea coberta de 25.000 m2 distribuïda en diversos edificis, en els quals es troben les més modernes màquines i utillatges de tota mena, capaços de produir tots els components necessaris per abastir a les línies d'acoblament, les quals dividides per famílies, munten i proven cada dia milers de productes acabats.

La filial espanyola Pneumax, SA situada a Elgoibar (Guipúscoa) disposa d'unes instal·lacions de 1.000 m2 on, a més de la logística inherent als seus magatzems de distribució, té la seva pròpia unitat de producció de cilindres pneumàtics. Recentment, s'ha instal·lat també a Barcelona.

"Un any després de néixer Pneumax, el 1976,-explica Pedro María Pérez-ens vam fer càrrec de la distribució dels seus productes pneumàtics per a Espanya a través de Comega. L'any 1991, es crea Pneumax SA, participada per la casa central de Bèrgam. El 1992 ens vam traslladar des Eibar al polígon Olaso a Elgoibar, on ara hi ha la seu central. L'any passat hem comprat una nova nau de 700 m2 al polígon de Sigma, de Elgoibar, on al llarg d'aquest any traslladarem els tallers de fabricació de cilindres i l'aula de formació, didàctica i preparació de comercials. Allà, a través dels cursos pretenem promocionar la tècnica pneumàtica. Assessorarem als que treballen amb ella sobre els dubtes o problemes que els puguin sorgir en el seu treball diari, al mateix temps que els presentem el nostre catàleg. La previsió és fer deu cursos a l'any a què assistiran de 20 a 30 persones cada vegada ".

Frenada de mercat

La plantilla actual està formada per 14 persones a la central i 6 a Barcelona.

"La nostra facturació-comenta el gerent de Pneumax-ronda els 5,00 milions d'euros. En el present exercici aspirem a mantenir aquestes xifres, perquè el mercat està baix. Sobretot, s'ha ressentit molt l'exportació de béns d'equip a conseqüència del valor de l'euro. Això no només frena l'exportació de maquinària, sinó que facilita l'entrada de material de l'Extrem Orient a uns preus que avui són més barats que fa dos anys. Tot i que encara no patim un descens de vendes, sí que podem parlar d'una frenada de creixement ".

Aquesta frenada ho està patint tot Europa, prova d'això és que, Alemanya, que tradicionalment ha estat el motor de l'economia, està en recessió. Aquesta situació es percep des de l'estiu del 2002. "En aquests moments, el que està clar és que el mercat nacional està estancat, i si totes les marques pretenem créixer, serà molt difícil poder fer-ho llevat que entrem en una política de reducció de preus. En aquest sentit hem detectat alguns casos, però tots som conscients dels problemes que una mesura així comporta per al futur, quan l'economia es recuperi ".

L'aturada actual és generalitzat i afecta la gran majoria dels sectors productius de béns d'equip. "No obstant això, totes les empreses amb les que estem en contacte pensen que això és passatger i moltes estan a l'espera de poder tornar a invertir. Des de 1992 fins ara ha hagut 11 anys de bonança econòmica i les empreses estan fortes. Molt pitjors les hem passat ", afirma el responsable de Pneumax, amb certa dosi d'optimisme.

El mercat de la pneumàtica a Espanya està dominat per marques de procedències molt diverses. "De totes maneres-comenta Pérez-cal tenir en compte que no hi ha cap fabricant nacional de productes pneumàtics amb gamma completa, encara que si hi ha alguns que fan determinats components. Els productes pneumàtics de major venda a Espanya procedeixen de països com Alemanya, Japó, Itàlia, França, Gran Bretanya i en menor mesura dels EUA

Pel que fa al producte, PNEUMAX es defineix genèricament com una empresa constructora de components industrials per l'automatització pneumàtica: vàlvules de comandament manual, mecànic i pneumàtic, electrovàlvules, actuadors lineals i de gir, elements per a tractament de l'aire, racoreria pneumàtica, etc. Com a última incorporació cal citar els sistemes electrònics per a connexió serial en protocols Interbus, Profibus i Devis.

NET. PNEUMAX, S. p. A., a més, disposa a Itàlia d'un important departament de I + D en el qual s'ha creat una secció electrònica dedicada exclusivament a aquest últim camp de les comunicacions industrials, un aspecte clau en el món actual de l'automatització

Catàleg

El seu programa de vendes el compon una gamma de referències que és en aquests moments de 8.000 a 9.000 unitats. El producte va destinat a tots els sectors en què intervingui l'aire comprimit, sobretot allà on fan falta moviments ràpids i altes cadències de producció. Es fabrica sota les últimes normes ISO.

Actualment, la facturació de la filial espanyola de PNEUMAX es realitza en un 36% a clients directes i la resta a través de magatzems distribuïdors especialitzats en tot el territori nacional, comptant amb 52 punts de venda.

Això li permet estar present en tots els camps de producció, amb una rellevant incidència en els sectors de màquina eina, maquinària d'envasat i embalatge, maquinària per a la ceràmica, fusta, calçat, vidre, etc. En concordança amb el potencial de compra del sector, les vendes de PNEUMAX es realitzen majoritàriament i per aquest ordre a Catalunya, País Basc, Llevant i zona centre.

"En el sector de l'elaboració de la fusta, Llevant és un clar exponent per la quantitat de fabricants de mobles, de manera que hi ha nombrosos constructors de maquinària per a mobles i aquests són grans utilitzadors de pneumàtica". A Castelló hi ha el mercat de gres i rajola, on un gran nombre de màquines són pneumàtiques. Fins i tot hi ha un gran consum de pneumàtica al voltant del mercat hortícola. Per exemple, en la taronja, tot el procés, des que es recull la taronja fins que es fica en els sacs que després arriben a les botigues, és pneumàtic: la separació per mides, neteja, etiquetatge, les màquines que fan les malles, el pesatge, etc. "

Innovació

El cada vegada més vertiginós avenç en el desenvolupament dels sistemes serials de bus de camp, és a dir, l'electrònica aplicada a la pneumàtica, fa pensar que en pocs anys aquests sistemes tindran una gran incidència en les solucions pneumàtiques, ja que els avantatges que aporten són enormes, començant per la funcionalitat i flexibilitat dels muntatges, la fiabilitat, la rapidesa de comunicació i la rendibilitat en eliminar molts cablejats en màquina.

"El 1976 tot el nostre catàleg era un tríptic. Des de 1976 a 1990 va haver una evolució del producte molt ràpida. Del 90 en endavant, l'evolució ha estat més lenta, però més important perquè s'ha aplicat l'electrònica a la pneumàtica. Gran part dels senyals de comandament que abans eren elèctriques, mecàniques o manuals, en aquest moment són senyals de comandament electròniques. Això ha donat lloc a grans precisions ia un millor control de l'aire que permet realitzar operacions que abans de l'any 90 eren impensables ".

Empreses o entitats relacionades

Pneumax, S.A.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades