Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La importancia de un buen drenaje en el circuito de velocidad
ACO equipa el circuit de velocitat de Motorland

La importància d'un bon drenatge en el circuit de velocitat

Font: ACO28/07/2009

28 juliol 2009

El circuit de velocitat de Motorland, situat a la nova unitat d'oci i cultura de la ciutat del Motor d'Aragó, situada a Alcanyís, és obra de l'arquitecte Hermann Tilke, un dels més prestigiosos dissenyadors de circuits del món. Aco ha participat en la seguretat del circuit amb els seus sistemes de drenatge Monobloc Racing Drain.

El circuit de velocitat de Motorland, amb una extensió de més de 1.320.000 m 2, ha estat projectat per l'enginyer i arquitecte Hermann Tilke, un dels més prestigiosos dissenyadors de circuits del món. No és la primera vegada que compta amb ACO per als seus projectes ja que entre les seves obres destaquen circuits tan emblemàtics com el de Sepang, Bahrain o Xangai, on la marca també és present. Tilke a més ha comptat amb l'assessorament de Pedro de la Rosa, pilot de proves de McLaren Mercedes que parla sobre la necessitat de disposar d'un excel lent sistema de drenatge en un circuit d'aquestes característiques amb la finalitat de comptar amb la seguretat adequada. "S'ha de tenir en compte que és molt important que, a part que els drenatges estiguin ben resolts, que les reixes de desguàs en certes corbes estiguin ben fixades al canal".

Tal com explica Pedro de la Rosa, la seguretat és un dels elements més importants a tenir en compte i per això ha constituït una de les principals premisses sota les quals s'ha treballat el projecte i on ACO ha tingut un gran protagonisme. Els tradicionals sistemes de drenatge, fabricats en formigó i tancats amb reixetes de fosa d'acer, s'han convertit en un dels principals motius de preocupació a l'hora de testar la seguretat a la pista. És per això que ACO disposa d'una gamma completa de canals pensats exclusivament per a aquest ús, Monoblock Racing Drain, testats durant més d'un any en el circuit Paul Ricard HTTT i que, gràcies als excel lents resultats que ha ofert, s'ha guanyat la recomanació d'ús per part de la FIA.

Circuit Fórmula 1
Circuit Fórmula 1.

Els sistemes instal·lats en Motorland corresponen al disseny ACO Drain Monoblock PD 100D 400 i R200D, canals prefabricats de formigó polímer que conformen una sola peça de manera que el concepte de reixa extraïble desapareix i cobra protagonisme la fiabilitat dels canals compactes, de fàcil instal lació i manteniment i de màxima seguretat per monoplaces i motos de gran cilindrada. En total s'han instal lat més de 11 quilòmetres de canals i embornals ACO. Un altre dels productes ACO que forma part del projecte han estat els separadors d'hidrocarburs Oleopass. La zona de boxes on es realitzen els repostatges de monoplaces i motos és la més indicada per posar aquest tipus de sistemes ja que cal depurar els olis, hidrocarburs o líquids en general que es desprenen des d'aquesta àrea perquè no contaminin ni perjudiquin la qualitat de les aigües.

Canal R200D Classe D400

Igual que el canal PD100, està fabricat d'una sola peça, amb reixa de formigó polímer integrada i fixada al canal, amb una àrea d'absorció de 524 cm2. Compta amb una sèrie d'obertures alternes de 70x46 mm i 60x46 mm i semicercles de direccionat d'aigua cap a l'interior del canal. Disposa d'encadellat d'unió per al segellat estanc dels canals, d'un metre de llarg, 32 cm d'alt i 25 cm d'ample total. ACO també disposa de la versió en forma V d'aquest canal. Aquest disseny facilita l's'autoneteja del mateix, en augmentar la velocitat del cabal d'aigua gràcies a la forma en V, i també permet augmentar la seva capacitat hidràulica efectiva, superant els 66 l / s.

RD 200
RD 200.

Bunera RD 200

Aquest model de la gamma d'embornals ACO està realitzat amb formigó polímer i resina de polièster. El cos del clavegueró té una sortida horitzontal de diàmetre nominal de 150 amb junta labiolaberíntica per aconseguir una òptima connexió estanca situada a la part inferior, a 62,5 cm de profunditat. La reixa de fosa nodular, amb 935 cm 2 de superfície d'absorció, es fixa al bastidor del clavegueró mitjançant dos punt d'ancoratge amb el sistema PowerLock, una patent exclusiva de l'ACO.

Instal lació del clavegueró en el circuit
Instal lació del clavegueró en el circuit.

Pedro Martínez de la Rosa, pilot de Fórmula 1

Com pilot de Fórmula 1, quina importància li dóna a un bon drenatge en un circuit de velocitat?

El drenatge en un circuit de velocitat és vital perquè si està sec òbviament no té influència però nosaltres correm en totes les posicions, sec, pluja... i si plou i no drena bé un circuit o una corba pots patir 'aquaplanning', pots tenir un accident... i òbviament un bon drenatge, avui en dia és un element bàsic.

Quines conseqüències pot tenir un mal drenatge en una pista d'aquestes característiques?

Bé, la principal conseqüència és el 'hidroplanatge' i la Xina aquest any va ser un exemple clar, sense tenir en compte Malàisia que, com ja he dit, va ser una excepció perquè amb aquell tipus de pluges no podem esperar que un drenatge faci miracles. Però a la Xina, per exemple, quan tampoc plovia molt es va posar de manifest amb l'accident d'Adrian Sutil que en alguna corba la pista no drenava prou. Llavors, diria que l'efecte principal d'un mal drenatge és el 'aquaplannig' que es produeix quan el pneumàtic no toca l'asfalt i plana sobre l'aigua. És llavors quan el pilot perd tot el control del cotxe i els accidents poden ser molt forts.

Coneix les recomanacions de la FIA sobre el drenatge de circuits de velocitat?

No les conec però el que sí que sé és que la GPDA, el Sindicat de Pilots, després de cada Gran Premi lliurem a la FIA un informe sobre els punts crítics o millorables de cada circuit. Quan tenim un Gran Premi sobre mullat, sempre apareixen punts crítics que han de ser millorats per a l'any següent com el Gran Premi de la Xina, perquè es posa de manifest si hi ha o no mancances en els drenatges. Per exemple i paradoxalment, Silverstone és un dels circuits que pitjor drenatge té de tot el mundial, precisament en el país on més plou. És sorprenent que ho tinguin tan mal resolt. També és cert que Silverstone és un circuit vell, antic... això en els circuits nous està molt millor solucionat.

Pedro Martínez de la Rosa
Pedro Martínez de la Rosa.

Empreses o entitats relacionades

Aco Productos Polímeros, S.A.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades