Edarma, S.L. - Equips per al tractament de purins

Carbofil Edapur

Sistema de tractament de purins: de funcionament continu i automàtic

Fotografia de Sistema de tractament de purins
Edarma dissenya, instal i posa en marxa les plantes de tractament per a purins desenvolupat per Carbofil: el sistema Edapur.

Dissenyat per minimitzar els costos d'explotació i manteniment, funciona de manera contínua i és totalment automàtic.

La tecnologia aplicada és la mateixa que la utilitzada per a la digestió de greixos i líquids amb alta càrrega orgànica. Els purins bruts provinents de l'explotació ramadera són homogeneïtzats en una fossa de recepció, equipada amb un agitador. Eventualment el purí pot ser tractat prèviament en un separador de fases en cas que es vulgui aprofitar la fracció sòlida retinguda per al seu ús o tractament en compostatge. La fase líquida és enviada al tanc anòxic i, des d'aquí, la barreja és alimentada periòdicament al reactor biològic d'oxidació. Això forma la base del sistema Edapur.

En el reactor d'oxidació, els bacteris presents transformen l'amoníac en nitrats. Aquest sistema funciona en recirculació amb el tanc anòxic, on els bacteris presents en un ambient sense oxigen prenen aquest dels nitrats, transformant-se en nitrits i després en nitrogen molecular, no contaminant, que s'evacua a l'atmosfera.

Els fangs biològics altament mineralitzats es reben en una sitja de decantació, on s'aglomeren en flòculs bacterians i sedimenten. Després, el líquid sobrenedant clarificat s'evacua a una llacuna abans del reg mentre els fangs concentrats a la sitja poden aplicar a terra, directament o tractats per una aplicació sòlida. Una alternativa seria que tot el purí tractat fora homogeneïtzat per al seu ús en reg agrícola sense la separació de fases.

El tractament dels purins amb aquest sistema permet una gran reducció del nitrogen, al mateix temps que es produeix una important disminució de la càrrega orgànica, la qual cosa garanteix una dràstica eliminació d'olors. D'aquesta manera, el purí pot ser emmagatzemat durant diversos mesos sense problemes.