Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Minimizando el impacto de las obras en la ciudad
Tecnologia sense rases

Minimitzant l'impacte de les obres a la ciutat

Roberto Gómez15/06/2010

15 juny 2010

Amb tan sols dues obertures a terra, la tecnologia sense rases és capaç de construir o de substituir canonades de diferents tipus de conduccions. Aigua, gas, electricitat ... aquests sistemes de construcció o rehabilitació poden no només reduir costos a les empreses instal, sinó estalviar nombroses molèsties als ciutadans. S'han acabat els talls de trànsit, la brutícia i els sorolls causats per les obres d'instal lació o reparació de canalitzacions a la nostra ciutat.
Foto: Sinzatec
Foto: Sinzatec

La creació i desenvolupament de les infraestructures hidràuliques dels nostres pobles i ciutats es va realitzar mitjançant l'obertura de rases i trinxeres de forma manual amb un gran nombre de mà d'obra. La manca de tecnologia, obligava a posar les canonades manualment dins de les rases ja cobrir-les amb grans quantitats de sorra i material de farciment.

Avui en dia les xarxes de canonades que es van establir necessiten ser rehabilitades i substituïdes. El manteniment correctiu està donant pas al preventiu i al predictiu. "Durant molts anys, els sistemes de sanejament s'han anat deixant de banda", afirma Jorge Sánchez, vicepresident de l'Associació Ibèrica de Tecnologia Sense Rasa ( IbsTT ). Aquesta associació treballa des de fa 15 anys amb la finalitat principal de donar a conèixer una tecnologia molt beneficiosa en tots els aspectes. "La utilització d'aquests sistemes poden reduir en un 15 o un 20% el pressupost d'una obra estalviant entre el 80 i el 90% de temps d'execució", segons Sánchez. A més, hi ha nombrosos avantatges visibles per a qualsevol ciutadà. Es poden evitar talls de circulació, reduir el volum de CO 2 utilitzat en el transport de residus, minimitzar els sorolls, reduir la pèrdua d'ingressos en comerços afectats i escurçar el temps d'obra. No obstant això, el desconeixement d'aquesta tecnologia i en ocasions la desconfiança, fan que el percentatge d'obres que la utilitzen sigui "anecdòtic, d'entre el 2 i el 3%". Malgrat aquesta xifra, Jorge Sánchez augura un futur "descomunal al món del sanejament", amb un creixement del 25% anual en algunes empreses, encara que la clau "és la resistència al canvi". Existeixen nombrosos programes per elaborar pressupostos i plans per a realitzar l'obra amb el mètode convencional de rasa. A més, moltes de les empreses del sector no tenen una maquinària que "com tot el que és minoritari, és cara", assegura Sánchez.
Els primers passos en el desenvolupament de la tecnologia sense rasa es van donar fa 30 anys en zones industrialitzades amb gran densitat de població. A Espanya "ja fa 20 anys utilitzant sistemes de substitució de canonades sense rasa", assenyala el vicepresident de IbsTT. Inicialment es va utilitzar per a la renovació o reinstal lació de canonades per a sanejament, situades generalment en el nivell més baix de les capes de les canonades. Poc després, l'atenció es va centrar en el desenvolupament de tècniques per a la renovació i la rehabilitació de xarxes d'aigua potable i gas.
El sector de la indústria dedicada a la instal lació sense rasa ha crescut, creant la seva pròpia maquinària especial, tècniques d'instal lació, normes i, per descomptat, desenvolupant les seves pròpies canonades que havien de ser adequades per a aquestes tècniques d'instal lació sense rasa.
Imagen

Instal lació de canonades

La utilització de talps pneumàtics és la millor solució per a la instal lació de connexions de petit diàmetre tant en zones urbanes com rurals, evitant afeccions al entorno.El sistema de perforació horitzontal amb topos pneumàtics, és una tècnica sense rasa ideal per a la instal lació de petites canonades d'aigua, gas, electricitat o fibra òptica. L'efecte de percussió o martell del talp és usat per crear la perforació compactant i desplaçant el terreny en comptes d'extreure-evitant nombrosos residus.
Un talp és un equip pneumàtic amb forma de torpede que avança a través del terreny usant l'efecte de percussió del martell pneumàtic
A tot el món són nombroses les empreses que fan servir aquesta tècnica per a la instal·lació de diferents connexions. Normalment són utilitzades sota voreres o vials en longituds curtes de fins a 50 metres. Els avantatges principals dels talps pneumàtics són els reduïts costos d'operació i reposició. A més són relativament simples de funcionament, minimitzen o fins eviten excavació entre els punts de connexió i de terminació i redueixen l'afecció als vials públics.
L'equip necessari és molt compacte i és ideal per a aquells llocs on l'espai és petit o està restringit (vials amb trànsit, voreres, jardins ..). Amb els talps pneumàtics, els danys a l'entorn i al medi ambient són mínims. Un talp és un equip pneumàtic amb forma de torpede que avança a través del terreny usant l'efecte de percussió del martell pneumàtic.
La canonada o conducte s'instal normalment un cop la perforació ha estat completada. Pot també ser arrossegada al seu lloc mentre la perforació es va realitzant la qual cosa és perfecte per a terrenys solts o inestables. La perforació amb topos treballa en línia recta-no com la perforació dirigida que sol ser guiada-i requereix d'un tast de partida i un tast de recepció. En el tast de partida, el talp és alineat amb la mira telescòpica per a una adequada orientació i és directament posat en marxa.
Amb aquesta tècnica es poden instal lar canonades de polietilè, PVC o acer d'entre 50 i 150 mm de diàmetre, en longituds de fins a 50 metres. Els talps pneumàtics tenen nombroses aplicacions. A més de línies d'aigua i gas, són utilitzats per instal lar cables, canalitzacions elèctriques, reg de jardins, il luminació ambiental, drenatges o substitució de canonades de plom.

Substitució de canonades

La renovació de les xarxes d'abastament de les nostres ciutats per reduir fuites i avaries necessita una elevada inversió i genera grans molèsties per l'obertura de rases. El sistema de substitució de canonades sense rasa Grundoburst presenta una innovadora, econòmica i sostenible alternativa a l'obertura de trinxeres.
El sistema de fractura de canonada per tir amb barres (static pipe Bursting) està recomanat per a la substitució de línies d'aigua potable i gas en sòls sensibles, on altres canalitzacions subterrànies o edificis es troben propers. Les barres articulades de tir són empeses des del pou de tir a través de la vella canonada cap al pou d'inserció de la nova canonada. Un cop arriben les barres a aquest pou, s'acobla una fulla de tall, un con expansor i la nova canonada, normalment de polietilè.
Per aconseguir la seva instal lació, la canonada existent ha de ser tallada o fragmentada per l'equip de trencament i expansió, el qual simultàniament va inserint la canonada vella en el terreny i arrossegant la nova conducció de polietilè. L'equip de treball consisteix en un capçal trencador en forma de fulla que és capaç de seccionar la canonada existent i instal lar la nova. Una estació hidràulica de 40 tones de capacitat màxima de tir situada al pou d'arribada és l'artífex del procés. Si els pous de registre tenen dimensió suficient pot fer la substitució des d'ells, sense necessitat d'excavacions.
Per a realitzar la substitució, es localitzen inicialment les escomeses existents a la canonada i, un cop fora de servei la xarxa, es procedeix a l'excavació de les cates de tir i inserció. Els treballs d'instal lació de maquinària, substitució i retirada tenen una durada aproximada de 3 hores, de manera que la substitució completa d'un tram de 100 metres es pot dur a terme en una jornada de treball.
Perforació horitzontal dirigida amb canonada de polietilè de 315 mm de diàmetre, per sanejament en una longitud de 130 m. Foto: Sinzatec...
Perforació horitzontal dirigida amb canonada de polietilè de 315 mm de diàmetre, per sanejament en una longitud de 130 m. Foto: Sinzatec.
Experiència recent a Elx

L'empresa mixta Aigües d'Elx va realitzar el passat mes d'abril la instal·lació d'una canonada de clavegueram mitjançant el sistema de rehabilitació sense rasa de la canonada antiga. Mitjançant el sistema anomenat Bursting, és la primera vegada que s'executa a Espanya, segons va explicar el gerent d'Aigües, Enrique Sáez, "almenys pel que fa a la instal·lació d'una canonada amb un diàmetre de 600 mm es refereix. S'han pogut fer alguns treballs, però són canonades molt més petites ". Els treballs es van dur a terme en el polígon industrial de Carrús, on havia de substituir l'antiga conducció de sanejament, en formigó i de 154 metres de longitud, per una altra de polietilè a causa del deteriorament que patia. Actualment hi ha un projecte d'obra similar a Còrdova però en la qual el tub a substituir té un diàmetre superior als 800 mm. i es faria per una de 900. D'executar aquesta obra, "estaríem parlant de l'obra de substitució de canonada de major diàmetre realitzada, probablement, a tot el món "confirmar Jorge Sánchez de IbsTT. Estem en un període d'adaptació. Com qualsevol sector, la implantació de l'automatització planteja nombrosos dubtes. Segons Jorge Sánchez," cal superar el desconeixement d'aquestes tècniques perquè la miris per on la miris, només veus beneficis per a tots ".

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades